Începe amenajarea primului parc pe Canalul Morii din Cluj. O firmă clujeană a câștigat proiectul de 24,5 milioane de lei

Publicat: 20/12/2022, 17:47

Primul parc pe Canalul Morii va fi amenajat în cartierul Plopilor din Cluj, de firma TCI Contractor General. Proiectul se ridică la 24,5 milioane de lei.

Primul parc din Cluj în centrul căruia se va afla Canalul Morii va fi amenajat în cartierul Plopilor, în proximitatea Parcului Rozelor.

Primăria Cluj-Napoca a atribuit firmei TCI Contractor General/RO contractul de proiectare și execuție a lucrărilor în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor”. Valoarea constractului se ridică la 24.589.207 lei, suma urmând a fi acoperită din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Contractul prevede lucrări de arhitectură peisagistică, respectiv realizare proiect tehnic (PT), proiect tehnic pentru autorizația de construire (PAC), proiectului de organizare a execuției lucrărilor (POE), documentație pentru detaliile de execuție (DDE) și a caietelor de sarcini și execuția lucrărilor pentru viitorul parc de pe culoarul Canalului Morii.

Mai multe imobile vor fi expropriate

Proiectul pentru reabilitarea Canalului Morii și amenajarea unui parc în cartierul Plopilor a fost lansat în dezbatere publică încă anul 2019. Proiectul prevede amenajarea unui parc pentru copii cu tematică specifică jocului cu apa, dar și amenajarea de grădini urbane, o zonă pentru evenimente la scară redusă sau locuri de odihnă. În prezent spațiul nu este amenajat, așa că Primăria a pregătit un proiect prin care suprafața de aproximativ 25.000 de metri pătrați să fie pusă la dispoziția publicului larg, având un potențial remarcabil.

Pentru amenajarea spațiului, Primăria Cluj-Napoca a demarat, în vara anului 2022, exproprieri pe mai multe străzi din zonă. Municipalitatea va expropria o suprafață de 11.569 metri pătrați imobil și 33 metri pătrați suprafață construită pentru a face loc viitorului parc pe Canalului Morii. Suma totală alocată pentru despăgubiri este de 13,02 milioane de lei.

Primul parc pe Canalul Morii din Cluj

Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat public în urmă cu mai mulți ani și pare că abia acum intră în linie dreaptă. Proiectul face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Clavaria.

„Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.

Parcul va fi accesibil persoanelor cu dizabilități

Suprafața totală amenajată prin proiect va fi de 32.917 mp, urmând să fie amenajată o zonă de  agrement și de petrecere a timpului liber cu spații verzi și dotări publice, destinate tuturor categoriilor de vârstă. În proiectarea parcului se va ține cont de cerinţele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilităţi și de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

Adminisrația locală a promis, încă de la dezbaterea privind proiectul, că intervențiile asupra topografiei terenului vor fi minimale, urmărindu-se accesibilizarea principalelor trasee și legături cu zonele învecinate.

Tot în cadrul proiectului vor fi amenajate un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe.

De-a lungul traseului de pe malul drept vor fi inserate, acolo unde geometria spațiului o permite, diferite funcțiuni compatibile și complementare prezenței apei: un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă.

Gradene și trepte din piatră sunt introduse punctual pe ambele maluri, cu rol de a atrage trecătorii către apă, dar și cu rol de consolidare locală. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor, integrarea și amenajarea unei zone de legătură cu acesta este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane.

Aleea care urcă spre zona de locuințe ajunge la câteva terase unde vor fi amenajare puncte de observare, fiind perspective largi către Someș, cartierul Grigorescu și Pădurea Hoia. De asemenea, sunt gândite din loc în loc și trepte care să asigure accesul la apă.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu