FOTO | Cum arată Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Pavilionul multifuncțional, o premieră pentru parcurile din municipiu

FOTO | Cum arată Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Pavilionul multifuncțional, o premieră pentru parcurile din municipiu
Publicat: 14/07/2022, 11:48

Se lucrează intens la Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, lăsat în paragină de pe vremea lui Ceaușescu. Pavilionul multifuncțional propus de proiectanți, o premieră pentru parcurile din oraș, „prinde contur”.

Noi imagini publicate de arhitectul Vlad Sebastian Rusu, parte a echipei de proiectare a Parcului Feroviarilor, arată stadiul actual al lucrărilor la pavilionul central, o construcție unică și inedită pentru parcurile din Cluj-Napoca. Este vorba de un pavilion multifuncțional, ce va găzdui conferințe, expoziții, expuneri, întâlniri civice. Totodată, în interior este amenajat un punct informativ legat de activitățile din parc și un mic spațiu pentru comercializarea băuturilor răcoritoare.

„Prin compartimentarea sălii multifuncționale, aceasta poate găzdui 99 persoane cu locuri pe scaune, iar întreg pavilionul poate găzdui maxim 150 persoane, când este deschis întregspațiul interior (fără compartimentarea sălii multifuncționale)”, arată proiectanții.

Pavilionul este alcătuit din două corpuri de formă circulară: un corp închis perimetral cu fațadă cu pereți cortină și o copertină circulară, fără închideri perimetrale, situată în exteriorul primului corp.  Sala multifuncțională este delimitată pe două laturi de pereți amovibili și pe celelalte două laturi de două nuclee din diafragme de beton armat. Interiorul pavilionului devine astfel multifuncțional, prin deschiderea pereților amovibili de pe laturile lungi ale sălii și prin eliminarea scaunelor din sala multifuncțională, obținându-se un spațiu generos și flexibil.

Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%

Stadiul fizic al lucrărilor la Parcul Feroviarilor este de 30%, a declarant viceprimarul municipului Cluj-Napoca Dan Tarcea, fiind în desfășurare lucrări la structura parcului. La Parcul Feroviarilor, lucrările au început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și durează 20 de luni.

În cadrul proiectului, au loc intervenții la următoarele obiective:

Parcul Feroviarilor (53.457 mp) presupune lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, sistem de irigații, sistem modern de iluminat public, amplasarea de mobilier urban, reconfigurarea aleilor, suplimentarea vegetației,  dotări de agrement, recreere și montarea unor podețe pietonale. (8.496 mp) presupune lucrări de înlocuire integrală a pavajului, amplasarea unor elemente de mobilier urban, modernizarea sistemului de iluminat, semaforizare și direcționare către obiectivele turistice și de interes local, amenajarea benzilor de biciclete, amenajarea standurilor pentru biciclete, amenajarea stațiilor de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice.

  • Amenajarea malurilor râului Someș presupune amenajări peisagere, crearea de noi alei pietonale, dotarea cu mobilier urban nou, sistem de iluminat general și arhitectural cu sistem LED și amenajarea unui pavilion deschis, a două platforme odihnă și a două amfiteatre.
  • Realizare pasarele pietonale peste râul Someș presupune amenajarea a două pasarele pietonale. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic.

Valoarea proiectului este de 58.936.631,46 lei cu TVA, iar termenul de finalizare a lucrărilor, luna decembrie 2023.

„În acest moment, Primăria are în diverse stadii de implementare proiecte pentru amenajarea, revitalizarea și crearea a peste 190 ha de spații verzi. De asemenea, până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori”, a declarant recent primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

FOTO: Instagram/ vladsrusu

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte