GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
Publicat: 23/02/2021, 12:34
Actualizat: 23/02/2021, 13:48

Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector de către Nicușor Dan ar echivala cu o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului. Specialistul spune că urbanismul nu se poate face pe bucățele, ci printr-o gândire coerentă și unitară.

Discutăm de o propunere. Sunt arhitect-șef în București de aproape 23 de ani și jumătate. 21 de ani am petrecut ca arhitect-șef al Primăriei Sector 3, încă din 1997. Am avut și funcția de arhitect-șef al Capitalei, vreme de doi ani și jumătate. Documentația PUG a fost aprobată acum 21 de ani, elaborată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, în trei ani și jumătate – 1996-2000.

„Documentația PUG, valabilă 10 ani”

Evident că, potrivit legii, această documentație PUG are o valabilitate de 10 ani. A fost prelungită de două ori, prin hotărâri de consiliu municipal și hotărâri ale guvernului.

Evident că nu este un motor în baza căruia să se continue dezvoltarea Bucureștiului. Urmare a acestor prelungiri și reaprobări ale aceleași documentații, am ajuns în 2020 ca să avem sute, mii de PUZ-uri zonale, de excepții. Acest lucru ar trebui să înceteze, deoarece urbanism NU se poate face pe bucățele.

Toate administrațiile din București, în ultimii șase ani, au proiectat, pe bugete proprii, documentații care să acopere sectoarele municipiului București. Toate au fost coordonate de către direcția de urbanism, pentru a nu fi șase felii de pizza separate, ci să fie parte, un ajutor pentru reîntocmirea PUG.

„O propunere aberantă, care ne întoarce în 2000”

Văd că se bate moneda pe propunerea primarului general… Da. Sunt două aspecte: 1. cel cu spațiile verzi, care se amplifică, cresc, de aceea există bilanțul de mediu. 2. acea densificare exagerată a Bucureștiului. 8.000 de locuitori pe km2, de două ori și jumătate mai puțin decât Parisul.

Eliminarea lor prin această propunere aberantă, printr-un artificiu, care duce la, chipurile, la revenirea la nivelul de reglementare din 2000, adică acum 21 de ani, este o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului.

Primarul a comunicat că, din cauza situației financiare precare, nu va fi alocat niciun leu pentru continuarea documentației PUG. Cred că scopul acestei mișcări politice este de fapt și de drept radierea cu rindeaua a tot ce există reglementare, bună, rea, nimeni nu zice că este perfectă… Nu există documentație perfectă.

„Urbanismul, o știință a negocierii”

Urbaniștii au planșeta orizontală, nu verticală, este o știință a negocierii. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu orașul, un organism viu, este o dinamică a acestor reglementări, în limita stabilită de lege.

Deja îmi este deosebit de ciudat când discutăm de strategia de dezvoltare a unui oraș-capitală. Decizia este din păcate luată cu forță, radicalism, demn de o cauză mai bună, dar trebuie să luăm poziție… Iau poziție permanent, pentru că este inadmisibil, este o „mineriadă” împotriva legii în București, împotriva reglementărilor, lucru care deja a făcut foarte mult rău, întregului mediu investițional, care se uită spre București.

„Investitorii străini mi-au zis că este un cutremur la București…”

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai unor companii foarte serioase, nu trei lulele, trei surcele, care îmi comunică că în piața occidentală de investiții este un cutremur la București, care va duce în mod cert, indiferent de ce se întâmplă vineri, la o reticență a investiției în Capitala României. Acest lucru este o mineriadă!”, a declarat Ștefan Dumitrașcu la GÂNDUL LIVE.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Sociopații au carismă și atrag ușor oamenii, însă caută să manipuleze. Cum recunoști un sociopat
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Mai mulți români au fost confirmați cu varianta Delta a coronavirusului. În ce orașe circulă...
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
O DRONĂ care a filmat prăbușirea cascadei Bigăr a scos la iveală ceva SUPRINZĂTOR
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Horoscop 18 iunie 2021. Zodia care profită de zilele de weekend
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Zile libere de Rusalii 2021. Bucurie mare pentru angajații din România. Cât vor sta acasă
VINE POTOPUL în România! Este cod galben de ALERTĂ chiar în această noapte
Exclusiv. Anamaria Prodan și fiul lui Reghe au rupt tăcerea. „Cât sunt în viață, nu...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de trei zile şi...