Incendiul care a DISTRUS serverele închisorii Jilava a mistuit etajul la care se afla și arhiva temutei SIPA. Care este prima concluzie a pompierilor

Publicat: 27/01/2024, 07:00

Incendiul care a izbucnit, vineri dimineață, într-o clădire din curtea Penitenciarului Jilava și care a topit serverele și mai multe computere ar fi afectat, cel puțin parțial, arhiva fostei SIPA, care era depozitată în același imobil. Pompierii au deschis o anchetă, iar după verificări au fost trase primele concluzii legate de cauza probabilă a incidentului.

Personalul Penitenciarului Jilava a intrat în alertă, vineri, în jurul orei 06.20, când corpul de clădire în care funcționau serverele închisorii a fost cuprins de flăcări. Cu toate că pompierii au intervenit repede, așa cum reiese și din imaginile publicate în exclusivitate de Gândul, incendiul era violent, mai ales că incinta respectivă era plină de cabluri izolate cu material plastic.

Conform reprezentanților închisorii, deși serverele au fost compromise complet și mai multe unități centrale de calculator s-au făcut scrum cu tot cu documentele pe care le aveau în memorie, fișele deținuților nu ar fi fost afectate, în condițiile în care toate detaliile legate de condamnați ar fi implementate în baza de date existentă la nivelul ANP, unde sunt introduși absolut toți deținuții, la nivel național.

Totuși, Penitenciarul București-Jilava anunța, vineri, pe pagina de Facebook a instituției că, din cauza incendiului, rețeaua de telefonie a fost avariată. iar programările pentru vizite nu mai puteau fi preluate telefonic.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) susțin că, într-un birou alăturat s-ar fi aflat arhiva fostului Serviciu de Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) de la Jilava, dar și un birou în care se aflau, în format fizic, unele documente legate de condamnați.

Anchetă la Penitenciarul Jilava

În ce privește legalitatea funcționării spațiului respectiv, reprezentanții Penitenciarului Jilava susțin că există o autorizație emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, camera avea senzor de fum care, de altfel, a și declanșat alarma, iar ultima verificare a fost făcută în noiembrie 2023, iar încăperea beneficia de aer condiționat.

Totuși, surse ANP susțin că, cel puțin pe timp de vară, în camera servelor era o căldură de nesuportat iar o mare parte din cablurile electrice erau vechi.

Pompierii au declanșat o anchetă pentru a stabili cauza exactă a incendiului și după primele verificări s-ar fi stabilit că, cel mai probabil, focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Totodată, după finalizarea verificărilor, la nivelul unității penitenciare va avea loc și o anchetă internă.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, arestat pentru abuz sexual și șantaj, ar fi fost unul dintre organizatorii temutei SIPA. Horia Chiș ar fi creat o rețea de informatori formată din deținuți

MISTERELE DIN ARHIVA SIPA. Ce s-a spus și ce a rămas secret după publicarea documentelor semnate de doi miniștri ai justiției

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice