Justiția, atac total la Parlament. Președinții Curților de Apel din România se alătură ICCJ și CSM pentru blocarea reformei pensiilor speciale

Justiția, atac total la Parlament. Președinții Curților de Apel din România se alătură ICCJ și CSM pentru blocarea reformei pensiilor speciale
Publicat: 30/06/2023, 16:59
Actualizat: 30/06/2023, 17:20

Deși Legea pensiilor speciale, în forma inițială, a fost făcută în favoarea magistraților, președinții Curților de Apel din România, întruniți vineri, la Iași, acuză la rândul lor Parlamentul de dispreț total față de principiile statului de drept și ale democrației. Cele două amendamente prin care se amână cu cinci ani aplicarea regulii care elimină posibilitatea ieșirii la pensie după doar 25 de ani de activitate, indiferent de vârstă, și cu 20 de ani aplicarea principiului contributivității, adică pentru anul 2043, au fost adoptate în forma finală care ar trebui să fie trimisă la promulgare.

Atacul la Parlament al magistraților vine în cascadă după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a atacat deja legea la Curtea Constituțională, și a Consiliul Superior al Magistraturii, care a transmis, miercuri, după ce Camera Deputaţilor a adoptat modificările aduse Legii pensiilor speciale, că, prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-şi generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiţie.

Premierul Marcel Ciolacu a promis sesiune parlamentară extraordinară, în cazul în care Legea pensiilor speciale va fi ștampilată ca neconstituțională.

Atacul Curților de Apel

Președinții Curților de Apel  condamnă ferm adoptarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, reclamând că încalcă principii fundamentale ale funcționării și independenței justiției, cu consecințe directe asupra calității și celerității actului de justiției, ai cărui beneficiari sunt cetățenii României, se arată în rezoluția adoptată de magistrați, vineri, la Iași.

Totodată, președinții Curților de Apel condamnă încălcarea flagrantă a principiului cooperării loiale între puterile statului, considerând că parcursul legislativ al proiectului de lege privind pensiile de serviciu s-a defășurat în disprețul total față de principiile statului de drept și ale democrației, cu ignorarea manifestă a tuturor propunerilor și argumentelor aduse de puterea judecătorească.

”Declarațiile mincinoase ale reprezentanților puterii legislative și executive potrivit cărora acest proiect ar fi fost adoptat prin consultarea constantă a reprezentanților judecătorilor sunt dovada disprețului total al acestora față de justiție și față de rolul fundamental al acesteia într-un stat de drept”, acuză președinții Curților de Apel din România.

Comisia Europeană este acuzată de duplicitate

Așa-numita eșalonare a vârstei de pensioare, mult clamată de reprezentanții executivului în spațiul public, spun președinții Curților de Apel, nu există, în realitate, fiind ”o fictivitate introdusă în lege pentru a crea o aparență ce nu face altceva decât să dovedească, o dată în plus, duplicitatea discursului politic, ce urmărește câștigarea capitalului electoral cu prețul distrugerii justiției”.

Președinții Curților de Apel condamnă, de asemenea, atitudinea duplicitară a Comisiei Europene care, pe de-o parte, a solicitat constant, în trecut, ca orice modificare a statutului judecătorilor să fie făcută cu consultarea reală a acestora, pentru ca acum să refuze orice dialog și să negocieze statutul judecătorilor români doar cu reprezentanții puterii politice.

Citiți AICI integral comunicatul oficial al președinților Curților de Apel.


CITEȘTE ȘI:

CCR va analiza pe 26 iulie sesizările ICCJ privind pensiile speciale și cumulul pensie-salariu

VIDEO| Ce spune premierul Ciolacu despre jalonul pensiilor speciale din PNRR. „Se va găsi cineva să atace legea la CCR. Nu favorizez pe nimeni!

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?