Judecătorul Costin Andrei Stancu, cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existenţa SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE

Judecătorul Costin Andrei Stancu, cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existenţa SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE
Publicat: 14/06/2021, 17:10
Actualizat: 14/06/2021, 17:12

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și îl cercetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, după ce acesta a decis că existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu ar fi justificată, invocând decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 18 mai 2021. 

Judecătorul Costin Andrei Stancu a decis, definitiv – pe data de 7 iunie -, că SIIJ ”nu este justificată de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiţiei şi nu este însoţită de garanţii specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secţie să fie folosită ca instrument de control politic al activităţii respectivilor judecători şi procurori susceptibil să aducă atingere independenţei acestora (…)”.

Pe data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, însă, că funcționarea SIIJ este constituțională, Constituția României având ”prioritate în aplicare, fiind pe o poziție ierarhic superioară dreptului UE”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decisese că este de competența autorităților naționale din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit comunicatului transmis.

CCR: ”Hotărârea CJUE nu aduce elemente de noutate”

Judecătorii CCR au respins – cu majoritate de voturi – ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 88 ind.1 alin.(1)-(5), ale art. 88 ind.2- ind.7, ale art.88 ind.8 alin.(1) lit.a)-c) şi e) şi alin.(2), precum şi ale art.88 ind.9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

”Din perspectiva controlului de constituţionalitate, hotărârea CJUE nu aduce elemente de noutate, nici cu privire la efectele juridice pe care le produc Decizia 2006/928 şi rapoartele MCV întocmite de Comisie pe baza acesteia, stabilind, aşa cum o făcuse în prealabil şi instanţa constituţională română, caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928 şi caracterul de recomandare al rapoartelor MCV, şi nici cu privire la conţinutul Deciziei 2006/928, stabilind că România are sarcina de a colabora cu bună-credinţă cu Comisia Europeană ‘pentru a surmonta (…) dificultăţile întâmpinate cu privire la realizarea obiectivelor de referinţă menţionate”, a transmis CCR printr-un comunicat.

Procurorul general al României a contrazis decizia definitivă și obligatorie CCR

Pe data de 9 iunie, Gabriela Scutea – procuror general al României –  a transmis o informare către procurorii secțiilor judiciare ”care participă în ședințele de judecată în cauzele în care urmărirea penală este efectuată de SIIJ. Potrivit acestei informări, ”dreptul UE are preeminență față de ordinea juridică națională, din perspectiva hotărârii CJUE”, contrazicând, astfel, decizia CCR.

Legea 304/2005 privind organizarea judiciară – articolul 67, alineatul 2 – precizează că ”procurorul este liber să prezinte în instanță concluziile pe care le consideră întemeiate, potrivit legii, ținând seama de probele administrate” în cauza respectivă.

Procurorul poate contesta la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) intervenția procurorului ierarhic superior ”pentru influențarea în orice formă a concluziilor”.

În acest moment, este puţin probabil ca hotărârea judecătorului Costin Andrei Stancu să producă vreun efect real, o astfel de dezlegare în privinţa efectelor hotărârii CJUE asupra SIIJ fiind așteptată de la CCR şi Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom