VIDEO | Gheorghiță: Este foarte posibil că până la sfârșitul acestui an, să avem o autorizare a vaccinului anti-COVID, pentru grupa de vârstă 5 -11 ani

Publicat: 19/08/2021, 21:28
Actualizat: 20/08/2021, 00:45

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară la Antena 3, că infecția cu virusul SARS-CoV2 va deveni endemică și în viitor, însă scopul rămâne reducerea efectelor infecției, astfel încât pandemia să poate fi cu totul controlată. Medicul a mai afirmat că la sfârșitul anului este posibil autorizarea vaccinurilor pentru categoria de vârstă 5-11 ani, urmând ca din anul 2022 să fie autorizat vaccinul și pentru categoria de vârstă de 6 luni – 5 ani,  în cazul copiilor care suferă de afecțiuni cronice.

„Nu cred că vom ajunge la vaccinare anuală, însă este evident că infecția cu SARS-CoV2 va deveni endemică că nu va ieși din circulație, însă ceea ce trebuie să facem noi este să reducem severitatea bolii și atunci dacă o reducem la o infecție care rămâne asimptomatică sau care da forme ușoare, atunci nu ne mai impactează viața niciunuia dintre noi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a subliniat că este esențial ca și cei care s-au vaccinat cu schema completă, să se imunizeze cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID, pentru a crește și mai mult imunitatea în fața variantei Delta.

„La acest moment, în condițiile în care vorbim de varianta Delta este esențial să protejăm cât mai multe persoane, inclusiv cei care au fost vaccinați să mai primească încă o doză booster, tocmai pentru a crește și mai mult răspunsul imun”

Gheorghiță a precizat că administrarea cele de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, care va fi cel mai probabil la sfârșitul lunii septembrie, va începe cu aceleași categorii cu care s-a început inițial campania de vaccinare.

„În SUA propunerea este că la cel puțin opt luni de la schemă inițială de vaccinare să existe o doză de rapel. Proiectul nostru este să avem cel puțin șase luni de la schemă inițială de vaccinare așa că noi ne dorim că la sfârșitul lunii septembrie, foarte probabil vom începe și noi administrarea cele de-a treia doză de vaccin începând cu aceleași categorii cu care s-a început campania de vaccinare, practic personal medical, persoane vulnerabile, urmând restul populației”.

Întrebat dacă el se va vaccina cu a treia doză de vaccin anti-COVID, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Cu siguranță da. În față variantei Delta vedem că lucrurile sunt greu de anticipat în ce direcție va evolua că formă de severitate, pe de altă parte avem din ce în ce mai multe date care ne arată că există o prevalența crescută a sechelelor după boală și multe persoane, un procent de circa 80%, rămân cel puțin cu stare de oboseală, cu o dificultate în concentrare care se prelungesc câteva luni bune după această infecție”.

Întrebat dacă se vor vaccina și copiii sub 12 ani, medicul a răspuns afirmativ.

Acesta a afirmat că foarte posibil că până la sfârșitul acestui an să fie autorizate vaccinurile pentru copii din categoria de vârstă 5-11 ani, urmând ca din anul următor să fie autorizate și vaccinurile anti-COVID-19 pentru categoria de vârstă 6 luni – 5 ani.

„Datele vor fi cu siguranță colectate și analiză va fi finalizată spre sfârșitul acestui an. Este foarte posibil ca până la sfârșitul acestui an să avem o autorizare pentru grupa de vârstă 5 -11 ani, pentru celelalte grupe de vârstă sub cinci ani, adică de la șase luni la 5 ani, la începutul anului următor însă indicația în această situație va fi cu siguranță pentru cei care sunt cu afecțiuni cronice”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare”.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că se va recomanda vaccinarea pentru copiii din categoriile de vârstă 6 luni – 11 ani, în special cei care suferă de boli cronice.

„Recomandarea va fi foarte clară pentru cei care sunt vulnerabili, care au afecțiuni pulmonare cronice, astm bronșic, fibroză chistică, cei supraponderali, cei diabetici, cei cu insuficientă renală cronică, cei cu malformații cardiace etc. sunt din păcate copii care sunt în evidență cu aceste boli cronice care au un risc crescut de a face forme grave”, a declarat Gheorghiță

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Noi reguli de circulație. Acești români sunt predispuși la amenzi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare