Klaus Iohannis: „Israelienii și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate”

Klaus Iohannis: „Israelienii și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate”
Foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 08/06/2021, 15:13

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în timpul declarației de presă comune cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, că din punctul de vedere al României, atât israelienii, cât și palestinienii, au dreptul să trăiască în pace și securitate.

Totodată, Iohannis spune că România militează pentru soluția cu două state, în parametrii fixați de dreptul internațional.

„Având în vedere violenţele recente cărora le-au căzut victime israelieni şi palestinieni şi care ne-au întristat pe toţi, am reiterat condoleanţe pentru pierderile de vieţi şi am exprimat speranţa că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune. (Am subliniat. n. red.) necesitatea implementării de măsuri de creştere a încrederii, reiterând importanţa reluării discuţiilor directe care să conducă la soluţia celor două state.

În acest context, am exprimat aprecieri faţă de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană şi state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace”.

KLAUS IOHANNIS

Iohannis: Între România și Israel există relații privilegiate

Șeful statului a adăugat că relațiile dintre România și Israel sunt privilegiate, având un caracter strategic.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că cele două țări au legături de ordin istoric, cultural și uman.

„Între România şi Statul Israel există relaţii privilegiate cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide, de ordin istoric, cultural şi uman. O contribuţie esenţială la crearea acestei relaţii speciale o au cele două comunităţi, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej. Suntem îndatoraţi comunităţii originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv, pentru a enumera doar câteva”, a mai spus președintele.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a sosit marți într-o vizită de stat în România, la invitația omologului său, Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă, vizita șefului Statului Israel este o dovadă a solidității relației dintre cele două țări, dar și a faptului că Israelul rămâne un partener cu valențe strategice al României în Orientul Mijlociu.