Încă doi români au fost salvați cu organe transplantate de la un donator bulgar aflat în moarte clinică

Încă doi români au fost salvați cu organe transplantate de la un donator bulgar aflat în moarte clinică
FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 25/11/2021, 22:24
Actualizat: 25/11/2021, 22:28

Alți doi români au fost salvați prin transplant de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, în baza unui protocol semnat de agențiile de specialitate din cele două țări.

Un tânăr de 18 ani şi un alt pacient de 59 de ani au primit şansa pentru un transplant renal de la un donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, a anunțat joi Agenția Națională de Transplant (ANT), citată de Mediafax.

O echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-a deplasat, marți, la UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la donatorul bulgar aflat în moarte cerebrală.

Astfel, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi români au fost salvaţi în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes de echipele de chirurgi.

„Mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor”, a declarat dr. Guenadiy Vatachki, consilier ANT, medic specialist chirurgie IC Fundeni.

La începutul lunii noiembrie, ANT anunța că trei români au fost salvați prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar. Era o premieră realizată în baza unui acord de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală din Bulgaria.


Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase