Justiția, atac total la Parlament. Președinții Curților de Apel din România se alătură ICCJ și CSM pentru blocarea reformei pensiilor speciale

Justiția, atac total la Parlament. Președinții Curților de Apel din România se alătură ICCJ și CSM pentru blocarea reformei pensiilor speciale
Publicat: 30/06/2023, 16:59
Actualizat: 30/06/2023, 17:20

Deși Legea pensiilor speciale, în forma inițială, a fost făcută în favoarea magistraților, președinții Curților de Apel din România, întruniți vineri, la Iași, acuză la rândul lor Parlamentul de dispreț total față de principiile statului de drept și ale democrației. Cele două amendamente prin care se amână cu cinci ani aplicarea regulii care elimină posibilitatea ieșirii la pensie după doar 25 de ani de activitate, indiferent de vârstă, și cu 20 de ani aplicarea principiului contributivității, adică pentru anul 2043, au fost adoptate în forma finală care ar trebui să fie trimisă la promulgare.

Atacul la Parlament al magistraților vine în cascadă după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a atacat deja legea la Curtea Constituțională, și a Consiliul Superior al Magistraturii, care a transmis, miercuri, după ce Camera Deputaţilor a adoptat modificările aduse Legii pensiilor speciale, că, prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-şi generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie.

Premierul Marcel Ciolacu a promis sesiune parlamentară extraordinară, în cazul în care Legea pensiilor speciale va fi ștampilată ca neconstituțională.

Atacul Curților de Apel

Președinții Curților de Apel  condamnă ferm adoptarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, reclamând că încalcă principii fundamentale ale funcționării și independenței justiției, cu consecințe directe asupra calității și celerității actului de justiției, ai cărui beneficiari sunt cetățenii României, se arată în rezoluția adoptată de magistrați, vineri, la Iași.

Totodată, președinții Curților de Apel condamnă încălcarea flagrantă a principiului cooperării loiale între puterile statului, considerând că parcursul legislativ al proiectului de lege privind pensiile de serviciu s-a defășurat în disprețul total față de principiile statului de drept și ale democrației, cu ignorarea manifestă a tuturor propunerilor și argumentelor aduse de puterea judecătorească.

”Declarațiile mincinoase ale reprezentanților puterii legislative și executive potrivit cărora acest proiect ar fi fost adoptat prin consultarea constantă a reprezentanților judecătorilor sunt dovada disprețului total al acestora față de justiție și față de rolul fundamental al acesteia într-un stat de drept”, acuză președinții Curților de Apel din România.

Comisia Europeană este acuzată de duplicitate

Așa-numita eșalonare a vârstei de pensioare, mult clamată de reprezentanții executivului în spațiul public, spun președinții Curților de Apel, nu există, în realitate, fiind ”o fictivitate introdusă în lege pentru a crea o aparență ce nu face altceva decât să dovedească, o dată în plus, duplicitatea discursului politic, ce urmărește câștigarea capitalului electoral cu prețul distrugerii justiției”.

Președinții Curților de Apel condamnă, de asemenea, atitudinea duplicitară a Comisiei Europene care, pe de-o parte, a solicitat constant, în trecut, ca orice modificare a statutului judecătorilor să fie făcută cu consultarea reală a acestora, pentru ca acum să refuze orice dialog și să negocieze statutul judecătorilor români doar cu reprezentanții puterii politice.

Citiți AICI integral comunicatul oficial al președinților Curților de Apel.


CITEȘTE ȘI:

CCR va analiza pe 26 iulie sesizările ICCJ privind pensiile speciale și cumulul pensie-salariu

VIDEO| Ce spune premierul Ciolacu despre jalonul pensiilor speciale din PNRR. „Se va găsi cineva să atace legea la CCR. Nu favorizez pe nimeni!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...