Prima pagină » Actualitate » Ion ILIESCU rămâne fără certificatul de revoluţionar. Ce avantaje pierde fostul președinte

Ion ILIESCU rămâne fără certificatul de revoluţionar. Ce avantaje pierde fostul președinte

Ion ILIESCU rămâne fără certificatul de revoluţionar. Ce avantaje pierde fostul președinte

Tribunalul București a acceptat solicitarea formulată de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist și a revocat certificatul de revoluționar acordat fostului președinte Ion Iliescu.

Reamintim că, pe data de 9 iunie 2022, Gândul publica un material în care arăta că Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, aflat în subordinea Guvernului României, decidea în unanimitate, că fostul președinte al României Ion Iliescu nu îndeplinește condițiile pentru deținerea titlului de „ luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite” și a hotărât să se adreseze instanței pentru retragerea acestuia.

Documentul a fost adoptat în 31 mai, cu unanimitate de voturi, ca urmare a dezbaterii unei adrese înaintate de Asociaţia 21 decembrie 1989.

Fostul președinte poate să facă recurs în termen de 15 zile de la comunicare

Demersurile pentru anularea certificatului de revoluţionar au început în iunie 2022, în urma unei cereri depuse la Secretariat de Asociaţia 21 Decembrie, care susţinea că Ion Iliescu nu îndeplineşte condiţiile de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în decizia tribunalului, citată de observatornews.ro.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a cerut în instanţă anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Potrivit unui document emis de reclamant, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat, atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă, că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953, unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR.

Ion Iliescu, preşedinte ales al României între anii 1992 – 1996 şi 2000 – 2004

Fostul preşedinte a fost trimis în judecată de două ori în dosarul „Revoluţiei” şi tot de atâtea ori dosarul a fost întors de instanţe la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

Iliescu era acuzat de procurorii militari că, pentru a legitima venirea sa la putere după fuga lui Ceauşescu, a iniţiat o operaţiune sistematică de inducere în eroare a opiniei publice, operaţiune exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN, consecinţa fiind un număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferinţe psihice, lipsiri grave de libertate.

Ce drepturi pierde Ion Iliescu după retragerea certificatului de revoluționar

Persoanele care au certificat de revoluționar beneficiază de mai multe facilități, printre care:

  • prioritate la cumpărarea sau închirierea de locuințe din fondul de stat;
  • facilități la credite imobiliare; medicamente gratuite;
  • acces gratuit la sanatorii și baze de tratament;
  • transport urban gratuit cu mijloacele de transport în comun;
  • scutirea de plata taxelor și impozitelor pentru clădiri și terenul aferent; posibilitatea cumulării pensiei cu orice alte venituri.

Ion Iliescu, născut la 3 martie 1930, la Oltenița, se numără printre cei 1266 de persoane cărora le-a fost conferit Ordinul Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, prin Decretul nr. 1.1169 semnat în 15 decembrie 2004 (poziția 530) de președintele de la acea vreme, nimeni altul decât Ion Iliescu. Se întâmpla cu câteva zile înainte de a pleca definitiv de la Palatul Cotroceni, după al doilea mandat constituțional (1990 – 1992, 1992 – 1996, 2000 – 2004).

Astfel, comisia a verificat documentele din dosarul administrativ şi a constatat, în unanimitate, atât din CV de pe internet, cât și din materialele din presă, că traseul politic al lui Ion Iliescu în timpul regimului comunist nu se încadrează în prevederile legii.

Conform documentelor citate, Ion Iliescu:

  • A intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în 1953, unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al Comitetului Central al PCR.
  • La 19 august 1956 a fost ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociaţiilor Studenţeşti, apoi al Consiliului (martie 1957).
  • Ulterior a devenit şef de secţie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC. La un moment dat a ocupat funcţia de şef al Departamentului pentru Propagandă al Comitetului Central al PCR
  • A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 şi 1971, după care, timp de 6 luni a fost secretar al Comitetului Central al PCR.
  • Între anii 1971 – 1974 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi din anii 1974 – 1979 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

„Având în vedere faptul că în 1971 a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR „Comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin legea 242 pentru a deţine calitatea de LRM conform textului de lege. De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român, motiv pentru care, în unanimitate, decide demararea proccedurii administrative de anulare a certificatului LRM”, arată documentul comisie.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România începe, astfel, acţiunea de anulare a certificatului în instanţa de contencios administrativ, iar ulterior pronunţării de către instanţă a hotărârii judecătoreşti de anulare se va transmite adresă către Serviciul pentru revoluţionari pentru retragerea titlului.

Sursă foto: Gândul

 

CITIȚI ȘI:

Ion Iliescu ar putea rămâne fără titlul de „Luptător remarcat prin fapte deosebite” pentru victoria Revoluţiei din 1989. Motivele secretariatului din subordinea Guvernul

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și