GALERIE FOTO | Topul celor mai bogați oligarhi ruși. Averea lor ajunge la peste 100 miliarde de dolari

GALERIE FOTO | Topul celor mai bogați oligarhi ruși. Averea lor ajunge la peste 100 miliarde de dolari
Sursă foto: Colaj Profimedia
Publicat: 03/03/2022, 19:31
Actualizat: 04/03/2022, 01:57

Averile celor mai importanți oligarhi din Rusia au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în acest an, iar fiecare dezvoltare a conflictului din Ucraina va avea un impact în creștere asupra averilor acestora.

Vladimir Potanin, Alexey Mordashov, Leonid Mikhelson, Vladimir Lisin și Andrey Melnichenko conduc topul celor mai bogați ruși, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg.

Pieţele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, cărora le-a recunoscut independenţa.

Vladimir Potanin – 25,2 miliarde de dolari

Principal acționar al gigantului minier Norilsk Nickel, Vladimir Potanin este cotat ca cel mai bogat om din Rusia. În prezent, averea acestuia este de 25,2 miliarde de dolari.

În luna februarie, Potanin a doborât un nou record de bogăție în Rusia în clasamentul Forbes, în ciuda faptului că holdingul său a încasat recent o amendă enormă pentru poluare.

Omul de afaceri în vârstă de 61 de ani şi-a construit averea în industria nichelului, deschizând drumul pentru controversatul program rus „împrumuturi pentru acţiuni“.

Potanin a deţinut cel puţin trei iahturi de lux şi a cheltuit 10 milioane de dolari pentru nunta fiicei sale, de pe Coasta de Azur. Acesta este cunoscut a fi filantrop, aderând la „The Giving Pledge”, o organizaţie caritabilă înfiinţată de Bill şi Melinda Gates.

Pe lângă averea din industria metalelor, oligarhul rus controlează şi compania farmaceutică NPO Petrovax Pharm, dar și afaceri în industria mobiliarelor.

Născut la Moscova, în 1961, Potanin este fiul unui diplomat. Acesta a studiat relaţii internaţionale şi apoi şi-a petrecut opt ani lucrând pentru Uniunea Sovietică.

Odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina, Vladimir Potanin a pierdut 3 miliarde de dolari, după ce acţiunile Norilsk Nickel au scăzut cu 26%.

Alexey Mordashov – 22 miliarde de dolari

Miliardarul Alexey Mordaşov este al doilea în topul celor mai bogați oameni din Rusia. Acesta a demisionat miercuri din Consiliul de Supraveghere al gigantului de turism TUI, al cărui principal acţionar este, în condiţiile în care este vizat de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit Bloomberg.

În 2021, a ratat un loc în topul celor mai bogaţi 50 de oameni din lume, potrivit listei de miliardari a revistei Forbes. La acea vreme, averea sa personală era estimată la 29,1 miliarde de dolari. În prezent, averea se ridică la 22 miliarde de dolari, potrivit clasamentul Bloomberg.

Alexey Mordashov, în vârstă de 56 de ani, a devenit directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal.

Mordashov este oligarhul rus care a intervenit pentru a menține agenția de turism TUI pe linia de plutire, pompând bani în aceasta atunci când tot turismul internațional s-a blocat în timpul pandemiei de COVID-19, relatează The Guardian.

Alexey Mordashov  deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa și este cel mai mare acționar unic al acestuia.

Printre îngrijorările UE legate de Alexey Mordashov ar fi aceea că Rossia Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. UE consideră, totodată, că afacerile media în care a investit oligarhul rus au contribuit la destabilizarea Ucrainei, prin posturile de televiziune proruse.

Leonid Mikhelson – 22 miliarde de dolari

Leonid Viktorovich Mikhelson, CEO, președinte și acționar major al companiei ruse de gaze Novatek. Oligarhul a suferit şi el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari în acest an. În prezent, acesta deține o avere estimată la 22 miliarde de dolari.

Născut într-o familie de evrei, Mikhelson și-a început cariera ca inginer în 1977. A început să lucreze ca maistru la o companie de construcții și asamblare din Siberia. În 1987, a devenit director general al Kuibyshev Truboprovod Stroy, una dintre primele companii care a suferit privatizare după dizolvarea Uniunii Sovietice.

Mikhelson a continuat ca director general al companiei, care a fost redenumită NOVA, până în octombrie 1994. Apoi a devenit director general al holdingului său, Novafinivest, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de NOVATEK. Din 2008 până în 2010, Mikhelson a fost președinte al Consiliului de administrație pentru OAO Stroytransgas și OOO Art Finance. În prezent, deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație al ZAO SIBUR și face parte din Consiliul de Supraveghere al Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei OAO.

SIBUR este cea mai mare companie petrochimică integrată din Rusia și una dintre cele mai rapide companii din industria petrochimică globală, cu sediul central la Moscova.

Miliardarul rus deține și mega-iahtul Pacific.

Vladimir Lisin – 21,2 miliarde de dolari

Locul patru al celor mai bogați ruși este ocupat de Vladimir Lisin, care are afaceri în industria siderurgică. În 2010, a fost nominalizat de revista Forbes drept cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15,8 miliarde de dolari la vremea aceea. În prezent, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg, averea acestuia s-ar ridica la 21,2 miliarde de dolar, recent fiind înregistrată o scădere cu 2,5 miliarde de dolari.

Lisin a fost membru al consiliului de administrație al Zenit Bank. Acesta face parte din consiliul de administrație al Combinatului Metalurgic Novolipetskii, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, din 1998 și încă deține această funcție

Oligarhul deține afaceri în industria oțelului, dar și în domeniul transportului și logisticii. Potrivit presei internaționale, în 2020, Vladimir Lisin a donat aproximativ 123 de milioane de ruble pentru a salva un copil cu SMA (atrofie musculară spinală) și a cumpărat cel mai scump medicament din lume – Zolgensma.

Andrey  Melnichenko – 20 miliarde de dolari

Andrey Igorevich Melnichenko este un miliardar industrial și filantrop rus. El este principalul beneficiar al producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și al companiei energetice pe cărbune SUEK. Averea acestuia se ridică la 20 de miliarde de dolari.

Acesta deține un iaht cu heliport, piscină şi punct de observaţie subacvatic. Ambarcațiunea este denumită „Sailing Yacht A” și este un iaht cu vele lansat în 2017. Are o lungime de 143 de metri și o lățime de 25 de metri, iar la bordul său pot încăpea 20 de oaspeți și un echipaj de 54 de persoane.

Omul de afaceri deține de asemenea și un iaht cu motor în valoare de 273 milioane de euro, un Boeing 737 personalizat, dar și mai multe proprietăți în lume, printre care un penthouse în New York și o vilă pe Coasta de Azur.


Citește și

De ce își mută miliardarii ruși iahturile de lux în Maldive. „Nirvana” și „Titanul” au acostat deja în insulele din Oceanul Indian

GALERIE FOTO | Celebrul iaht de 600 milioane de dolari al oligarhului rus Alişer Usmanov, confiscat de Germania. Trofeele miliardarilor ruși, „vânate” de un grup operativ transatlantic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea