Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat joi ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ședința Sfântului Sinod a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, pentru deschiderea lucrărilor sinodale și comemorarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). La final a fost cinstită memoria făuritorilor basarabeni ai Marii Uniri.
În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod s-au adoptat următoarele hotărâri:
- S-a anunțat Sfințirea Marelui Mir care va avea loc în Joia Mare (17 aprilie), când vor fi prezenți la București membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
- A ales un nou Episcop al Episcopiei Sălajului, slujire pentru care au fost propuși de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în demnitatea de Episcop al Episcopiei Sălajului.
- A luat act cu speranță și binecuvântare de dorința unor comunități ortodoxe române din Ucraina de revenire la Biserica Ortodoxă Română.
- A aprobat Statutul și stema eparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
- A aprobat începerea demersurilor de canonizare a unor sfinte femei românce, pentru anul 2026, declarat de Sfântul Sinod Anul Omagial al pastorației familiei creștine și Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame).
Anul 2026 a fost declarat Anul omagial al pastorației familiei creștine și Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar – mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame – în Patriarhia Română, conform basilica.ro.
Pastorația familiei creștine revine în prim plan la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul tot mai multor atacuri ideologice asupra conceptului. După ce 2020 a fost Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, tematica omagială din 2026 pune accent pe familie în întregul ei.
Anul comemorativ al Sfintelor femei din calendar
În legătură cu tematica omagială, cea comemorativă se referă la modelele de femei sfinte oferite de calendarul Bisericii Ortodoxe: mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame.
- Dintre mironosițe, cea mai cunoscută este Sfânta Maria Magdalena numită întocmai cu Apostolii, iar dintre mucenițe poate fi amintită Sfânta Tecla, prima femeie martir a Bisericii, alături de multe altele.
- Dintre cuvioase, trebuie menționate Sfintele Parascheva de la Iași și Teodora de la Sihla. Dintre soții, pot fi aduse în atenție Sfintele Nona și Gorgonia, potrivit sursei citate.
- După exemplul suprem al Maicii Domnului, în lista modelelor de mame sfinte, trebuie evidențiate: Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, și Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, apoi mamele sfinților trei ierarhi: Sfintele Emilia, Nona și Antuza, ș.a.
CITIȚI ȘI:
Biserica Română Ortodoxă sărbărorește 100 de ani de la ridicarea la rang de patriarhie. Cine a fost Sfântul Ilie Lăcătușu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ...
vezi toate
articolele