GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector de către Nicușor Dan ar echivala cu o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului. Specialistul spune că urbanismul nu se poate face pe bucățele, ci printr-o gândire coerentă și unitară.

Discutăm de o propunere. Sunt arhitect-șef în București de aproape 23 de ani și jumătate. 21 de ani am petrecut ca arhitect-șef al Primăriei Sector 3, încă din 1997. Am avut și funcția de arhitect-șef al Capitalei, vreme de doi ani și jumătate. Documentația PUG a fost aprobată acum 21 de ani, elaborată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, în trei ani și jumătate – 1996-2000.

„Documentația PUG, valabilă 10 ani”

Evident că, potrivit legii, această documentație PUG are o valabilitate de 10 ani. A fost prelungită de două ori, prin hotărâri de consiliu municipal și hotărâri ale guvernului.

Evident că nu este un motor în baza căruia să se continue dezvoltarea Bucureștiului. Urmare a acestor prelungiri și reaprobări ale aceleași documentații, am ajuns în 2020 ca să avem sute, mii de PUZ-uri zonale, de excepții. Acest lucru ar trebui să înceteze, deoarece urbanism NU se poate face pe bucățele.

Toate administrațiile din București, în ultimii șase ani, au proiectat, pe bugete proprii, documentații care să acopere sectoarele municipiului București. Toate au fost coordonate de către direcția de urbanism, pentru a nu fi șase felii de pizza separate, ci să fie parte, un ajutor pentru reîntocmirea PUG.

„O propunere aberantă, care ne întoarce în 2000”

Văd că se bate moneda pe propunerea primarului general… Da. Sunt două aspecte: 1. cel cu spațiile verzi, care se amplifică, cresc, de aceea există bilanțul de mediu. 2. acea densificare exagerată a Bucureștiului. 8.000 de locuitori pe km2, de două ori și jumătate mai puțin decât Parisul.

Eliminarea lor prin această propunere aberantă, printr-un artificiu, care duce la, chipurile, la revenirea la nivelul de reglementare din 2000, adică acum 21 de ani, este o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului.

Primarul a comunicat că, din cauza situației financiare precare, nu va fi alocat niciun leu pentru continuarea documentației PUG. Cred că scopul acestei mișcări politice este de fapt și de drept radierea cu rindeaua a tot ce există reglementare, bună, rea, nimeni nu zice că este perfectă… Nu există documentație perfectă.

„Urbanismul, o știință a negocierii”

Urbaniștii au planșeta orizontală, nu verticală, este o știință a negocierii. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu orașul, un organism viu, este o dinamică a acestor reglementări, în limita stabilită de lege.

Deja îmi este deosebit de ciudat când discutăm de strategia de dezvoltare a unui oraș-capitală. Decizia este din păcate luată cu forță, radicalism, demn de o cauză mai bună, dar trebuie să luăm poziție… Iau poziție permanent, pentru că este inadmisibil, este o „mineriadă” împotriva legii în București, împotriva reglementărilor, lucru care deja a făcut foarte mult rău, întregului mediu investițional, care se uită spre București.

„Investitorii străini mi-au zis că este un cutremur la București…”

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai unor companii foarte serioase, nu trei lulele, trei surcele, care îmi comunică că în piața occidentală de investiții este un cutremur la București, care va duce în mod cert, indiferent de ce se întâmplă vineri, la o reticență a investiției în Capitala României. Acest lucru este o mineriadă!”, a declarat Ștefan Dumitrașcu la GÂNDUL LIVE.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 1 martie. Singura zodie care trebuie să aibă mare grijă ce face de Mărțișor
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide