Hotelierii din Rânca apelează la muncitori din Asia și Africa în acest sezon de iarnă, pentru că românii nu sunt atrași de ofertele salariale

Hotelierii din Rânca apelează la muncitori din Asia și Africa în acest sezon de iarnă, pentru că românii nu sunt atrași de ofertele salariale
FOTO - Primăria Novaci
Publicat: 31/10/2022, 18:48
Actualizat: 31/10/2022, 19:04

Staţiunea montană Rânca din județul Gorj, situată la 18 km de orașul Novaci – pe șoseaua Transalpina – nu duce lipsă de turişti, ci de personal pentru hoteluri și pensiuni. Și asta pentru că joburile disponibile nu prea îi atrag pe români. Salariul porneşte de la 2.500 de lei, net, plus cazare şi trei mese pe zi.

„Şi la curăţenie, şi la bucătărie, şi de barman, ospătar, şi om la întreţinere, la cabană. În vară, am început să aplicăm pentru muncitori din afară, din Asia sau Africa”, a explicat Lucian Pănescu, administrator de pensiune, pentru Observator TV.

Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm ca muncitorii străini să lucreze la Rânca în perioada sărbătorilor, el a sugerat că aceasta ar fi singura opțiune.

Printre puţinii români care s-au angajat aici se numără și Bogdan, întors în România după aproape nouă ani în care a muncit în Anglia. Nu i-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă acasă.

„Online, cu un simplu google search, şi am găsit. Sunt multe locuri disponibile. Sunt super fericit pentru că muntele, în România, este ceva incredibil!”, a spus Bogdan, care lucrează ca ospătar.

Ofertele salariale ale hotelierilor, considerate prea mici pentru muncitorii din România

Pe listele celor de la Agenţia de Şomaj din Gorj, sunt aproximativ 3.600 de oameni în căutarea unui job, dar angajatorii se plâng că nu au găsit personal nici măcar în cadrul Burselor locurilor de muncă. Salariul porneşte de la 2.500 de lei, net, iar cabanierii oferă în plus cazare şi trei mese pe zi.

Potrivit sursei citate, din cauza lipsei de personal, multe cabane şi pensiuni din staţiune au fost închise. Cei care le administrează speră să găsească angajaţii de care au nevoie până la 1 decembrie, când începe sezonul de iarnă, ca să poată funcţiona din nou.

„Nu vin pentru că este distanţa foarte mare de oraşele apropiate, unde au familii, zona este izolată. Trei luni primăvara, trei luni toamna se plictisesc”, a afirmat și Tomiţă Gavrilă, proprietarul unei pensiuni.

Astfel, din această cauză, el și-a închis pensiunea și o folosește doar pentru el și familie.

„Am stocul de lemne intact, cabana curată şi o păstrez pentru familie, pentru prieteni şi rude apropiate”, a mai spus el.

În Gorj, în industria Horeca există aproape 70 de locuri de muncă, iar cele mai multe oferte sunt chiar în staţiunea Rânca.

„Două locuri de recepţioner hotel, 18 locuri de ospătar, 11 locuri pentru barman, 9 locuri pentru bucătar, 18 locuri pentru ospătar şi ajutor de ospătar precum şi opt locuri lucrător în bucătărie”, a precizat Diana Văduva, din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj.

Rânca este o stațiune turistică situată la 1.600 m altitudine, la poalele vârfului Păpușa în Munții Novaciului din Masivul Parâng. Se află pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier, din județul Gorj.

FOTO – Primăria Novaci

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase