Prima pagină » Actualitate » Încă o țară în care TELEFOANELE mobile vor fi interzise în școli. Ministrul Educației este de neînduplecat: „Un « ucigaş » de concentrare”

Încă o țară în care TELEFOANELE mobile vor fi interzise în școli. Ministrul Educației este de neînduplecat: „Un « ucigaş » de concentrare”

Încă o țară în care TELEFOANELE mobile vor fi interzise în școli. Ministrul Educației este de neînduplecat:

Încă o țară în care telefoanele vor fi interzise! Mai exact, telefoanele mobile vor fi interzise în şcolile din Austria, a anunţat luni ministrul educaţiei, Christoph Wiederkehr. Deși în trecut şcolile şi-au făcut propriile reguli în ce priveşte telefoanele mobile, noul regulament naţional marchează o schimbare de abordare, care „va sprijini mai bine activitatea profesorilor şi administratorilor şcolari”, a precizat ministrul Educaţiei.

Riscurile de sănătate ale utilizării intense a telefoanelor mobile

„Şcolile îşi vor putea stabili propriile exceptări de la interdicţie”, a adăugat oficialul de la Educație din Austria, transmite agenția de știri dpa, citată de Agerpres. Ministrul austriat a vorbit, în acest contact, despre riscurile de sănătate binecunoscute ale utilizării intense a telefoanelor mobile şi modificările în comportamentul social în şcoli necesită luarea de măsuri.

„Contactele interpersonale ar trebui să ia locul privitului la ecranele telefoanelor în timpul pauzelor dintre ore”, a mai spus el.

Noua măsură va însemna schimbări şi pentru părinţi, deoarece susține ministrul „unii părinţi vor să îşi contacteze copiii în mod constant pe parcursul orelor de şcoală.” Ministrul Educaţiei a descris telefonul mobil drept un „ucigaş de concentrare.”

Potrivit unui expert de la Universitatea de Medicină din Viena, utilizarea intensivă a telefonului mobil tinde să cauzeze iritabilitate şi să provoace tulburări de somn, precum şi depresie şi comportament compulsiv.

Danemarca interzice telefoanele mobile în școli

Reamintim că și Guvernul Danez a decis să interzică utilizarea telefoanelor mobile în toate școlile primare și secundare, o măsură care va afecta elevii cu vârste cuprinse între șapte și 17 ani. De asemenea, recomandările oficiale sugerează că niciun copil sub 13 ani nu ar trebui să dețină propriul smartphone sau tabletă, marcând o schimbare radicală în politica educațională a țării.

Comisia a constatat că 94% dintre tinerii din Danemarca aveau un cont de social media înainte de a împlini 13 ani – în ciuda faptului că aceasta este vârsta minimă pentru multe platforme de social media – și că tinerii între nouă și 14 ani petreceau în medie trei ore pe zi pe TikTok și YouTube, potrivit informațiilor G4Media.

Această decizie vine ca urmare a unui raport publicat de Comisia pentru bunăstarea copiilor, creată de premierul Mette Frederiksen, pentru a investiga creșterea alarmantă a cazurilor de depresie în rândul tinerilor. Studiul a evidențiat că digitalizarea excesivă a vieții copiilor afectează sănătatea mentală și dezvoltarea acestora, motiv pentru care autoritățile consideră necesară impunerea unor limite stricte.

Ministrul pentru copii și educație, Mattias Tesfaye, a declarat că școala trebuie să rămână un spațiu educațional autentic, în care elevii să fie concentrați pe învățare, fără distragerile cauzate de rețelele sociale și dispozitivele personale.

Noile reglementări vor interzice folosirea telefoanelor mobile și a tabletelor atât în timpul cursurilor, cât și în pauze, inclusiv în cluburile after-school.

Ministerul Educației vrea să verifice dacă această regulă este respectată și în România

Și în România Ministerul Educației le cere inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli. Elevii nu au voie să le folosească în timpul orelor.

Restricțiile sunt detaliate în legea educației, în statutul elevului și în regulamentele interne ale unităților de învățământ, dar nu sunt respectate în toate școlile.

Telefoanele mobile ar trebui să fie predate înainte de începerea orelor. Sunt multe școli în care se ține cont de această reglementare, iar elevii s-au obișnuit. Le pot folosi doar atunci când profesorul le permite, cu scop educativ.

 

CITIȚI ȘI:

Elevii nu au voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, iar Ministerul Educației vrea să VERIFICE dacă această regulă este respectată

Un expert în educație îndeamnă ca întreaga Europă să urmeze exemplul Danemarcei privind interzicerea telefoanelor în școli

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și