Legiștii din Iași sunt îngrijorați: crește numărul șoferilor care conduc băuți și drogați. Cu ce droguri se „tratează” șoferii inconștienți

Legiștii din Iași sunt îngrijorați: crește numărul șoferilor care conduc băuți și drogați. Cu ce droguri se „tratează” șoferii inconștienți
Publicat: 29/06/2022, 15:25

Controalele făcute săptămâna trecută de polițiștii ieșeni pentru depistarea șoferilor aflați sub influența substanțelor psihoactive au scos în evidență un fenomen îngrijorător. Medicii de la Institutul de Medicină Legală (INM) Iași au recoltat probe biologice care au arătat că foarte mulți șoferi au consumat nu doar alcool înainte de a conduce, ci inclusiv mai multe droguri periculoase, printre care și cocaina.

Medicul legist Călin Scripcaru susține că în ultima sa gardă au fost testați în doar câteva ore peste zece conducători auto care au consumat substanțe psihoactive, fiind aduși pentru recoltarea probelor biologice. Un aspect important este că drogurile persistă mai mult timp în sânge și un șofer poate fi depistat pozitiv chiar dacă a consumat în urmă cu două sau trei săptămâni.

„Se consumă în ultima vreme mai mult alcool la volan, dar nu numai alcool, cât și droguri în cantitate foarte mare. În cazul drogurilor există și un mare dezavantaj, nu este o dozare cantitativă ca la alcool, ci calitativă. Asta înseamnă că o persoană care a consumat în urmă cu 2-3 săptămâni păstrează urme de drog în urină, deci va ieși pozitiv testul și după un interval de timp mai mare. E greu de spus când și cât a consumat, pentru că asta se bazează doar pe declarația persoanei respective care poate să recunoască sau nu. Dar legea spune că nu ai voie să consumi, adică orice persoană care are drogul prezent în sânge intră sub incidența legii”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iași.

Principalele cauze ale accidentelor – alcool, droguri, viteză, agresivitate și boli psihice

Specialistul a mai explicat că există două tipuri de droguri, cele inhibitorii și cele excitante, care sunt și cele mai periculoase, un exemplu în acest sens fiind cocaina.

„Drogurile excitante dau o stare de agitație, expansivitate a persoanei, care vorbește foarte mult, gesticulează, are convingerea că este în stare de performanțe pe care în mod normal nu le-ar face, de aici și urcatul la volan, condusul agresiv, cu viteză. Drogurile inhibitorii dau o stare de liniște, de somnolență, sunt periculoase, dar nu determină o dorință de bravadă și de a conduce, persoana care a consumat stă liniștită, visează, nu are tendințe de curaj excesiv”, a mai precizat dr. Călin Scripcaru.

Medicul legist ieșean, care este și psihiatru, spune că mecanismul și cauzele care stau la baza accidentelor sunt complexe, fiind mai mulți factori care contribuie la producerea lor. Începând de la consumul de alcool, droguri, viteza excesivă, agresivitatea la volan și până la bolile psihice care nu sunt diagnosticate.

„Din păcate există multe persoane cu afecțiuni psihice care continuă să aibă dreptul de a conduce  pentru că nu sunt diagnosticați, ei se integrează în societate. Afecțiunea însă există, persoanele care suferă de psihopatii sunt agresive, impulsive, de asta vedem bătăi pe stradă, agresiuni între șoferi, geamuri sparte. Ca să reducem numărul de accidente rutiere trebuie luate o serie de măsuri, inclusiv testările periodice ale conducătorilor auto care ar trebui să fie extrem de serioase și nu doar o formalitate”, a completat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iași.

În Iași au fost două accidente grave doar în ultimele săptămâni cauzate de șoferi care au consumat alcool înainte de a se urca la volan. O șoferiță care circula cu viteză foarte mare a ucis 4 angajați ai Citadin, o companie a municipiului Iași, care lucrau la amenajarea unui drum din oraș și a rănit grav alții patru, după ce s-a izbit întâi într-o clădire. Săptămâna trecută, o altă șoferiță a băut până la un pas de comă alcoolică și apoi s-a urcat la volan. Aceasta a plecat de la o petrecere, însă la scurt timp a lovit un refugiu de tramvai și a fost rănită grav după ce mașina s-a oprit într-un stâlp, de unde pornea o trecere de pietoni.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid