La coadă la „Grădinița de vară”, ca la lapte în comunism. Robert Negoiță: „Eu înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare”

La coadă la Grădinița de vară, ca la lapte în comunism. Robert Negoiță: Eu înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare
Sursa foto: Vitalie Cojocari
Publicat: 21/06/2023, 16:00
Actualizat: 21/06/2023, 16:07

Parcarea copiilor de grădiniță la grădiniță pe timpul verii, deși nu pare, este o mare problemă. Managerii firmelor de turism confirmă ce știe toată lumea, familiile cu copii mici își programează vacanțele în ceea ce se numește extrasezon, începutul și sfârșitul verii, tocmai pentru a scăpa de hărmălaie. Grădinițele și creșele cu program prelungit sunt deschise pe tot parcursul anului, dar personalul este insuficient, educatorii și îngrijitorii sunt și ei în vacanță. Astfel, cine nu are bunici sau bani de bonă are o mare problemă pe timpul verii. Nu spațiile, ci angajații lipsesc, afirmă primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Noaptea trecută, părinții au stat la coadă pentru înscrierea copiilor la “Grădinița de vară”, ca părinții lor la coada la lapte sau butelie în vremea comunismului.

Noapte de vară, ca în vremurile bune ale comunismului

Vitalie Cojocari a postat pe Facebook imagini pe care le credeam îngropate în istoria colectivă. Dacă era iarnă și întuneric, ne puteam crede la coadă la puii de Crevedia. Dar suntem în mileniul trei și stăm la coadă să ne înscriem copiii la Grădinița de vară. Deși, am putea crede că putem face asta și de pe laptop, online…

„Este bine știut că familiile cu copii mici preferă extrasezonul. Nu vor hărmălaie, nu au nevoie de cluburi. Evită pe cât este posibil lunile cu temperaturi mari și prețuri pe măsură, fie că vorbim de munte sau mare. Cu foarte puține excepții, nu ies din România, nu riscă să-și ducă țâncii peste mări și țări. Au nevoie să știe că în câteva ore ajung acasă, sau un spital – Doamne ferește! Așa să au o mare problemă cu vacanța copiilor care se suprapune peste cele mai ocupate zile de muncă ale lor din timpul întregului an” – manager al unei agenții de turism.

Sectorul 3, al doilea oraș din România

Sectorul 3 București este unul din orașele care stau cel mai bine din punct al raportului numărului de locuitori la locurile disponibile în creșe și grădinițe. Totuși, an de an există această problemă, cozi la înscrierea la “Grădiniţa de vară”.

Grădinițe avem, oameni nu prea sunt

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 a declarat, referitor la cozile înregistrate la unele dintre unităţile de învăţământ care derulează programul „Grădiniţa de vară”, că se înregistrează o problemă cu numărul personalului, nu cu capacitatea instituţiilor. “Din perspectiva noastră, a Primăriei, nu este niciun fel de problemă, suntem pregătiţi, avem capacitate”, nu există nicio şansă să umplem cât avem (…), dar nu gestionăm noi înscrierea”, a postat edilul pe Facebook.

„Nu este o problemă de capacitate, chiar dacă intră în vara asta în reabilitare vreo zece grădiniţe cel puţin, dar este normal în perioada de vară să facem investiţii în sistemul de învăţământ (…). Sunt în contact cu tot ce înseamnă conducere şcoli, grădiniţe, creşe, astfel încât să încercăm să găsim soluţii să nu refuzăm pe nimeni. Nu există vreo cerere din Sectorul 3 şi din afara Sectorului 3 neonorată în Sectorul 3, dar pe perioada verii avem o problemă cu personalul. Ce poate face Primăria? Că nu avem o fabrică de dascăli”, a spus Robert Negoiţă, miercuri, cu ocazia unei vizite efectuate la una dintre grădiniţele vară unde s-au produs cozi.

„Metodologia de înscriere s-a stabilit şi se derulează prin unităţile de învăţământ şi Inspectoratul Şcolar. Da, ne-am fi dorit să fi fost online, aşa cum făceam când ne ocupam noi de creşe, însă decizia şi organizarea sunt la unităţile de învăţământ. Numărul de locuri a fost stabilit în baza estimărilor făcute de unităţi şi de Inspectorat, ca urmare a discuţiilor cu părinţii. Evident că în funcţie de cereri, avem în vedere posibilitatea de a creşte numărul acestora, dacă se impune. Dar în acest moment discutăm de aproape 1.500 de locuri pentru vară la antepreşcolar şi preşcolar, deci există locuri la mai multe grădiniţe şi creşe”, a adăugat edilul Sectorului 3.

Citiți și: Cîmpeanu și Negoiță, primiți la o grădiniță cu mesajul „Puie Monta” scris pe podea din figurine pentru copii

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani