VIDEO Geoană: „Cu cât amenință mai mult Rusia, cu atât crește suportul pentru aderarea la NATO în Suedia și Finlanda”

Publicat: 16/05/2022, 22:45
Actualizat: 16/05/2022, 23:05

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, luni, la Digi24, că Alianța îi așteaptă cu brațele deschise pe noii candidați – Finlanda și Suedia. Totodată, el a precizat că în urma discuțiilor cu ministrul de Externe turc există posibilitatea ca țara care acum se opune să își schimbe opinia, deși luni președintele Ergogan a anunțat din nou că nu va susține aderarea celor două țări nordice la NATO, făcând acuzații foarte grave.

Întrebat cum vede NATO declarațiile Rusiei care vorbește de un război nuclear cu NATO dacă Finlanda și Suedia vor adera la Alianța Nord-Atlantică, secretarul NATO spune: „Respectăm procesul democratic și impecabil pe care atât Finlanda cât și Suedia le derulează în aceste zile”, a declarat Mircea Geoană.

„Finlanda, prin vocea președintelui a anunțat intenția de a deveni un candidat pentru aderarea la NATO. Așteptăm ca și Suedia să își încheie procedura democratică de dezbatere internă și de decizie. Președintele Finlandei a avut o discuție cu Vladimir Putin care s-a derulat în condiții corecte. Evident că nu este o veste bună pentru Moscova, dar nu am simțit tipul de amenințări pe care Medvedev le-a făcut”, a afirmat Geoană.

Toate acțiunile Rusiei au avut un efect total opus față de ce s-a gândit Vladimir Putin înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Practic el a „reușit” să unească și mai mult țările NATO și Occidentul.

„Este o reconfirmare a faptului că toate intențiile strategice ale conducerii de la Kremlin care au condus la războiul împotriva Ucrainei au fost invalidate una după cealaltă. Au crezut (rușii n.red) că vor invada și ocupa Ucraina foarte rapid și că vor fi primiți ca eliberatori, dar iată ce rezistență strajnică opune Ucraina. Au crezut că Occidentul este divizat și slab și uitați unitatea fără precedent în NATO. Avem un Occident mai unit decât oricând.

Cu cât amenință mai mult Rusia, cu atât crește suportul pentru aderarea la NATO în Suedia și Finlanda. Teoria consecințelor neașteptate sau opuse celor inițiale se confirmă pe tot ce a încercat să facă președintele Putin și Federația Rusă au eșuat. Sper să putem să putem să primim cu brațele deschise doi noi aliați”, a spus el.

Întrebat ce va face NATO cu privire la aderarea Finlandei și a Suediei în condițiile în care Turcia se opune vehement, Mircea Geoană a spus: „În discuția pe care am avut-o cu cei doi aspiranți ( Finlanda și Suedia n.red) și cu ceilalți aliați, inclusiv cu ministrul de Externe turc.

Turcia este un aliat foarte important al NATO și atunci când o țară NATO își exprimă niște preocupări avem cu toții obligația să-l ascultăm. Și de aceea această discuție pe care am avut-o la Berlin a fost foarte utilă. Pot să spun că sunt încrezător că vom putea să avem consens în cazul unei decizii ca să putem să avem 32 de aliați”, a spus secretarul NATO.

Președintele Turciei a anunțat luni seară că nu va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, informează Reuters. Liderul de la Ankara a reluat într-o conferinţă de presă afirmaţia că Suedia este un „incubator” de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

„Cum putem avea încredere în ei? (…) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei”, a mai spus Erdogan.

Suedia a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.

„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson în urma unei dezbateri despre politica de securitate. „Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...