General de informații din Ministerul ucrainean al Apărării, reținut de SBU: „Este suspectat de trădare. A transmis informații secrete și ultrasecrete serviciilor rusești, potrivit anchetei”

General de informații din Ministerul ucrainean al Apărării, reținut de SBU: „Este suspectat de trădare. A transmis informații secrete și ultrasecrete serviciilor rusești, potrivit anchetei”
Sursa FOTO: https://ssu.gov.ua
Publicat: 05/08/2022, 22:30

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că l-a reținut pe fostul adjunct al șefului serviciului de informații al Ucrainei sub suspiciunea de trădare. Acesta este acuzat de procurori că „a fost recrutat în 2014 și a acționat în interesul serviciilor speciale ale Federației Ruse”.

Numele suspectului nu a fost făcut public. Potrivit comunicatului SBU, în timpul percheziției, acesta a încercat să împuște un membru al echipei de investigație cu un pistol Makarov.

Comunicatul SBU: „Deținutul a fost șef adjunct al GUR MOU în perioada 2008-2010”

Iată ce precizează comunicatul Serviciului de Securitate al Ucrainei cu privire la identitatea persoanei reținute pentru trădare:

„Anchetatorii Serviciului de Securitate au raportat suspiciuni față de fostul șef adjunct al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Generalul-maior este suspectat de trădare, precum și de atentat la viața unui ofițer de poliție și de posesie ilegală de arme.

Potrivit anchetei, el a transmis serviciilor speciale rusești informații secrete și ultrasecrete despre situația politico-militară actuală din țara noastră.

În plus, el a transmis ocupanților date secrete privind activitățile desfășurate de Forțele Armate ale Ucrainei și de alte unități ale Forțelor de Apărare ucrainene pentru respingerea agresiunii armate.

Ofițerii SBU l-au reținut pe suspect la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse. În timpul percheziției la locul de muncă, acesta a încercat să-i împuște pe reprezentanții grupului de anchetă și operativ al Serviciului de Securitate, care au sosit pentru a efectua acțiuni procedurale.

Fostul oficial de rang înalt a folosit un pistol de luptă Makarov împotriva ofițerilor de poliție.

Deținutul a fost șef adjunct al GUR MOU în perioada 2008-2010. Apoi a lucrat în diferite funcții în cadrul serviciului public al acestui departament, precum și în rândurile conducerii Agenției Spațiale de Stat din Ucraina.

El a intrat în atenția serviciilor speciale rusești datorită opiniilor sale pro-Kremlin, care s-au format în timpul studiilor sale din timpul URSS la Școala Superioară de Comandă Militară și Academia de Comandă Militară din Moscova.

La instrucțiunile ocupanților, a colectat informații secrete care circulă în Ministerul Apărării, inclusiv în Direcția principală de informații, precum și în Academia Națională Sahaidachny a Forțelor Terestre.

În plus, Federația Rusă a fost interesată de informații privind activitățile obiectelor de importanță strategică ale complexului militar-industrial din Ucraina.

„Timp de mai mulți ani, inamicul a lucrat pentru a satura cu agenții săi diverse autorități și structuri de putere din Ucraina. Așadar, sarcina noastră este de a identifica astfel de trădători și de a distruge aceste rețele de agenți. Iar recentele arestări de profil înalt arată că SBU este capabil să contracareze eficient serviciile speciale ale Federației Ruse. Această linie de lucru nu va face decât să se intensifice, deoarece victoria Ucrainei depinde în mare măsură de rezultatele sale”, a declarat directorul interimar SBU, Vasyl Malyuk.

În prezent, deținutul a fost plasat în arest preventiv. În cadrul procedurilor penale, acțiunile de investigare sunt în curs de desfășurare pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunilor depistate.

Ancheta preliminară a fost efectuată de către personalul SBU din regiunea Lviv, sub îndrumarea procedurală a procuraturii regionale din Lviv.”