VIDEO | Ioana Mihăilă: În funcţie de cum va evolua pandemia vom permite accesul în anumite locuri pe baza certificatelor verzi

Publicat: 31/08/2021, 00:01
Actualizat: 31/08/2021, 07:44

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, luni seară, la Digi24, că în funcție de incidenţa la nivel naţional este posibil ca unele activități neesențiale să fie restricționate de prezentarea certificatelor care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea persoanelor care vor dori să ia parte la acele activități, întrucât Guvernul nu dorește limitarea circulației pentru persoanele vaccinate și de asemenea nu dorește acele sectoare care au avut de suferit din cauza pandemiei să mai fie închise.

„Sunt discuţii – între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, DSU, specialiştii de la INSP – referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm: important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil. Aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate (…) dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea obiectiv este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate şi al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ioana Mihăilă.

Ministrul a precizat că dacă incidenţa va creşte se pot discuta diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activităţi să se facă doar pe baza certificatului verde.

„În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID trecerea prin boală sau testare, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă se va merge la mall, de exemplu, doar cu certificatul de vaccinare, Mihăilă a spus: „Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.

Mihăilă susține că în prezent, rata de infectare este sub unu la mie, însă ritmul de creştere al infectărilor este mai mare decât cel estimat de specialişti în urmă cu o lună.

„Acum incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună. Creşterea este mai accelerată”, a mai afirmat Mihăilă.