Începe judecarea dosarului de dare de MITĂ a socrilor primarului fugar Cătălin Cherecheş

Începe judecarea dosarului de dare de MITĂ a socrilor primarului fugar Cătălin Cherecheş
Publicat: 14/03/2024, 11:50

La Tribunalul Mureş a debutat joi procesul pe fond în dosarul de dare de mită și complicitate la dare de mită, în care sunt implicați socrii fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au relatat că în data de 25 noiembrie 2023, în contextul unui dosar de corupție în faza apelului, „inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”.

Potrivit DNA, această „ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar dacă magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent.

Restul urma să fie remis după pronunțarea instanței de judecată în cauza respectivă. În data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din municipiul Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis și alte foloase necuvenite, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul, atât pentru „rezolvarea problemei” la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, potrivit G4Media.ro.

Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania

Judecătorii Tribunalului Regional din München au hotărât, în data de 13 martie, că fostul primar al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi trimis înapoi în România pentru a-și ispăși pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită.

Deocamdată, el se afla într-un centru de detenție din Germania și va rămâne acolo până se vor finaliza procedurile de transfer.

„În urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și structurile de poliție din Germania, precum și a deciziei justiției germane, o escortă a Poliției Române îl va aduce în țară pe bărbatul din Baia Mare, în vederea executării mandatului, la o dată ce va fi stabilită de comun acord, cu partenerii germani.

Reamintim faptul că, în seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, bărbatul, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, a transmis, marți seara, Poliția Română.

Cătălin Cherecheș, condmanat la 5 ani de închisoare pentru corupție

Pe 24 noiembrie 2023, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Instanța a dispus, de asemenea, majorarea perioadei în care nu mai poate ocupa funcții publice de la 4 la 5 ani.

De asemenea, magistrații au menţinut sechestrul pe bunurile edilului. Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016, timp în care a fost reales primar.

El a fugit din țară cu doar câteva ore înainte de pronunţarea sentinţei definitive. După numai patru zile, la 28 noiembrie, Cherecheș a fost prins în Augsburg, Germania.

Se pare că edilul ar fi încercat să fugă şi din Germania. Astfel, el a mers împreună cu o mătuşă cu maşina gonind nebuneşte, cu aproximativ 200 de km pe oră.

Cei doi au ajuns la gara din Augsburg, unde au încercat să scape de maşină și să se urce într-un taxi. Acesta a fost momentul în care Cătălin Cherecheș a fost prins de poliţiştii bavarezi şi de BKA.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului