VIDEO | Ghinea: PNRR-ul lăsat de Bolos a fost un pdf de prezentare, nicidecum un PNRR, iar acela a fost făcut să dea bine la alegeri

Publicat: 23/07/2021, 00:30
Actualizat: 23/07/2021, 09:19

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a catalogat drept o „măgărie” declaraţia lui Rareş Bogdan potrivit căreia PNRR-ul ar fi fost aprobat dacă Marcel Boloş ar fi fost ministrul Fondurilor Europene și îl acuză Bolos că anumite aspecte din PNRR au fost spuse înainte de alegeri doar pentru a câștigă capital electoral. Ghinea afirma că Boloş a prezentat un ”pdf de prezentare”, nicidecum un PNRR.

”Presă cred că puteţi depune mărturie ce eforturi am făcut pentru a ţine coaliţia unită în jurul acestui proiect. Nu ajută pe nimeni să avem un scandal politic pe PNRR. A trebuit să răspund eu pentru nişte decizii pe care nu le-am luat eu în crearea PNRR-ului. Tendinţa era de explozie pe pereţi care nu ar fi ajutat pe nimeni”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Cristian Ghinea.

”Domnul Boloş pretinde că PNRR pe care l-a lăsat el în decembrie, care nu era un PNRR, era un document pdf de prezentare, PNRR înseamnă câteva zeci de mii de pagini. Domnul Boloş pretinde că acea listă de investiţii avea 60% verde. Este că şi cum eu m-aş înscrie la un concurs de frumuseţe şi aş declara că am 75 de kile. E credibil? Uitaţi cum arăt! Domul Boloș care nu a citit regulamentul cu atenție a avut niște opinii. Nu aşa se face”, a adăugat ministrul.

Ghinea dezavuează atacurile lui Rareș Bogdan la adresa lui și susține că fostul ministrul Boloș a introdus în PNRR niște aspecte care nu s-ar fi realizat niciodată, însă ar fi dat bine pentru înainte de alegeri.

”Una dintre problemele PNRR a fost că a trebuit să reluăm la mână nişte chestiuni care au fost puse acolo că să dea bine la alegeri. Luaţi documentul din decembrie și uitați-va la rutier și la cai ferate unde se spun așa, patru miliarde pentru rutier  și dacă va uitați la anexă 17, sunt proiecte de 16 miliarde de euro. Cum vine asta ? Drept urmare li s-au putut spune la diverși președinți de consilii județene ” domne ai în PNRR drumul asta ” după care când am ajuns la nivelul realității pe care l-ar fi făcut și Boloș dacă era ministru, că vine Comisia Europeană și îți spune alege între cele 16 miliarde, patru că așa vreți voi, ar trebui să spunem că, nu merg toate și acum diverși oameni de prin teritoriu sunt supărați pe mine că cică le-am scos eu ceva din PNRR, ceva ce nu a fost. Problema este de stil de guvernare. Nu este ok să zici la televizor o sumă şi să crezi aşteptări de 4 ori suma aia. Este ceea ce a făcut domnul Boloş”, a mai afirmat ministrul.

Ghinea afirmă că nu și-ar fi dorit să aibă această dispută publică cu Marcel Boloş pe subiectul PNRR-ului, însă europarlamentarul Rareș Bogdan a făcut o „măgărie” spunând că dacă domul Boloș ar fi fost ministrul Proiectelor Europene, România ar fi avut PNRR-ul aprobat.

”Nu aş fi vrut să am această conversaţie publică cu domnul Boloş. Rareş Bogdan a făcut această măgărie să spună public că, dacă ar fi fost domnul Boloş, ar fi foat mai ok PNRR…asta a fost punctul când am atins punctul de fierbere. Am fost elegant cu ei”, a adăugat ministrul.

Cristian Ghinea consideră că liberalii trebuie să înceteze să-şi mai atace colegii de guvernare întrucât sunt implicați toți în această coaliție pentru că guvernarea să meargă mai departe în bune condiții.

„Chestia asta în care fiecare este în campanie internă în partid şi se trezeşte să dea castane la miniştrii USR PLUS trebuie să înceteze. Înţelegem, Congres, campanie, dar hai, stop. Suntem într-o coaliţie, este oricum greu de gestionat. Dacă ne trezim aşa aiuristic să atacăm miniştrii şi colegii de guvernare, până la urmă trebuie să se şi întoarcă aceste declaraţii”.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene, el arătând că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş.

”Dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene, sau Investiţiilor, sau cu Dumnezeu, că îi tot schimbă numele, vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie”, a afirmat Bogdan.