Gabriela Firea: Toți ucrainenii care fug din calea războiului trebuie ajutați 

Gabriela Firea: Toți ucrainenii care fug din calea războiului trebuie ajutați 
Gabriela Firea spune că toți ucrainenii care fug din calea războiului trebuie ajutați / Sursă Foto: Facebook - UNICEF
Publicat: 28/02/2022, 19:48

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat luni că instituția pe care o conduce face tot ce este posibil pentru a-i ajuta pe toți ucrainienii care se refugiază din calea războiului.

Gabriela Firea a afirmat că asistenții sociali sunt alături de orice copil care solicită statutul de refugiat. În plus, potrivit ministrului, acești copii beneficiază de protecția specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi.

„Toți ucrainenii care fug din calea războiului trebuie ajutați și acordăm o atenție deosebită copiilor care ajung în România. Suntem pregătiți să facem față valului de imigranți. Copiii ucraineni refugiați în România primesc sprijin din partea direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului.

Asistenții sociali sunt alături de orice copil care solicită statutul de refugiat. De asemenea, acești copii beneficiază de protecția specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi.

Am avut, astăzi, o ședință de lucru la minister și am stabilit împreună cu specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție o procedură de lucru comună pentru a asigura protecția drepturile acestor copii.

Luăm măsuri suplimentare față de eforturile pe care deja le depun colegii noștri din țară”, a scris Firea pe Facebook.

 Fiecare direcție din județele cu puncte de frontieră desemnează o persoană responsabilă de coordonarea intervențiilor

Potrivit Gabrielei Firea, fiecare direcție județeană operează cu toți angajații vorbitori de limbă ucraineană/rusă, dar și cu voluntarii care cunosc aceste două limbi străine și sunt dispuși să dea o mână de ajutor.

„Fiecare direcție din județele cu puncte de frontieră (Maramureș, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Botoșani, Iași, Galați și Vaslui) desemnează o persoană responsabilă de coordonarea intervențiilor și care păstrează legătura cu toate celelalte instituții.

Fiecare direcție județeană lucrează cu toți angajații vorbitori de limbă ucraineană/rusă, dar și cu voluntarii care cunosc aceste două limbi străine și sunt dispuși să dea o mână de ajutor.

Toate locurile disponibile în serviciile rezidențiale și la asistenții maternali pentru copiii singuri sau mamele însoțite de părinți sunt incluse într-o bază de date online pentru a se ști în orice clipă unde pot fi duși acești copii.

La fiecare punct de trecere a frontierei există cel puțin un asistent social, însoțit de un reprezentant al unei organizații, care menține legătura cu Inspectoratul General pentru Imigrări”, a mai scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Asistenții sociali de la graniță oferă sprijin pentru înregistrarea copiilor și însoțitorilor acestora

Gabriela Firea a mai notat că minorii neînsoțiți de părinți sunt protejați prin plasament de urgență, așa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Această măsură durează până la identificarea părinților sau a altor membri ai familiei.

„Asistenții sociali de la graniță oferă sprijin pentru înregistrarea copiilor și însoțitorilor acestora. Pliantele cu informațiile de bază vor fi scrise în limba ucraineană/rusă. Aceste pliante conțin referiri la numărul de urgență 112 și telefonul pentru copii 119.

Asistenții sociali de la graniță solicită echipele mobile ale direcțiilor pentru preluarea copiilor neînsoțiți și care au nevoie de protecție specială.

Copiii neînsoțiți de părinți sunt protejați prin plasament de urgență, așa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Măsura plasamentului durează până la identificarea părinților sau a altor membri ai familiei.

La stabilirea măsurii de protecție specială sunt căutați, în special, asistenți maternali vorbitori de limbă ucraineană/rusă.

Colaborăm strâns cu UNICEF România și cu Salvați Copiii România. Deja, la Sighetul Marmației, un reprezentant al ANPDCA este alături de UNICEF pentru a organiza primul centru de tip Blue Dot – un centru de suport pentru refugiați unde se asigură prim ajutor, consiliere, spațiu sigur de cazare sau consiliere juridică”, a conchis ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică