Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie din 1 martie pentru transmiterea documentelor. Cine sunt contribuabilii vizați și care e procedura – VIDEO

Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie din 1 martie pentru transmiterea documentelor. Cine sunt contribuabilii vizați și care e procedura - VIDEO
Publicat: 10/02/2022, 12:19
Actualizat: 10/02/2022, 13:09

Contribuabilii care desfășoară activități economice într-o formă autorizată au obligația ca, din 1 martie, să se înregsteze și să transmită prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) cererile, înscrisurile sau oricare alte documente conform precederilor legale, altfel, acestea nu vor fi luate în considerare, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor și a altor documente prin intermediul Spațiului Privat Virtual, începând cu data de 1 martie 2022, a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 11 din 30 august 2021  pentru modificarea și completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și reglementarea unor măsuri fiscale, a precizat ANAF.

Potrivit actului normativ, această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberal sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale întreprinderilor familiale.

La începutul anului trecut, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, spunea că peste 10.000 de contribuabili au fost înrolaţi în SPV de la distanţă. Potrivit notei de fundamentare a OG 11/2021, la data de 15 iulie 2021 erau înregistrate în SPV 533.711 persoane juridice, dintre care 528.952 cu obligatii de declarare în vectorul fiscal dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridic care ar trebui să se înregistreze in SPV. De asemenea, 35.474 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 632.309 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV.

Ce riscă cei care nu respectă termenul

Reprezentanții ANAF subliniază că, în situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate înconsiderare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătirorii cu privire la obligatvitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță.

„Recomandăm contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, până la data de 01 martie 2022, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi, etc”, precizează reprezentanții ANAF.

Agenția subliniază că Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente sau verifică situația fiscală proprie, iar prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale.

Persoanele fizice sau juridice care dețin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

Informații suplimentare cu privire la înrolarea în Spațiul Privat Virtual se pot obține accesând portalul ANAF, la secțiunea „Servicii Online”, sau telefonic, apelând Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.

În plus, ANAF a realizat și publicat două ghiduri video pentru cele două mari categorii de contribuabili.

Ghid pentru persoane juridice, pe baza certificatelor digitale :

Ghid pentru persoane fizice, cu nume de utilizator și parolă:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului