VIDEO Kelemen Hunor: Voucherele sociale vor putea fi cheltuite doar pentru alimente, haine și rechizite școlare. Nu pe alcool și țigări

Publicat: 12/04/2022, 21:27
Actualizat: 12/04/2022, 22:01

Vicepremierul, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la B1TV, că Guvernul are o bază de date cu persoanele care urmează să beneficieze de voucherele sociale anunțate de Guvern, iar aceste ajutoare vor putea fi folosite la magazine doar pentru alimente, haine și rechizite școlare. El a explicat că în acest moment se caută soluții tehnice pentru ca acest lucru să poată fi implementat la comercianți.

Întrebat dacă Guvernul poate identifica în mod corect persoanele care vor beneficia de acele vouchere în valoare de 50 de euro, care vor fi acordate la distanță de două luni, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat: „Da, putem identifica corect. Avem aceste baze de date cu persoanele care beneficiază de aceste ajutoare sociale. Într-adevăr trebuie găsite o soluție tehnică pentru ca aceste vouchere să fie cheltuite pe alimente, pe haine, rechizite școlare și nu în altă parte”.

”Ele nu pot fi decontate pe altceva. La magazin doar pentru aceste lucruri acceptă comerciantul. Nu pe alcool, țigări și alte lucruri care nu au legătură cu nevoile familiei”, a precizat Kelemen Hunor.

În ceea ce privește creșterea salariului minim în agricultură care a fost setat de Guvern la 3.000 de lei și temerea că acest lucru ar putea genera o o creștere de prețuri în sector, Kelemen Hunor a precizat: „Acest lucru se spunea și când am crescut salariile în construcții și nu s-a întâmplat nimic, ba chiar mai mult am reușit să susținem industria de construcții. În agricultură avem aceeași problemă – foarte mulți fermieri spun că în anumite perioade – vara și toamna nu ai muncitori. Prin asta vrem să ținem muncitorii acasă și este o măsură temporară.

Liderul UDMR a precizat că aceste măsuri sunt provizorii și sunt asumate ca termen maximal până în 2024.

În PNRR ne-am asumat că vom scoate aceste măsuri până în 2024. Deci este o măsură pentru anul 2022, poate 2023 dacă va fi nevoie, nu este permanent.