Iohannis: România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici

Iohannis: România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Captură Youtube, Administrația prezidențială
Publicat: 29/06/2022, 18:20

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Summitul NATO de la Madrid că România va fi prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici.

„La selectarea aceasta s-a ajuns fiindcă în marja COP 26 de la Glasgow am avut o întâlnire cu domnul Kerry, însărcinatul special al Guvernului SUA pentru proiecte de prevenire a schimbărilor climatice, şi înainte au existat adunări, contacte între ministerele de resort, dar atunci ne-am hotărât împreună să mergem pe această cale.

România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, deja se face primul pas, se merge spre o proiectare, după care vom implementa efectiv aceste reactoare. Se ştie deja unde va fi amplasat primul reactor. În afară de a avea noi acces la această tehnologie şi de a primi astfel de reactoare modulare, vom fi în situaţia după câţiva ani să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri.

Cu certitudine, dacă ne facem treaba aşa cum trebuie, vom deveni primul stat din Europa care implementează efectiv această tehnologie”, a spus Klaus Iohannis la Summitul NATO de la Madrid.

SUA și compania NuScale Power finanțează cu 14 milioane de dolari proiectul

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

NuScale Power a dezvoltat o nouă centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen și alte aplicații ale energiei termice de proces. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) folosește un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă sub presiune.