GÂNDUL LIVE. Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT, despre „eroarea de traducere” a Ambasadei României la Atena: „Jos pălăria pentru Ministerul de Externe! A avut tăria să comunice că s-a greșit!” – VIDEO

Publicat: 01/07/2021, 21:00
Actualizat: 01/07/2021, 21:27

Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a vorbit, în ediția GÂNDUL LIVE de joi, 01 iulie 2021, despre  eroarea de traducere a Ambasadei României la Atena, care a indus ideea că toți cetățenii care vor intra în Grecia vor fi testați. Acesta a numit eroarea făcută „o glumă proastă care ar fi putut să declanșeze un război”. Vicepreşedintele  ANAT a subliniat meritul Ministerului de Externe de a remedia eroarea și a comunica în spațiul public într-o perioadă foarte scurtă de timp. Joi dimineață, Ambasada Greciei la București a transmis că nu s-au schimbat condițiile de intare în țară, iar testarea este aleatorie. Totodată, Alin Burcea a vorbit despre optimizarea controalelor la frontieră, de luni fiind posibile 5 canale de intrare  în Grecia.

O confuzie privind testarea obligatorie a tuturor persoanelor care intră în Grecia a fost cauzată, miercuri seară, de o greșeală de traducere transmisă de Ambasada României din Atena către MAE.

Președintele ANAT a numit eroarea „o glumă proastă”.

„Miercuri seară, posturile de televiziune anunțau că, ulterior comunicatului MAE, la punctul de frontieră cu Grecia fiecare turist, indiferent dacă era vaccinat sau nu, va trebui să fie retestat. Mi s-a părut, încă de la început, o glumă proastă, pentru că ANAT face presiuni foarte mari asupra Ministerului de Interne elen pentru ca durata timpului de așteptare să fie cât mai mic.

În 20 min am primit informații din Grecia, care au infirmat aceast comunicat. La acest nivel, traducătorul de la MAE ar putea să creeze un război, în această situație. Mai mult, purtătorul de cuvânt al MAE a răspuns la fel ca în manualele de diplomație. Ar trebui să aibă mai multă empatie.

Totuși, vreau să subliniez meritul Consulatului din Salonic.

Ministrul de Externe este unul foarte bun. Am observat că multe televiziuni s-au prins de ceea ce s-a întâmplat.

„Jos pălăria pentru Ministerul de Externe! A avut tăria să spună că s-a greșit!”

Felicitări ministrului Bogdan Aurescu!

Mesajul este acesta: Se testează aleatoriu”.

Alin Burcea a vorbit, de asemenea, despre numărul insuficient de polițiști, aflați la frontiera Greciei.

„În urmă cu patru săptămâni, autoritățile de la Salonic m-au informat că sunt 5 polițiști pe tură, o dramă, și două canale de intrare. Am inceput să fac presiunile de riguoare.

„De luni, 05 iulie, vor fi 5 canale de intrare în Grecia”

Certificatul verde ușurează intrarea la frontieră. Durează 10-30 de secunde să prezinți acel certificat. Recomand ca dovada vaccinului să fie printată.

O altă problemă. Spre exemplu, Germania sistează operațiunile din Portugalia, din cauza tulpinei Delta. Am găsit alte variante, ca zborul să fie făcut din 3 segmente. O agenție serioasă găsește o soluție în aceste situații”.