GALERIE FOTO – Prințul Philip: de la exilul regal la ducele de Edinburgh

Publicat: 09/04/2021, 16:08
Actualizat: 05/05/2021, 13:52

O eră semnificativă din istoria regală s-a încheiat vineri cu moartea prințului Philip la vârsta de 99 de ani.

Philip, ducele de Edinburgh, și-a văzut viața schimbându-se când s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în 1947. A fost propulsat pe scena globală și a îmbrățișat rolul de sprijin al soției sale, care avea să devină regină.

Ducele a fost alături de regina Elisabeta până la capăt. Au fost căsătoriți timp de 73 de ani, rezultând patru copii, opt nepoți și 10 stră-nepoți.

Prințul Philip făcea parte din regalitatea greacă

Prințul Filip al Greciei și Danemarcei s-a născut pe 10 iunie 1921, pe insula greacă Corfu. Părinții săi au fost prințul Andrei al Greciei și prințesa Alice de Battenberg.

Philip era cel mai mic copil și singurul lor fiu.

Tatăl său, prințul Andrew, era un fiu mai mic al unui prinț danez care fusese ales să devină regele George I al Greciei și regina Olga, o prințesă rusă. Prințesa Alice, o prințesă minoră germană, era strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Viitorul duce de Edinburgh s-a născut în instabilitatea politică și, la ordinele regelui George al V-lea, a fost evacuat împreună cu familia sa din Grecia.

În ciuda mediului lor notabil, la un an după nașterea lui Philip, Andrew și Alice s-au trezit refugiați după o lovitură de stat în Grecia care a alungat familia regală.

Philip a crescut mai întâi la Paris și mai târziu a fost trimis la școala pregătitoare din Anglia. Apoi a participat la Gordonstoun, un internat scoțian unde își va trimite proprii fii.

Când părinții lui Philip s-au despărțit în copilărie, tatăl său și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în sudul Franței; mama sa, după ce a suferit o criză în urma unei boli mintale, a fost internată într-un sanatoriu timp de câțiva ani înainte de a se întoarce în Grecia.

Cu cele patru surori mai mari ale sale căsătorite toate în aristocrația germană, Philip rămăsese singur.

A început să petreacă mai mult timp cu fratele mamei sale, George, marchizul Milford Haven. Când acesta a murit de cancer, în 1938, Philip a găsit un nou mentor în celălalt frate al mamei sale, Louis Mountbatten, viitorul conte Earl Mountbatten din Birmania.

Mountbatten era fiul mai mic al prințului Ludovic de Battenberg, care se căsătorise cu o nepoată a reginei Victoria și se alăturase Marinei Regale britanice, devenind amiral al flotei și primul lord al mării. A pierdut această poziție în timpul Primului Război Mondial, când britanicii au devenit suspicioși față de oricine cu sânge german.

După urmele bunicului său, tânărul prinț Philip a fost trimis la Academia Navală Regală de la Dartmouth și s-a alăturat Marinei Britanice. În timp ce Philip a slujit cu distincție într-o ilustră carieră navală, inclusiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unchiul său Mountbatten a conceput planuri pentru căsătorie.

Iubire și căsătorie

Philip a întâlnit-o pe prințesa Elisabeta pentru prima dată în 1934 la nunta prințesei Marina a Greciei și Danemarcei și a prințului George, ducele de Kent. Elizabeth nu era moștenitoare la acea vreme, dar a devenit doi ani mai târziu după ce unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se putea căsători cu americanul Wallis Simpson.

Cuplul a făcut schimb de scrisori și, în 1946, lui Philip, pe atunci la mijlocul anilor ’20, i s-a dat permisiunea regelui George al VI-lea să se căsătorească cu fiica sa, cu condiția să aștepte până când Elisabeta a împlinit 21 de ani.

Au existat rezerve cu privire la lipsa de resurse financiare și rădăcinile străine ale prințului Philip. Regele George al VI-lea ar fi fost, de asemenea, îngrijorat de vârsta fragedă a fiicei sale și de faptul dacă Filip îi va rămâne fidel fiicei sale. Dar Elizabeth a fost hotărâtă și, la 20 noiembrie 1947, s-a căsătorit cu Philip în Westminster Abbey. Philip a renunțat la titlurile sale grecești și daneze și a adoptat numele de familie anglicizat al familiei mamei sale, numindu-se Lt. Philip Mountbatten. Noul său socru i-a acordat titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich.

O vreme, Philip și Elizabeth au trăit o viață relativ normală. A continuat să slujească în marină, iar cuplul a avut în curând doi copii, Charles, viitorul prinț de Wales și Anne. Apoi, totul s-a schimbat. Regele George al VI-lea a murit pe 6 februarie 1952, iar soția lui Philip a devenit regina Elisabeta a II-a la vârsta de 26 de ani.

Regina Elisabeta nu i-a acordat soțului său titlul formal de „prinț consort”, așa cum făcuse Victoria pentru iubitul ei Albert, dar în 1957 ducele de Edinburgh a fost declarat prinț al Regatului Unit. La împlinirea a 90 de ani, în 2011, Regina Elisabeta a II-a l-a numit Lord Înalt Amiral. La cea de-a 70-a aniversare a nunții lor, în noiembrie 2017, Regina Elisabeta a II-a l-a numit pe Filip să fie Cavaler Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian pentru serviciile sale suveranului.

Probleme de sănătate

Prințul Philip a fost internat de mai multe ori în ultimele decenii. În octombrie 2007, s-a dezvăluit că prințul suferea de o afecțiune cardiacă din 1992. În aprilie 2008, a fost internat pentru o infecție toracică, dar s-a recuperat rapid.

În iunie 2017, Palatul Buckingham a fost obligat să anunțe că prințul Philip a fost internat, motiv pentru care avea să rateze deschiderea de stat a Parlamentului, la care participa anual cu regina Elisabeta.

În aprilie 2018, Palatul Buckingham a anunțat că prințul Philip va fi internat din nou, de data aceasta pentru operație de șold la vârsta de 96 de ani, după ce a ratat o serie de evenimente din cauza disconfortului.

Philip a fost internat ulterior în decembrie 2019, când a fost dus la spitalul Regele Edward al VII-lea pentru „observare și tratament în legătură cu o afecțiune preexistentă”, a spus palatul într-o declarație de la acea vreme. El a fost internat din nou la Spitalul Regele Edward al VII-lea în februarie 2021 ca „măsură de precauție, la sfatul medicului Alteței Sale Regale, după ce s-a simțit rău”, potrivit unei declarații de la Palatul Buckingham.

Viața de familie

Prințul deschis a fost un sportiv avid și a jucat polo în mod regulat până în 1971.

Prințul a fost întotdeauna alături de soția sa. Publicul britanic îl venera pe Prințul Philip pentru stilul său fără prostii, pentru serviciul său public neclintit și devotamentul față de Regina Elisabeta. Regina a recunoscut angajamentul prințului Philip în fața Parlamentului în 2012.

 „Prințul Philip este, cred, cunoscut pentru complimente de orice fel în scădere. Dar de-a lungul timpului a fost o forță și un ghid constant”.

Mai târziu, în timpul sărbătorilor Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta, cu Filip din nou în spital, prințul Charles i-a adus un omagiu tatălui său: „Ca națiune, aceasta este ocazia noastră de a vă mulțumi vouă și tatălui meu că ați fost mereu acolo pentru noi, pentru că ne-a inspirat cu datoria și serviciul tău altruist și pentru că ne-ai făcut mândri că suntem britanici „.

Prințul Philip a fost primul membru al familiei regale intervievat la televizor

Philip a făcut istorie în 1961, când a devenit primul membru al familiei regale care a fost intervievat la televizor, de Richard Dimbleby de la BBC.

El a fost, de asemenea, ”forța” din culise care făcea lobby pentru implicarea familiei sale în documentarul din 1969 „Familia Regală” care a fost difuzat pe televizoarele din toată Anglia.

Prinţul Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a decedat vineri dimineaţă, la vârsta de 99 de ani, anunţă Palatul Buckingham.

Drapelele britanice au fost coborâte în bernă la Palatul Buckingham. O notă care anunţă decesul ducelui de Edinburgh a fost afişată pe porţile palatului.

Mesajul lui Boris Johnson

„Cu mare tristețe am aflat că Altețea sa, Ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani. Prințul Philip a câștigat afecțiunea unor generații în Marea Britanie, în Commonwealth și în toată lumea. A fost cel mai longeviv consort din istorie, unul dintre ultimii supraviețuitori care au servit țara în Al Doilea Război Mondial, la Cape Mattapan, unde a dat dovadă de mare vitejie, la invadarea Siciliei, unde și-a salvat nava de la pieire”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?