Judecătorul Costin Andrei Stancu, cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existenţa SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE

Judecătorul Costin Andrei Stancu, cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existenţa SIIJ nu este justificată, invocând decizia CJUE
Judecătorul Costin Andrei Stancu, cercetat de Inspecția Judiciară
Publicat: 14/06/2021, 17:10
Actualizat: 14/06/2021, 17:12

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și îl cercetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, după ce acesta a decis că existența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu ar fi justificată, invocând decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 18 mai 2021. 

Judecătorul Costin Andrei Stancu a decis, definitiv – pe data de 7 iunie -, că SIIJ ”nu este justificată de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiţiei şi nu este însoţită de garanţii specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secţie să fie folosită ca instrument de control politic al activităţii respectivilor judecători şi procurori susceptibil să aducă atingere independenţei acestora (…)”.

Pe data de 8 iunie 2021, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, însă, că funcționarea SIIJ este constituțională, Constituția României având ”prioritate în aplicare, fiind pe o poziție ierarhic superioară dreptului UE”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decisese că este de competența autorităților naționale din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit comunicatului transmis.

CCR: ”Hotărârea CJUE nu aduce elemente de noutate”

Judecătorii CCR au respins – cu majoritate de voturi – ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 88 ind.1 alin.(1)-(5), ale art. 88 ind.2- ind.7, ale art.88 ind.8 alin.(1) lit.a)-c) şi e) şi alin.(2), precum şi ale art.88 ind.9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

”Din perspectiva controlului de constituţionalitate, hotărârea CJUE nu aduce elemente de noutate, nici cu privire la efectele juridice pe care le produc Decizia 2006/928 şi rapoartele MCV întocmite de Comisie pe baza acesteia, stabilind, aşa cum o făcuse în prealabil şi instanţa constituţională română, caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928 şi caracterul de recomandare al rapoartelor MCV, şi nici cu privire la conţinutul Deciziei 2006/928, stabilind că România are sarcina de a colabora cu bună-credinţă cu Comisia Europeană ‘pentru a surmonta (…) dificultăţile întâmpinate cu privire la realizarea obiectivelor de referinţă menţionate”, a transmis CCR printr-un comunicat.

Procurorul general al României a contrazis decizia definitivă și obligatorie CCR

Pe data de 9 iunie, Gabriela Scutea – procuror general al României –  a transmis o informare către procurorii secțiilor judiciare ”care participă în ședințele de judecată în cauzele în care urmărirea penală este efectuată de SIIJ. Potrivit acestei informări, ”dreptul UE are preeminență față de ordinea juridică națională, din perspectiva hotărârii CJUE”, contrazicând, astfel, decizia CCR.

Legea 304/2005 privind organizarea judiciară – articolul 67, alineatul 2 – precizează că ”procurorul este liber să prezinte în instanță concluziile pe care le consideră întemeiate, potrivit legii, ținând seama de probele administrate” în cauza respectivă.

Procurorul poate contesta la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) intervenția procurorului ierarhic superior ”pentru influențarea în orice formă a concluziilor”.

În acest moment, este puţin probabil ca hotărârea judecătorului Costin Andrei Stancu să producă vreun efect real, o astfel de dezlegare în privinţa efectelor hotărârii CJUE asupra SIIJ fiind așteptată de la CCR şi Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Veste BOMBĂ pentru cei vaccinaţi cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Cei cu ambele...
Lumea este în pragul unei prăbușiri. 12 episoade până în 2040
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...