Gândul Euro Industry SUMMIT | Călin Costinaș, Profi: „Trebuie să stimulăm campionii. Trebuie reconfigurate investițiile”

Publicat: 05/04/2024, 14:46

Trebuie să stimulăm campionii și așa vom putea stimula și exportul. Aceasta este concluzia pe care Deputy CEO Profi Rom Food, Costinaș Călin, a expus-o în cadrul evenimentului Gândul Euro Industry Summit.

„Profi este cel mai mare angajator din România. Avem 28.000 de angajați, 1.750 de magazine, iar 94% din marfă o cumpărăm de pe teritoriul României. 99,99% dintre angajați sunt români. Am intrat într-o epocă în care nu ne mai gândim doar la productivitate, ci la diferențiere, la creativitate, iar în sistem, din păcate, există o nișă foarte mică. Nu am stimulat inovația și acesta este un minus mare.

94% din marfă o cumpărăm de pe teritoriul României, dar nu înseamnă că marfa este produsă pe teritoriul României. Sunt multe importuri. De ce facem acest lucru? Pentru că nu suntem competitivi. Din păcate, vedem că inclusiv pe panificație, avem pâine congelată. Dacă faci o licitație, producătorii din Polonia, îți dau prețuri cu 20% mai mici pe o panificație congelată unde logistica este cea mai scumpă. Avem o mare problemă: ce poate să livreze.

Noi nu stimulăm campionii. Atâta timp cât nu stimulăm campionii, nu vom stimula exportul pentru că ei vor face călduț, dar dacă nu sunt cei mai competitivi nu vor putea să facă export și nu vor putea rezolva nici problema internă. Deci, aici, ar trebui ca sumele să fie mai mari ca să poată face investiții. Eu, acum, dacă vreau să cumpăr, să lucrez cu un singur furnizor, nu am un producător în România care să poată să asigure nevoia noastră.

Trebuie reconfigurate investițiile noastre spre campioni pentru că numai prin acești campioni noi vom face export și nu prin companii care sunt medii”, a explicat Costinaș Călin.

„Un dialog constructiv”

Costinaș Călin a declarat că întânirea organizată de Gândul a fost una binevenită. Acesta a precizat că i s-a oferit oportunitatea de a cunoaște proiecte pe care nu le știa.

„Mi s-a părut un dialog constructiv, binevenită întâlnirea și mi s-a părut că a fost fără prea mult protocol, adică discuțiile au fost directe și critice când au trebuit să vină și am întâlnit, spre surpriza mea, niște autorități sau persoane din guvern care au cumva o imagine reală. Adică am avut feeling-ul până nu de mult cumva că nu ar exista cumva o înțelegere exactă a problematicilor din mediu privat. Acum văd o altă perspectivă și cred că dacă înțelegem problematicile putem să găsim și soluții reale. Discuțiile de astăzi au fost foarte constructive. Sper să fie abia începutul și poate următoarele să fie cumva cu mai puține teme, dar mai profund.

Ne-au dat cumva și o vizibilitate de proiecte pe care nu le cunoșteam, finanțări pe care nu le cunoșteam, deci a fost binevenită întâlnirea. Ați primit răspunsurile pe care le căutați? Da, la unele din ele, chiar acolo unde eu am fost critic și am spus că nu există, m-am trezit că există și mi-am dat seama că da, e o problemă de informare și poate și asta e o oportunitate să informăm pentru că dacă companii de dimensiune noastră n-au știut acele lucruri, înseamnă că e o oportunitate foarte bună să informăm”, a declarat acesta.

Conferința „GÂNDUL Euro Industry Summit”

Conferința „GÂNDUL Euro Industry Summit” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:

  • Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
  • Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
  • Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
  • Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului, aluminiului, cimentului și altele;
  • Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
  • Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
  • Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Constantin, Hidroelectrica:  „Încurajăm dezvoltarea industriei din România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Viața la bloc. Reguli legate de folosirea spațiilor comune
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac...