Legea marțială, prelungită în Ucraina. Cât timp e valabil decretul semnat de președintele Volodimir Zelenski

Legea marțială, prelungită în Ucraina. Cât timp e valabil decretul semnat de președintele Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Foto: Twitter
Publicat: 22/05/2022, 23:02
Actualizat: 22/05/2022, 23:06

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat – joi – un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească.

„Cât timp va dura aceasta (eliberarea teritoriilor ocupate-n.r.)? Doar situaţia reală de pe câmpul de luptă poate da un răspuns la această întrebare. Încercăm să fie cât mai curând posibil. Asta e sigur. Suntem obligaţi să alungăm ocupanţii şi să garantăm o securitate reală pentru Ucraina. De aceea, am semnat decretele privind prelungirea regimului juridic vizând legea marţială şi termenul de mobilizare generală. Sper ca Rada Supremă (parlamentul unicameral-n.r.) a Ucrainei să sprijine această decizie în viitorul apropiat. Armata noastră şi toţi cei care apără statul trebuie să aibă toate instrumentele legale pentru a acţiona cu perseverenţă”, a declarat Zelenski în cursul nopţii, în mesajul său video zilnic adresat cetăţenilor ucraineni, reprodus joi de media locale.

Zelenski a mai precizat că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina în 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama (Moscovei-n.r.) de a-şi recunoaşte greşelile”, notează Agerpres.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Liderul de la Kiev susține că acest fapt demonstrează că ruşilor „le este frică să admită că au fost comise greşeli catastrofale la cele mai înalte niveluri de stat şi militar ale Rusiei”.

„În consecinţă, vor veni cu din ce în ce mai multe «arme minune», pe măsură ce Forţele armate ucrainene şi toţi apărătorii noştri eliberează pământul nostru pas cu pas”, a spus Zelenski.

Această declarație vine în contextul în care vicepremierul rus Iuri Borisov anunţase, miercuri, că Rusia este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor, dar și de a „orbi” sateliții.

„Herson, Melitopol, Berdiansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele şi comunităţile noastre care se află sub ocupaţie – sub o ocupaţie temporară- trebuie să ştie că Ucraina se va întoarce”, a mai subliniat, în încheiere, președintele Ucrainei.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult