Joe Biden: „Comentariile Rusiei privind posibilitatea unui război nuclear sunt ‘iresponsabile’. Suntem pregătiți pentru orice ar face Putin”

Joe Biden: „Comentariile Rusiei privind posibilitatea unui război nuclear sunt 'iresponsabile'. Suntem pregătiți pentru orice ar face Putin”
Președintele Joe Biden / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/04/2022, 19:45
Actualizat: 28/04/2022, 20:55

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că afirmațiile Rusiei despre posibilitatea unui război nuclear au fost „iresponsabile”. El a precizat că SUA și NATO nu se află într-un război cu Rusia și că America este pregătită pentru orice scenariu.

„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea necesității de a le folosi”, a spus el, potrivit CNN.

Biden a mai spus că „nu este adevărat” că SUA și NATO se află într-un război cu Rusia – și că afirmațiile Rusiei privind un război prin procură sunt „o scuză pentru eșecul lor” în Ucraina.

„Nu sunt adevărate”, a spus Biden, răspunzând joi unui reporter care a întrebat despre acuzația lui Lavrov că NATO folosește războiul din Ucraina ca un proxy. „Mă îngrijorează, pentru că arată disperarea pe care o simte Rusia în legătură cu eșecul lor abject de a reuși să facă ceea ce și-au propus în primă instanță”.

„Cred că este mai mult o reflectare nu a adevărului, ci a eșecului lor”, a continuat președintele american, „și astfel, în loc să spună că ucrainenii sunt echipați cu o anumită capacitate de a rezista forțelor rusești, trebuie să… spună poporului lor că Statele Unite și tot NATO sunt angajate în eliminarea trupelor rusești, a tancurilor și așa mai departe.”

Întrebat ulterior despre o posibilă agresiune rusă împotriva NATO și a aliaților săi, el a spus că SUA este „pregătită pentru orice ar face”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la începutul acestei săptămâni că descurajarea nucleară este „poziția de principiu” a Rusiei, dar a adăugat că „pericolul este serios, este real, nu poate fi subestimat”.