Kremlinul amenință din nou NATO dacă vor permite Finlandei și Suediei să adere la Alianță

Kremlinul amenință din nou NATO dacă vor permite Finlandei și Suediei să adere la Alianță
Publicat: 11/04/2022, 18:41

În timp ce Finlanda și Suedia se gândesc să se alăture NATO, Kremlinul a avertizat luni că extinderea alianței nu va aduce mai multă stabilitate în Europa.

„Am spus în mod repetat că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Mișcarea ar înfuria probabil Moscova și – spun oficialii – ar sublinia și mai mult eroarea strategică a Rusiei de a invada Ucraina.

Oficialii NATO au declarat pentru CNN că discuțiile privind aderarea Suediei și Finlandei la bloc au devenit extrem de serioase de la invazia Rusiei. Oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat al SUA au declarat că problema a fost abordată la reuniunea ministerială NATO din această săptămână, la care au participat miniștrii de externe din Stockholm și Helsinki.

Guvernul finlandez va prezenta miercuri un document de securitate care include o posibilă aderare la NATO pentru discuții parlamentare, a anunțat luni ministrul de externe al țării.

„Acest lucru oferă (Parlamentului) acum posibilitatea de a discuta toate aspectele legate de o posibilă aderare la NATO și/sau alte soluții de securitate. Și apoi, pe baza acestei dezbateri, bineînțeles, guvernul va face concluziile împreună cu președintele Republicii”, a declarat Pekka Haavisto reporterilor înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg.

Haavisto a spus că este „important” faptul că Suedia, țara vecină, urmează un „proces similar”, care, potrivit lui, va dura ceva timp. „Dar, bineînțeles, facem schimb de informații tot timpul și, sperăm, dacă luăm tipuri de decizii similare, am putea să le facem cam în același timp”, a spus el.