GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector de către Nicușor Dan ar echivala cu o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului. Specialistul spune că urbanismul nu se poate face pe bucățele, ci printr-o gândire coerentă și unitară.

Discutăm de o propunere. Sunt arhitect-șef în București de aproape 23 de ani și jumătate. 21 de ani am petrecut ca arhitect-șef al Primăriei Sector 3, încă din 1997. Am avut și funcția de arhitect-șef al Capitalei, vreme de doi ani și jumătate. Documentația PUG a fost aprobată acum 21 de ani, elaborată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, în trei ani și jumătate – 1996-2000.

„Documentația PUG, valabilă 10 ani”

Evident că, potrivit legii, această documentație PUG are o valabilitate de 10 ani. A fost prelungită de două ori, prin hotărâri de consiliu municipal și hotărâri ale guvernului.

Evident că nu este un motor în baza căruia să se continue dezvoltarea Bucureștiului. Urmare a acestor prelungiri și reaprobări ale aceleași documentații, am ajuns în 2020 ca să avem sute, mii de PUZ-uri zonale, de excepții. Acest lucru ar trebui să înceteze, deoarece urbanism NU se poate face pe bucățele.

Toate administrațiile din București, în ultimii șase ani, au proiectat, pe bugete proprii, documentații care să acopere sectoarele municipiului București. Toate au fost coordonate de către direcția de urbanism, pentru a nu fi șase felii de pizza separate, ci să fie parte, un ajutor pentru reîntocmirea PUG.

„O propunere aberantă, care ne întoarce în 2000”

Văd că se bate moneda pe propunerea primarului general… Da. Sunt două aspecte: 1. cel cu spațiile verzi, care se amplifică, cresc, de aceea există bilanțul de mediu. 2. acea densificare exagerată a Bucureștiului. 8.000 de locuitori pe km2, de două ori și jumătate mai puțin decât Parisul.

Eliminarea lor prin această propunere aberantă, printr-un artificiu, care duce la, chipurile, la revenirea la nivelul de reglementare din 2000, adică acum 21 de ani, este o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului.

Primarul a comunicat că, din cauza situației financiare precare, nu va fi alocat niciun leu pentru continuarea documentației PUG. Cred că scopul acestei mișcări politice este de fapt și de drept radierea cu rindeaua a tot ce există reglementare, bună, rea, nimeni nu zice că este perfectă… Nu există documentație perfectă.

„Urbanismul, o știință a negocierii”

Urbaniștii au planșeta orizontală, nu verticală, este o știință a negocierii. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu orașul, un organism viu, este o dinamică a acestor reglementări, în limita stabilită de lege.

Deja îmi este deosebit de ciudat când discutăm de strategia de dezvoltare a unui oraș-capitală. Decizia este din păcate luată cu forță, radicalism, demn de o cauză mai bună, dar trebuie să luăm poziție… Iau poziție permanent, pentru că este inadmisibil, este o „mineriadă” împotriva legii în București, împotriva reglementărilor, lucru care deja a făcut foarte mult rău, întregului mediu investițional, care se uită spre București.

„Investitorii străini mi-au zis că este un cutremur la București…”

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai unor companii foarte serioase, nu trei lulele, trei surcele, care îmi comunică că în piața occidentală de investiții este un cutremur la București, care va duce în mod cert, indiferent de ce se întâmplă vineri, la o reticență a investiției în Capitala României. Acest lucru este o mineriadă!”, a declarat Ștefan Dumitrașcu la GÂNDUL LIVE.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Curs BNR 19 aprilie 2021. Cât costă euro la început de săptămână
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide