Gen. (r) Virgil Bălăceanu, despre RĂZBOI ȘI PACE: „Dacă Ucraina nu va fi sprijinită, Rusia nu se va limita la Donbas” / „Armata României rezistă!”

Publicat: 15/02/2024, 18:30
Actualizat: 15/02/2024, 18:36

Gen. (r) Virgil Bălăceanu susține că NATO va interveni pentru apărarea României, dacă situația o va cere, însă țara noastră trebuie să fie și ea pregătită în fața unor eventuale atacuri, ținând cont și de contextul în care ne aflăm. Fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei a vorbit și despre schimbările care ar trebui operate la nivelul Armatei Române, dar și despre percepția populației cu privire la stagiu militar voluntar, un subiect care a deschis Cutia Pandorei, suscitând numeroase controverse și interpretări.

„Armata României, așa cum este ea, rezistă!”

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului SPIN, realizat de PSD, discuția fiind centrată pe ideea dacă Armata României ar rezista astăzi unui eventual atac, în contextul în care un sondaj de opinie a arătat faptul că cei mai mulți dintre români se bazează pe faptul că ne apără NATO.

„Este de înțeles că NATO intervine pentru apărarea României, dar NATO intervine pentru apărarea României nu peste noapte. (…) Până NATO își dislocă forțele principale, efortul este al nostru, efortul pentru postura de descurajare. Dacă Ucraina nu va fi sprijinită consistent de către occidentali, Federația Rusă nu se va limita la Donbas”, a mărturisit gen. (r) Virgil Bălăceanu.

„Rezerviștii sunt complet îmbătrâniți și nepregătiți”

„Dacă ne gândim la Armata României, cred că vă referiți la Armata României, forțele active și rezerviștii. Forțele active sunt pregătite în cea mai mare măsură, nu sunt suficiente. Rezerviștii sunt complet îmbătrâniți și nepregătiți. Aceasta este realitatea. Noi trebuie să plecăm în analiza noastră de la un asemenea adevăr.

Ca atare, reluăm discuția legată de rezerva Armatei României, este esențială și sigur trebuie să mergem în obiectivele pe care ni le propunem. Este un obiectiv esențial la ora actuală, refacerea rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului.Nu trebuie să avem o viziune o viziun apocaliptică, dar trebuie să avem o viziune realistă. Iar această viziune realistă înseamnă cu cât ești mai bine pregătit, cu atât realizezi elementul de descurajare”, a punctat fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles.

„Avem o lege în aplicare pentru refacerea rezervei pe principiul de voluntariat”

Gen. (r) Virgil Bălăceanu recunoaște că domeniul militar nu este unul cunoscut în România, deoarece nu este suficient de mediatizat, acesta fiind și motivul pentru care oamenii înțeleg eronat unele lucruri legate de Armata Română și de rezerva militară pe bază de voluntariat.

„Domeniul (n.r. – cel militar) nu este atât de bine cunoscut. Dacă nu ar fi fost intervenția generalului Vlad legată de serviciul voluntar soldat în termen, noi nu am fi avut această campanie mediatică, nu am fi avut poziționările politicienilor, indiferent cum le-am catalogat pe acestea. Abia acum toată lumea analizează. (…)

Avem nevoie de o înțelegere la nivelul societății, avem nevoie de o reacție, din punct de vedere al deciziilor politice deja întârziate, dar care pot fi accelerate, chiar dacă suntem într-un an electoral. Avem nevoie de o cunoaștere a domeniului. Noi am vorbit acum despre rezerva voluntară și nu se știu prea multe lucruri despre rezerva voluntară. Avem o lege în aplicare pentru refacerea rezervei pe principiul de voluntariat.” 

„Populația României trebuie să se îngrijoreze”

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei Române, a lansat un avertisment dur, privind posibilitatea unui conflict armat cu Rusia, un subiect discutat intens în spațiul public, dar și la nivelul oficialilor internaționali și a analiștilor politici. Acesta a mai precizat că a discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Marcel Ciolacu a contrazis afirmațiile oficialului Armatei Române, punctând că România a nu a fost niciodată mai sigură.

Șeful Statului Major al Apărării a acordat un interviu în care a menționat pericole care vizează România „în perioada imediat următoare.” Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării, mărturisește că „nu trebuie irosită” nicio secundă și că România trebuie să se pregătească rapid pentru un conflict iminent declanșat de Federația Rusă.

Ofițerul de rang înalt amintește, în același interviu extins acordat publicației Europalibera.org, că România nu are cadrul legal necesar în acest moment pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

„Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri”

Premierul Marcel Ciolacu l-a contrazis joi, într-o conferință de presă, pe noul șef al Statului Major al Apărării, general-locotenentul Gheorghiţă Vlad, care a afirmat că românii trebuie să se pregătească pentru un război.

„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război, România nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere decât este astăzi. Faptul că facem parte din NATO este foarte important și vedeti ce desfășurare de forțe și militari din toată Europa și SUA sunt pe teritoriul României, poliție aeriană, deci haideti să stăm liniștiți, că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm”, a comentat Marcel Ciolacu declarațiile generalul-locotenentului. Gheorghiță Vlad.

CITIȚI ȘI:

Nicolae Ciucă explică ce a vrut să spună șeful Armatei / „Suntem, totuși, o țară la granița unui conflict. Nu putem să stăm nepăsători”

Avertismentul șefului Statului Major al Apărării, privind PERICOLELE care vizează România, demontat de premier: „Nu a fost niciodată mai sigură”

AVERTISMENTUL șefului armatei britanice: E nevoie ca europenii și cetățenii UK să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Un semn de circulație cu mari probleme. Mulți șoferi au bătăi de cap
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji