VIDEO | Ioana Mihăilă: Sunt 370 de certificate verzi care indică suspiciuni de fraudă. De vină este personalul medicale care le eliberează

Publicat: 30/08/2021, 23:37
Actualizat: 31/08/2021, 07:29

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat, luni seară, la Digi24, că există o suspiciune de fraudă în cazul a 370 de certificare de vaccinare, acestea fiind deja trimise la poliție și Parchet, iar vina o poartă personalul medical care eliberează aceste certificate de vaccinare în fals, însă precizează că vina trebuie să fie dovedită. 

„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate, doar că vina trebuie dovedită şi pedepsită. La grupul de la Institutul Naţional de Sănătate Publică care emite certificatele COVID, pe baza adeverinţelor de vaccinare, de acolo s-au transmis deja către Poliţie, peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea acestor certificate de vaccinare”.

Ministrul a afirmat că sesizările cu privire la certificatele de vaccinare false care au fost depistate au fost transmise la Pachet sau la Poliţie.

„Sunt certificate care indică suspiciuni de fraudă”, a explicat Ioana Mihăilă, adăugând că cele 370 de sesizări au fost făcute de când este valabil acest certificat COVID.

”În aceste aproape două luni au fost cele 370 de certificate pe care le-am menţionat”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că este inadmisibil că există rețele care falsifică certificate de vaccinare, iar acestea nu sunt descoperite de către instituțiile statului, ci de către anchete jurnalistice. Cîţu anunță că va trimite corpul de control al premierului să se ocupe de această situație, după ce în presă au apărut informații că pe platforma de socializare  Telegram , despre care se spune că este cea mai securizată aplicație de conversații, că un grup comercializa adeverințe de vaccinare false. De asemenea mai mulți medici de familie au declarat că mulți dintre pacienții lor le solicitau certificare de vaccinare, contra unor sume de bani, fără ca aceștia să fie imunizați.