GÂNDUL LIVE. Andrei Coșuleanu, specialist în protecția mediului: „Nu mai putem fi groapa de rable a Europei!” Schimbările climatice, mai periculoase decât COVID!

Redactor:
Silviu Bănilă

Andrei Coșuleanu, specialist în protecția mediului, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că România se îndreaptă cu pași mici spre o mobilitate alternativă, dar realitatea este una dură: suntem la coada clasamentului în privința măsurilor privind poluarea.

Am făcut un mic pas, de încurajare a mișcării de mobilitate alternativă. Realitatea e însă mult prea dură, dar situația, eforturile trebuie înăsprite, suntem la coada clasamentului din punct de vedere al poluării.

România are unul din cele mai ambițioase proiecte de susținere a economiei, de trecere de la mașinile clasice la cele electrice, avem Rabla.

Anul trecut au fost 60.000 de mașini finanțate, dar România a important 60.000 de mașini din UE. Ele sunt mașinile de care UE încearcă să scape de ele, iar românii le cumpără la prețuri mult mai mici decât cele noi.

În primul rând totul pleacă de la o legislație. Dacă ne propunem în 5 ani de zile să trecem de la transportul poluator către unul sănătos, trebuie să înăsprim măsurile.

Actualmente, la nivel european se discută, mai multe țări au cerut un termen până când mașinile clasice vor trece în istorie și vom avea doar mașini prietenoase cu mașina.

„Nu trebuie să mai fim groapa de rable a Europei…”

România a avut o taxă auto, dar acum nu mai este. Nu trebuie să fim groapa auto a Europei, iar prin PNRR trebuie să asigurăm o infrastructură de transport alternativ sigură pentru oameni. În momentul de față e mult prea puțin față de ce este astăzi.

Nu ne putem deplasa doar cu trotineta, bicicleta. Multe sunt pe trotuar, ceea ce e foarte greșit. Avem nevoie de piste pe carosabil, avem nevoie de legislația rutieră pentru a amenda mașinile care parchează pe zona de mobilitate urbană alternativă. Nu e o scuză.

Trebuie să vedem ultima chestiune: orașul este pentru oameni, nu pentru mașini. Zilnic, 1,4 mașini tranzitează Capitala, ar trebui să avem un centru al orașului unde să circule doar mașinile electrice. Iar mașinile diesel, cele mai blamate, să rămână doar spre periferia orașului, unde să avem perdele de protecție, care să absoarbă aceste noxe.

În teorie sună bine. Din păcate, la noi, alternativ e egal cu zero. Nu mai avem timp. Un astfel de demers trebuie să fie pe două planuri. Planul imediat de descurajare acum și planul dorit ulterior, prin care vom putea să facem tot felul de campanii de educație. Să plătească mai mult cei care poluează. Și separat pentru generațiile următoare să facem educație. Din păcate, vom avea tot mai multe restricții, care sunt de fapt o normalitate, dacă vrem să mai conviețuim om cu natură în București.

Schimbările climatice, o amenințare mai mare decât COVID

Schimbările climatice sunt o amenințare mai mare decât un virus precum COVID.

Mai mult sau mai puțin eu m-am oprit să vedem traficul, în continuare suntem la același nivel în București, e mai puțin decât când nu exista COVID, dar e prea devreme să vedem efectele acestei măsuri. Traficul e o problemă, deșeurile a doua, bombele ecologice. La finalul zilei de vineri toți senzorii se înroșesc, începe incineratorul ambulant, care arde în Ilfov și nu numai.

Cinci orașe din România sunt printre cele mai poluante din Europa. Sunt poli economici, dar se vede nevoia reformei reale pentru mediu. Transportul alternativ trebuie implementat cât mai rapid. Oamenii nu vor trece la el cât timp nu se va delimita de carosabil, că nu e pe aceeași bandă cu cei care merg cu căruciorul, cățelul șamd.”, a declarat Coșuleanu la GÂNDUL LIVE.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Cătălin Botezatu A DECIS! Cui îi va rămâne toată AVEREA lui: „Copiii mei NU sunt...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
S-a schimbat ora de închidere a magazinelor! Ce se întâmplă cu restricţiile pentru weekend
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Monica Pop, propunere BOMBĂ pentru Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății nu ar accepta, niciodată
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide