Institutul american de Evaluare în Sănătate (IHME): România ar putea avea 50.000 de infectări pe zi în octombrie. Dr. Octavian Jurma: „Vom urma scenariul indian”

Institutul american de Evaluare în Sănătate (IHME): România ar putea avea 50.000 de infectări pe zi în octombrie. Dr. Octavian Jurma: „Vom urma scenariul indian”
Numărul cazurilor noi de COVID-19 este la un nivel record în București / Sursa foto: CDC
Publicat: 03/09/2021, 13:37
Actualizat: 03/09/2021, 13:48

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că România ar putea urma „scenariul indian” în valul 4 al pandemiei, adică o răspândire accelerată a tulpinii Delta în populație. Cercetătortul arată că deja se poate observa cât de repede s-a înrăutățit situația epidemiologică în intervalul 19 august – 2 septembrie. Calculele făcute de dr. Octavian Jurma sunt confirmate de Institutul american de Evaluare în Sănătate (IHME) care prognozează peste 50.000 de infectări pe zi în România la începutul lunii octombrie.

„Timiș devine al doilea județ din România care depășește pragul de 100 de cazuri noi pe zi. Primul este București care acum este deja la o medie de peste 200 de cazuri noi pe zi și a trecut de pragul de 1 la mie în formulă standard.  (Județul – n.r.) Timiș a accelerat mult și aproape că a prins din urmă Cluj, demonstrând că poți ajunge în fruntea țării la infectari și cu evenimente mai mărunte dar mai multe unde triajul epidemiologic este practic inexistent. De fapt această imagine a ultimelor 14 zile (cele incluse în incidența) arată cât de repede evoluează valul 4-Delta și cât de iresponsabili sunt politicienii noștri în acest context.  Astfel Timiș avea acum 2 săptămâni, 15 cazuri iar astăzi are 107 în condițiile în care testarea stagnează și aici. București de asemenea generează azi mai multe cazuri noi pe zi decât înregistrăm în toată țară (cu tot cu București) la începutul lunii august. Niciodată o creștere atât de acută nu a fost atât de ignorată pentru o perioada atât de lungă de la începutul pandemiei. Dacă în valul 2 am urmat scenariul suedez, iar în valul 3 pe cel brazilian, tare mă tem că în valul 4 vom urma scenariul Indian”, scrie dr. Octavian Jurma pe pagina lui de Facebook.

Cercetătorul ilustrează cu un tabel felul în care a crescut numărul deinfectări în fiecare județ în perioada 19 august – 2 septembrie.

Institutul american de Evaluare în Sănătate: România ar putea ajunge la 50.000 de infectări pe zi

Institutul american de Evaluare în Sănătate (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) prognozează pentru România un „vârf al valului 4 în jurul datei de 4 octombrie, când numărul de infectări SARS-CoV-2 varianta Delta ar putea ajunge la peste 50.000 de cazuri pe zi.

Cercetătorii de la IHME din Washington, SUA, folosesc modele matematice pentru a calcula posibila evoluție a pandemiei pentru fiecare țară în parte, în funcție de datele pe care guvernele le raportează.

Trei scenarii folosesc cercetătorii IHME: cel mai pesimist (n.r. – worst)- în care nimeni nu mai poartă măști, cel opimist (n.r. – universal masks) – în care 95% din populație poartă măști și proiecția curentă (current projection –  nr.) – în care oamenii poartă măști ca și până acum, dar mobilitatea crește odată cu vaccinarea. Astfel, în cel mai rău caz, România ar putea avea,pe data de 4 octombrie, 100.000 de infectări pe zi. dacă toți românii ar purta măști, la data menționată numărul infectărilor ar ajunge la 20.000 pe zi. În scenariul curent (current projection – n.r.) numărul invectărilor ar putea depăți 50.000 pe zi.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat joi 1.470 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 26 de persoane au decedat, fiind înregistrat şi un deces la categoaria 10-19 ani. La ATI sunt internaţi 322 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere.

Cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă privind evoluția progrnozată a valului 4 al pandemiei de COVID-19, în care predominantă e varianta Delta, în contextul unei rate mici a vaccinării românilor și recomandă accelerarea campaniei pentru imunizarea cât mai multor persoane, mai ales în contextul revenirii la școală a copiilor în formă fizică.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?