Guvernul lui Giuseppe Conte câștigă votul de încredere din Senat. Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție, condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul

Redactor:
Florentina Dinu
Guvernul lui Giuseppe Conte câștigă  votul de încredere din Senat. Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție, condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul

Premierul italian Giuseppe Conte a supraviețuit unui vot de neîncredere ținut în Senat marți seară, însă guvernul său de coaliție, privat de majoritate absolută, a ieșit din criză.

Votul a fost convocat după ce partenerul de coaliție Italia Viva (IV), condus de fostul premier Mateo Renzi, și-a retras sprijinul de la guvern săptămâna trecută

Senatorii au votat cu o marjă de 156 la 140 cu 16 abțineri în sprijinul guvernului lui Conte în Camera superioară, unde majoritatea absolută este de 161 de locuri.

Toți senatorii IV s-au abținut, în timp ce doi senatori Forza Italia au rupt Opoziția și au votat în conformitate cu Guvernul Conte.

Conte, profesor de drept și prim-ministru tehnocrat care nu a candidat niciodată la alegeri, a făcut luni primul pas către guvernul său, câștigând încredere în Camera Deputaților, unde restul celor doi piloni ai coaliției sale – centrul-stânga Partidul Democrat (PD) și Mișcarea antistituțională Cinci Stele (M5S) – au o majoritate.  Adresându-se marți Senatului înainte de vot, el a spus că își dorește „doar proeuropenii din majoritate”, spunând „nu naționaliștilor și celor cu aspirații suveraniste”.

Un apel la mobilizarea senatorilor de stânga în fața spectrului alegerilor legislative anticipate care, potrivit sondajelor de opinie, ar deschide calea unei alianțe între Forza Italia de dreapta a lui Silvio Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini și Fratelli din Georgia Meloni d’Italia, ambele partide de extremă dreapta.

Convinși de faptul că premierul Conte nu va putea guverna mult timp cu o majoritate atât de restrânsă, cele trei partide de Opoziție au declarat marți că sunt „la lucru pentru a construi alternativa”. După s-a votat succesiv în ambele camere, viitorul lui Conte în fruntea Executivului nu este amenințat pe termen scurt.

Italia este obișnuită cu guvernele slabe sau minoritare. Din 1946, țara are 29 de prim-miniștri și 66 de guverne. Însuși Giuseppe Conte a guvernat împreună cu M5S și Lega între iunie 2018 și septembrie 2019, înainte de a forma un nou guvern cu M5S, PD și IV.

Spațiul său de manevră este probabil să fie redus semnificativ

Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică de după perioada de după război, ca o consecință a pandemiei care a provocat peste 83.000 de vieți în peninsulă.

„Covid este un uragan care ne zguduie societatea”, a avertizat el senatorii, adăugând că „o criză guvernamentală pune în pericol viitorul copiilor noștri”.

Poziția lui Conte este acum „extrem de precară”, iar guvernul său „va cădea probabil la primul vot care ar împărți-o în următoarele luni”, a declarat pentru AFP Wolfgango Piccoli, analist la firma de consultanță Teneo.

Actuala criză politică a fost cauzată de retragerea a doi miniștri IV și a unui secretar de stat din guvern

Renzi l-a criticat pe Conte în special pentru conținutul programului de recuperare de 222,9 miliarde EUR, extras din planul de 750 miliarde EUR adoptat în vara anului 2020 de liderii UE și al cărui Italia este principalul beneficiar.

Criza duală de sănătate și economică „are nevoie de un guvern mai puternic … Este acum sau niciodată, viitorul este acum, nu peste trei luni”, a spus fostul premier într-un discurs din  Senat.

Renzi l-a acuzat, de asemenea, pe Conte că s-a aliniat la M5S și că a „risipit banii publici”, acordând reduceri fiscale și ajutor de urgență în loc să profite de fondurile UE pentru a investi și reforma structural.

El a cerut, de asemenea, utilizarea Mecanismului european de stabilitate (MES), un fond pentru țările din zona euro aflate în dificultate.

Analiștii îl suspectează pe Renzi că dorește să recâștige lumina reflectoarelor media, deoarece partidul său, creditat cu mai puțin de 3% din intențiile de vot în ultimele sondaje, riscă să devină irelevant în viitoarele alegeri legislative.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Obiceiul care îi poate costa pe români 20.000 de lei. Legea a intrat în vigoare...
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Doamne, cât de mult a slăbit! Fostul soț sigur regretă acum divorțul! Îi reproșase că...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Frații Mandachi pregătesc un mare TUN financiar. Ce proiect le va băga milioane de euro...
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Ora de vară în 2021. Când dăm ceasurile înainte
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide