VIDEO Geoană: „Peste o treime din trupele rusești inițial mobilizate sunt astăzi incapacitate, dar finalul războiului nu e aproape”

Publicat: 03/06/2022, 21:13
Actualizat: 03/06/2022, 22:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Antena 3, că deși trupele ruse suferă la capitolul pierderilor în rândul soldaților și la nivelul moralului celor care încă luptă în Ucraina, acest război este departe de a se fi terminat.

„Înseamnă 100 de zile de la cel mai mare cutremur al securității europene de la cel De-al Doilea Război Mondial. Noi care am prins și căderea comunismului putem spune că acela a fost un moment epocal – a fost, dar s-a petrecut fără războaie. Deci, aceste 100 de zile reprezintă intrarea într-o altă etapă a ordinii de securitate europeană.

100 de zile în care putem să ne uităm la calculul strategic profund greșit făcut de Rusia în declanșarea acestui război. Peste o treime din trupele rusești inițial mobilizate în atacul împotriva Ucrainei sunt astăzi incapacitate, dar asta nu înseamnă că războiul este aproape de sfârștiul său”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul NATO a afirmat că ordinea internațională este într-un proces de plină reconstituire în urma agresiunii Rusiei în Ucraina.

„Ne așteptăm să avem câteva săptămâni determinante pentru modul în care războiul își va urma, dar văzând lucrurile pe teren și resursele de ambele părți –  acest război va continua. Este un lucru rău, este lucrul cel mai grav care se poate întâmpla – suferințe umane, pierderi de vieți omenești, vise și destine sfâșiate și o ordine internațională care este în plină reconstituire.

Întrebat cum ar trebui să se pregătească Occidentul și în special România, Mircea Geoană a afirmat: „ Jens Stoltenberg are foarte multă dreptate. Observăm și o altă tactică a Rusiei, pe lângă dorința de a ocupa Donbasul și de a-și păstra teritoriile pe care le-a cucerit. 20% din teritoriul Ucrainei este sub ocupație. Este foarte mult”.

Geoană a declarat că Occidentul trebuie să se înarmeze cu o „răbdare strategică”, întrucât unitatea de acum din Europa și NATO să nu sufere „breșe” de care Rusia să poată profita ulterior.

„Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina care luptă eroic, care are o armată redutabilă, dar trebuie să fim conștienți că are în față o superputere mondială. Constatăm că moralul trupelor ruse este foarte scăzut în continuare. Duc un război mai aproape de doctrina rusească care înseamnă artilerie, bombardamente și după aceea ofensivă, dar au și lanțuri de aprovizionare mai scurte.

Noi, românii trebuie să fim înarmați cu răbdare strategică pentru a rezista dezinformărilor pe care rușii le vor face și mai e nevoie de răbdare strategică pentru că dacă nu suntem uniți în continuare în Occident, în Europa, NATO – într-o formă sau alta îi vom crea lui Putin breșe în tabăra noastră și invitația ca în viitor să nu se mulțumească cu „victima” Ucraina, ci să aibă ambiții și mai mari”, a spus Geoană.

„Vedem și cum Rusia încearcă să creeze dificultăți economice. Au început să bombardeze și infrastructuri civile, pe lângă atrocitățile deja comise. În mod deliberat au început să distrugă elemente de logistică, centrale electrice, blochează în continuare porturile la Marea Neagră și încearcă să dezinformeze și să spună opiniei publice din Europa, inclusiv din România, că prețul mai mare la carburant, inflația care crește este din cauza sancțiunilor impuse de Occident”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, după o întâlnire avută la Washington cu președintele Joe Biden, că războiul din Ucraina se va încheia în cele din urmă la „masa negocierilor”, dar până atunci el devine deja unul de uzură, iar Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un conflict de durată.

„Președintele Putin a vrut mai puțin NATO și de aceea a invadat Ucraina, dar acum primește mai mult”, a declarat Stoltenberg.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ