Ultimele date culese în urma recensămintelor creionează și harta României educate. Oamenii din aceaste regiuni istorice nu știu să citească și să scrie. Rata analfabetismului era de 3,61%, conform site-ului news18.ro. În sudul și sud-estul țării se găsesc cei mai mulți analfabeți, fiind luate în calcul și județele Călărași, cu 3,19% analfabeți, și județul Ialomița, cu 2,95% . Evident, Transilvania este în topul premianților.
În ceea ce privește românii trecuți prin școală, conform raportului prezentat de Asociația pentru Valori în Educație și Brio, peste o treime dintre elevi (36%) sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative. De asemenea, analfabetismul numeric crește constant, de la o medie de 25% la clasele primare, la o medie de 36% la clasele gimnaziale și de 46% la clasele liceale, ceea ce în opinia ministrului Edcuației, reprezintă deja o problemă de securitate națională.
Analfabeții sunt acele persoane care, conform unei definiții dată de UNESCO în 1958, nu au învățat niciodată să citească și să scrie. Din fericire, în ultimii ani, la nivel mondial, situația acestora a scăzut considerabil.
O cercetare efectuată pe baza ultimelor recensăminte arată care este județul din România cu cei mai mulți aflați în această situație neplăcută. Datele adunate de specialiștii români demonstrează că este vorba de o regiune aflată aproape de Capitală.
Foarte mulți ar fi luat în calcul Vaslui sau Teleorman, cele mai sărace din țara noastră, însă adevărul este altul. Se pare că județul Giurgiu se clasează pe primul loc în ceea ce privește numărul cetățenilor aflați în această categorie.
Rata analfabetismului era de 3,61%, conform site-ului news18.ro. De asemenea, în sudul și sud-estul țării se găsesc cei mai mulți analfabeți, fiind luate în calcul și județele Călărași, cu 3,19% analfabeți, și județul Ialomița, cu 2,95% .
Clasamentul arată că următoarele județe în ceea ce privește rata analfabetismului sunt Teleorman – 2,93%, Vaslui – 2,90%, Olt – 2,80% și Mehedinți – 2,75%. Următoarele poziții sunt ocupate de Botoșani – 2,64%, Dolj – 2,52% și Buzău – 2,46%.
Sursa menționată mai arată că, județele cu cei mai puțini analfabeți se găsesc în vestul și centrul țării. În București procentul de analfabetism este sub 1%. Mai exact, este vorba de doar 0,17%. În Brașov este de 0,63%, în timp ce în Sibiu este de 0,69%.
În altă ordine de idei, datele culese la recensământul din anul 2021 arată că rata oficială a analfabetismului a scăzut. În anul 2011 în România rata era de 0,8%, 10 ani mai târziu, în 2021, fiind de 1,33%.