GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
Publicat: 23/02/2021, 12:34
Actualizat: 23/02/2021, 13:48

Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector de către Nicușor Dan ar echivala cu o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului. Specialistul spune că urbanismul nu se poate face pe bucățele, ci printr-o gândire coerentă și unitară.

Discutăm de o propunere. Sunt arhitect-șef în București de aproape 23 de ani și jumătate. 21 de ani am petrecut ca arhitect-șef al Primăriei Sector 3, încă din 1997. Am avut și funcția de arhitect-șef al Capitalei, vreme de doi ani și jumătate. Documentația PUG a fost aprobată acum 21 de ani, elaborată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, în trei ani și jumătate – 1996-2000.

„Documentația PUG, valabilă 10 ani”

Evident că, potrivit legii, această documentație PUG are o valabilitate de 10 ani. A fost prelungită de două ori, prin hotărâri de consiliu municipal și hotărâri ale guvernului.

Evident că nu este un motor în baza căruia să se continue dezvoltarea Bucureștiului. Urmare a acestor prelungiri și reaprobări ale aceleași documentații, am ajuns în 2020 ca să avem sute, mii de PUZ-uri zonale, de excepții. Acest lucru ar trebui să înceteze, deoarece urbanism NU se poate face pe bucățele.

Toate administrațiile din București, în ultimii șase ani, au proiectat, pe bugete proprii, documentații care să acopere sectoarele municipiului București. Toate au fost coordonate de către direcția de urbanism, pentru a nu fi șase felii de pizza separate, ci să fie parte, un ajutor pentru reîntocmirea PUG.

„O propunere aberantă, care ne întoarce în 2000”

Văd că se bate moneda pe propunerea primarului general… Da. Sunt două aspecte: 1. cel cu spațiile verzi, care se amplifică, cresc, de aceea există bilanțul de mediu. 2. acea densificare exagerată a Bucureștiului. 8.000 de locuitori pe km2, de două ori și jumătate mai puțin decât Parisul.

Eliminarea lor prin această propunere aberantă, printr-un artificiu, care duce la, chipurile, la revenirea la nivelul de reglementare din 2000, adică acum 21 de ani, este o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului.

Primarul a comunicat că, din cauza situației financiare precare, nu va fi alocat niciun leu pentru continuarea documentației PUG. Cred că scopul acestei mișcări politice este de fapt și de drept radierea cu rindeaua a tot ce există reglementare, bună, rea, nimeni nu zice că este perfectă… Nu există documentație perfectă.

„Urbanismul, o știință a negocierii”

Urbaniștii au planșeta orizontală, nu verticală, este o știință a negocierii. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu orașul, un organism viu, este o dinamică a acestor reglementări, în limita stabilită de lege.

Deja îmi este deosebit de ciudat când discutăm de strategia de dezvoltare a unui oraș-capitală. Decizia este din păcate luată cu forță, radicalism, demn de o cauză mai bună, dar trebuie să luăm poziție… Iau poziție permanent, pentru că este inadmisibil, este o „mineriadă” împotriva legii în București, împotriva reglementărilor, lucru care deja a făcut foarte mult rău, întregului mediu investițional, care se uită spre București.

„Investitorii străini mi-au zis că este un cutremur la București…”

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai unor companii foarte serioase, nu trei lulele, trei surcele, care îmi comunică că în piața occidentală de investiții este un cutremur la București, care va duce în mod cert, indiferent de ce se întâmplă vineri, la o reticență a investiției în Capitala României. Acest lucru este o mineriadă!”, a declarat Ștefan Dumitrașcu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...