Guvernul a prelungit starea de alertă, cu încă 30 de zile. Principalele măsuri care se vor aplica începând de sâmbătă – DOCUMENT

Guvernul a prelungit starea de alertă, cu încă 30 de zile. Principalele măsuri care se vor aplica începând de sâmbătă - DOCUMENT
Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 06/01/2022, 10:14
Actualizat: 06/01/2022, 13:50

Cabinetul Ciucă a aprobat, în ședința de joi, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, după ce, miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o propunere în acest sens.

Guvernul a aprobat Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, care are la bază măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1/2022.

Astfel, conform unei informări transmise de Palatul Victoria, principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022, ca răspuns la situația sanitară provocată de pandemia COVID-19.

Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU:

  • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
  • Persoanele care sunt singure în birou;
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Conform actului normativ, se mențin măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Potrivit Guvenului, acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Documentul integral:

HG Prelungire Stare de Alerta 8 Ianuarie 2022 by Gandul.info on Scribd

Anexa 1 Masuri Crestere Capacitate Raspuns 8 Ianuarie 2022 by Gandul.info on Scribd

Anexa 2 Masuri Asigurarea Rezilientei Comunitatilor 8 Ianuarie 2022 CL by Gandul.info on Scribd

Anexa 3 Masuri Diminuarea Impactului Tipului de Risc 8 Ianuarie 2022 CL by Gandul.info on Scribd

Măsurile propuse de CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat miercuri Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform propunererii specialiștilor, acesta ar urma să fie prelungită, cu 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022, iar documentul include și măsurile care să fie aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Proiectul de HG nu a fost publicat pe site-ul Guvernului sau al Secretariatului General al Guvernului înaitea ședinței programate la ora 11:00.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri HCNSU nr.1/2022:

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022.

Art.2 – Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 08.01.2022, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 – Măsurile propuse în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.4 – Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Aproape doi ani de stare de alertă

Prima lună de stare de alertă – după două luni de stare de urgență, declarată inițial în 16 martie 2020 – a fost instituită în România prin Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020. Ulterior, aceasta a fost prelungită lună de lună cu încă 30 de zile. Cronologia actelor normative privind starea de atertă, aici.

Ultima hotărâre privind prelungirea stării de alertă, din decembrie, HG nr. 1242/08.12.2021 a fost anulată miercuri de un complet de contencios administrativ al Curții de Apel Cluj, după ce acțiunea în instanță a fost deschisă de trei avocați. Nu este prima dată când o astfel de hotărâre a Executivului este anulată de instanță. S-a întâmplat de mai multe luni, la mai multe instanțe, inclusuv, recent, la Curtea de Apel Bacău, decizie pe care a comentat-o miercuri, în briefingul d ela finalul ședinței de Guvern, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a fost rugat să comenteze decizia din 20 decembrie a Curții de Apel din Bacău a declarat nelegale 22 de hotărâri referitoare la starea de alertă. Șeful DSU a subliniat că autoritățile vor contesta deciziile instanțelor pentru că are convingerea că măsurile adoptate sunt cele corecte în contextul pandemic, dar au fost adaptate când deciziile au fost definitive.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului