Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI pe lecția de istorie. M. Gheboianu:„Riscăm să creăm generații de analfabeți funcționali din punct de vedere istoric.”

RĂZBOI pe lecția de istorie. M. Gheboianu:„Riscăm să creăm generații de analfabeți funcționali din punct de vedere istoric.”

Profesorii universitari nu vor ca ora de istorie să devină „istorie” licee.  Facultatea de Istorie din Iași face apel la solidaritate către reprezentanții liceelor să nu renunțe la istorie ca disciplină obligatorie în fiecare an de liceu. 

Profesori de specialitate, inspectori școlari, cercetători și muzeografi din țară, cu toții sunt rugați să depună eforturi pentru păstrarea istoriei ca disciplină obligatorie. Și reprezentanți de la facultate Universității din București au atras atenția că este imposibil ca istoria românilor și cea universală să fie parcurse în doar 2 ani, cu o singură oră pe săptămână.

Cum ne afectează propunerile din planurile cadru de liceu anunțate de Ministerul Educației

„Putem ajunge la generații întregi de analfabeți funcțional din punct de vedere istoric. Putem ajunge la oameni care nu vor reuși să facă diferența dintre valorile democratice și cele de extremă, la cetățeni care nu vor avea o identitate culturală națională și europeană, ceea ce ne și dorim. Atunci ar trebui procedat și găsite soluții împreună cu ministerul, tocmai că istoria, sub o formă sau alta, să existe în continuare.” a declarat conf. univ. dr. Matei Gheboianu, decan la Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prpunerile se află în dezbatere publică, există loc de modificări

„Am avut mai devreme o discuție cu domnul Ministru David care este deschis propunerilor din zona aceasta a istoriei.” a mai spus Gheboianu

Decanul facultății din București spune că a discutat și cu omologul său de la Iași și cu colegi din mediul preuniversitar pentru a găsi împreună o soluție. Acesta a mai declarat că în zilele următoare vor veni cu propuneri concrete referitoare la cum ar putea fi istoria introdusă și cum s-ar putea reflecta în programa de liceu.

„Miza nu este doar numărul de ore. Miza constă și în ce vor conține orele acestea. Cum facem să le dăm informațiile de bază necesare pentru a intra în viața de adult și în societate.” a mai spus Decanul.

Sursa Video: B1TV

CITEȘTE ȘI:

Cum pot schimba planurile-cadru, ”cartoful fierbinte” al Educației, ȘCOALA românească. Expert: ”Are relevanță istorică momentul în care ne aflăm”

An nou, ministru nou și o previzibilă schimbare la față a ȘCOLII ROMÂNEȘTI. Expert în educație: „Daniel David își poate asuma tăierea nodului gordian”

EXCLUSIV | Școala românească, o „ciorbă” cu multe ingrediente. Expert în educație: „Acest sistem creează fuga după note, trebuie găsit un echilibru”

EXCLUSIV | Legile educației, între secretomanie și mize politice? Specialist în educație: „Rezultatul va fi unul și mai mediocru. Le este frică să-și asume scoaterea modelului educațional din paradigma comunistă”

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ” 

Ramona Turcu a absolvit Facultătea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București în 2024. Și-a început parcursul în presă ca redactor TV pentru Aleph News. Din ... vezi toate articolele

Citește și