Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”. Cum vor fi monitorizați nostalgicii și ce poți face dacă ești martor la o astfel de manifestare

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”. Cum vor fi monitorizați nostalgicii și ce poți face dacă ești martor la o astfel de manifestare
Sursa: Fotografia #M012, Fototeca online a comunismului românesc
Publicat: 27/01/2023, 13:25
Actualizat: 27/01/2023, 14:57

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”, în cadrul căreia vor fi monitorizate manifestările și actele publice de reabilitare a comunismului.

„IICCMER observă manifestarea unei tendințe insidioase de reabilitare a comunismului prin intermediul transformării simbolurilor sale în conținut destinat mai degrabă consumului de divertisment”, conform unui comunicat de presă de pe site-ul instituției, și „sub pretextul divertismentului și al libertății de opinie, astfel de manifestări se adresează cu precădere tinerilor, subminând încrederea acestora în democrație, prin promovarea unei variante simplificate și pozitive a ceaușismului”, se mai spune în document.

Începând cu data de 1 februarie 2023, IICCMER va lansa Programul de monitorizare a manifestărilor și actelor publice de relativizare a naturii criminale a regimului comunist „Barometrul nostalgiei comuniste”.

Concret, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va monitoriza manifestările publice, producțiile culturale și științifice, pe cele de divertisment și inițiativele comerciale la originea cărora se află intenția de promovare, instrumentalizare, revizuire sau ocultare a naturii criminale a regimului comunist.

„Subliniez faptul că scopul nostru nu este să instituim delictul de opinie sau să facem poliție intelectuală, ci să înțelegem și mai ales să oferim instrumente și argumente educaționale, care pot fi folosite într-un demers mai larg de cunoaștere profundă a crimelor comunismului. Intenția IICCMER nu este aceea de a inventa presupuși «dușmani ai democrației», ci de a înțelege de unde vin și cum se manifestă pericolele la adresa acesteia.

Un astfel de proiect nu poate fi unul de «condamnare» a comunismului, căci IICCMER nu are astfel de atribuții și nici instrumente ca atare. Ceea ce face IICCMER este să ofere argumente și temeiuri pentru a nu uita niciodată faptul că regimul comunist a produs efecte criminale pe tot parcursul existenței sale”, declară prof. univ. dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER.

„Barometrul nostalgiei comuniste” se încadrează în exemplul și inițiativa altor organizații și instituții din lumea întreagă, al căror scop este combaterea antisemitismului și consolidarea democrației, mai arată reprezentanții IICCMER.

Rezultatele monitorizării vor fi publicate sub forma unui raport anual, al cărui conținut este menit să stea la baza unor instrumente educaționale adresate în principal elevilor din ciclul liceal de învățământ, dar și publicului tânăr.

„Vom face mai întâi o monitorizare independentă, exclusiv pe aparițiile publice, din social media, în spațiul public, apoi vom face și un Call To Action către autorități și cetățeni, să ne transmită și ei sesizările. Adică, dacă ei observă astfel de manifestări să ni le semnaleze la o adresă de email pe care o vom comunica la un moment dat”, a declarat, pentru Gândul, Didona Goanță, Coordonator Comunicare IICCMER.

Foto: Fototeca online a comunismului românesc

CITEȘTE ȘI: Iohannis: „Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre”

Eurobarometru: Trecerea la euro, susținută de 75% dintre români

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron