EXCLUSIV | Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, arestat pentru abuz sexual și șantaj, ar fi fost unul dintre organizatorii temutei SIPA. Horia Chiș ar fi creat o rețea de informatori formată din deținuți

EXCLUSIV | Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, arestat pentru abuz sexual și șantaj, ar fi fost unul dintre organizatorii temutei SIPA. Horia Chiș ar fi creat o rețea de informatori formată din deținuți
Publicat: 24/11/2022, 07:00

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, arestat la cererea DNA, după ce a fost acuzat că a abuzat sexual o subalternă, apoi a șantajat-o, ar fi unul dintre ofițerii care s-au ocupat de dezvoltarea rețelei de informatori a temutului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA). Multe dintre informațiile aflate în arhiva acestei instituții ar fi fost, ulterior, folosite pentru șantajarea unor magistrați.

Horia Chiș a fost demis din funcția de director al Penitenciarului Baia Mare după ce o subalternă l-a denunțat pentru un presupus abuz sexual și pentru că ar fi șantajat-o ca să renunțe la acuzații. Chiș ar fi făcut presiuni asupra femeii, la rândul ei ofițer, pentru a o determina să întrețină relații sexuale cu el. Calvarul victimei ar fi început încă din 2020, când directorul i-ar fi făcut avansuri, în mod insistent.

Procurorii DNA care au cerut arestarea preventivă a fostului director de penitenciar au arătat că, la un moment dat, Horia Chiș ar fi început să reacționeze din ce în ce mai agresiv la refuzurile repetate ale victimei.

Un prim episod ar fi avut loc după ce ar fi trimis-o pe femeie, în misiune, într-o altă localitate și ar fi atras-o, apoi, într-o cameră de hotel, unde i-ar fi făcut avansuri insistente. Pentru că aceasta ar fi refuzat, directorul de atunci al Penitenciarului Baia Mare ar fi dat-o afară din cameră.

Ulterior, în 19 mai, Horia Chiș ar fi devenit violent chiar în biroul său, iar victima a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Potrivit DNA, în perioada 30-31 mai, directorul ar fi încercat s-o constrângă să nu depună plângere, amenințând-o atât cu existența unor presupuse imagini compromițătoare, dar și cu faptul că „întreg penitenciarul ar avea de suferit”.

Ofițerul ar fi fost ajutat și de unul dintre psihologii Penitenciarului Baia Mare, Angela Carmen Kozma, care ar fi încercat s-o determine să renunțe la orice demers împotriva directorului și care a fost, la rândul ei, pusă sub acuzare de procurorii anticorupție.

Horia Chiș a fost demis din funcție de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, după ce, vreme de 14 ani, a fost șeful celui mai important penitenciar din Maramureș.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Gândul, că Horia Chiș ar fi fost și unul dintre ofițerii care au participat la organizarea și dezvoltarea SIPA.

Se verifica orientarea sexuală a magistraților

Sursele citate au precizat că acesta s-ar fi ocupat de organizarea rețelei de informatori proveniți din rândul deținuților. În acest sens s-ar fi urmărit, în vederea „valorificării”, obținerea de date legate de orientarea sexuală a unor judecători, dar și alte detalii cu privire la viața personală a acestora.

Ulterior, în spațiul public s-a vehiculat că arhiva SIPA ar fi fost consultată în scopuri ilegale, pentru șantajarea unor magistrați și obținerea unor sentințe în funcție de interesele persoanelor care au avut acces la notele informative respective.

Chiar dacă SIPA a fost desființată încă din anul 2006, arhiva acestuia a rămas intactă și se află în vechiul sediu al Administrației Naționale a Penitenciarelor, din strada Maria Ghiculeasa, Sector 2.

Deși majoritatea judecătorilor pe numele cărora există note informative s-au pensionat, ar exista destui magistrați care se află, încă, în exercițiul funcțiunii.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom