Ieftinirea laptelui. Consiliul Concurenței intervine în acordul dintre retaileri și producători

Ieftinirea laptelui. Consiliul Concurenței intervine în acordul dintre retaileri și producători
Sursa foto: Envato Elements/ Caracter ilustrativ
Publicat: 21/04/2023, 16:08

Autoritatea de concurență discută cu retailerii și procesatorii care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui de consum, îndrumând companiile pentru a respecta regulile de concurență.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

Reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să
fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, conform unui comunicat de presă.

În funcție de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.

Ce spune Petre DAEA despre evoluția prețului laptelui: „Eu nu dau cifre niciodată”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri că nu ar dori să facă nicio predicție în ceea ce privește prețul laptelui după aplicarea măsurii privind reducerea prețului acestuia pentru o perioadă de șase luni.

Măsura, discutată de premierul Nicolae Ciucă cu procesatorii și retailerii, are scopul de a menține prețul litrului de lapte la un nivel sub cel actual, însă Petre Daea nu poate garanta acest lucru, refuzând să facă predicții.

Mai mult, ministrul Agriculturii a mai spus că nu poate să anticipeze dacă măsuri similare ar putea fi introduse și pentru alte categorii de alimente.

„În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine. Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a adăugat că nu poate avansa o cifră cât va costa un litru de lapte, după aplicarea măsurii de reducere a preţului cu 20%.

„Sigur, soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii. Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei – n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am. Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema”, a completat Daea.

Fermieri: Laptele în România este cu 30% mai scump decât în Europa Centrală

Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a declarat reccent că fermierii se văd nevoiți să vândă litrul de lapte la prețuri derizorii, în timp ce în supermarketuri, produsul este chiar și de cinci ori mai scump.

Mai mult, acesta atrage atenția că laptele este, în medie, cu 30% mai scump în România decât media din Europa Centrală.

Reprezentantul producătorilor spune că fermierii vând laptele cu 2,1 – 2,5 lei pe litru, iar în magazine aceta se vinde și cu 9,5 lei per litru.

Inflația în creștere afectează consumatorii tot mai mult, iar scumpirile produselor alimentare sunt printre cele mai mari probleme cu care se confruntă românii.

Există, însă, și vești bune pentru clienții români: unul dintre cele mai consumate produse alimentare ar urma să se ieftinească cu până la 25% în următoarea perioadă.

Este vorba despre lapte, care ar urma să se ieftinească semnificativ, potrivit patronatului din industria laptelui. Producătorii susțin că se văd nevoiți să reducă prețurile pentru că vânzările s-au prăbușit pur și simplu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping