Kremlinul cere garanții de securitate pentru Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană

Kremlinul cere garanții de securitate pentru Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană
Kremlinul cere garanții de securitate pentru Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană/FOTO: dw.com
Publicat: 10/03/2022, 18:36

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să se așeze la masa negocierilor cu Ucraina și cu UE, cerând garanții de securitate pentru toți, scrie Agerpres.

‘Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean”, a declarat Lavrov la o conferinţă de presă la Antalia.

”Şi suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei”, a adăugat el.

Rusia nu doreşte militarizarea Ucrainei, ”indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane destinate Ucrainei, care ar putea avea ca ţintă teritoriul nostru”, a mai spus ministrul de externe rus.

Dmitro Kuleba afirmase că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine Ucrainei îi garantează un ”sistem de garanţii similar celui al NATO”.

Pentru a opri această invazie, Putin cere acum în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii și recunoașterea independenței celor două regiuni din Donbas.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult