Liberalii vor să modifice Codului rutier, pentru a aduce mai mulți bani la buget. „Plata amenzilor reprezintă și o formă de disciplinare a șoferului auto”

Liberalii vor să modifice Codului rutier, pentru a aduce mai mulți bani la buget. „Plata amenzilor reprezintă și o formă de disciplinare a șoferului auto”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/03/2022, 14:14

Un grup de deputați din grupul liberal vrea ca șoferii să nu mai poată conduce autovehicule sau tractoare dacă nu își achită amenzile primite. Principalul argument este că neplata amenzilor afectează bugetele locale și, în plus, această sancțiune e menită să îi „disciplineze” pe șoferi, în contextul în care România înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificările si completarile ulterioare, înregistrată, în 28 martie, în dezbaterea Senatului, prima cameră sesizată, prevede completarea articolului 103 cu o nouă situație în care se suspendă exercitărea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere, respectiv până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancţionarea contravenientului.

Expunerea de motive pentru propunere a fost asumată de trei deputați din grupul liberal – Laurentiu-Dan Leoreanu, Florin Roman și Gabriel Avramescu – și are, în total, 21 de semnături de susținere. Senatul este prima cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

„Avem un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere”

În expunerea de motive pentru modificarea OUG nr. 195/2002, inițiatorii argumentează că, dincolo de numeroasele accidente rutiere care se petrec în România, o altă problemă cu care ne confruntăm este aceea că avem un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere. Astfel, potrivit unor discuții pe care le-am avut cu reprezentanți ai Poliției, mulți contravenienți nu achită amenzile pe care le-au dobândit, prin încălcarea legii în vigoare.

Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local.

De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv.

În plus, neplata amenzilor rutiere devine o problemă pentru bugetele locale, mai ales în condițiile în care Curtea de Conturi sancționează neîncasarea acestor amenzi, deși primăriile nu au nicio vină în aceste situații.

Mai mult, argumentează inițiatorii, plata amenzilor reprezintă și o formă de disciplinare a șoferului auto, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere raportat la populație din UE, 85 de morți la un milion de locuitori. 18.800 de persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier produs in Uniunea Europeana in 2020, ceea ce reprezintă o scădere anuală fără precedent, de 17%, față de 2019, arată statisticile finale privind siguranța rutieră pentru anul 2020, publicate de Comisia Europeană. Scăderea se datorează restricțiilor impuse de pandemie, care au redus mobilitatea oamenilor.

A crescut ponderea deceselor din accidentele rutiere

Cele mai recente date statistice preliminare privind decesele din accidente rutiere pentru anul 2021, anunțate miercuri de Comisia Europeană, arată că, din păcate, România își menține acest loc fruntaș.

Potrivit Comisiei Europene, clasamentul global al ratelor mortalității pe țări nu s-a schimbat în mod semnificativ, în 2021, față de 2020, cele mai sigure drumuri aflându-se în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021. Media UE a fost de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori.

Mai mult, România, cu rata de 93 per milion de locuitori a crescut față de cea de 85, din anul anterior, an care a fost marcat însă și de restricții de mișcare.

Pe ansamblu, se estimează că 19 800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 1.000 (+ 5%) față de 2020, dar reprezintă totuși cu aproape 3.000 (-13%) de decese mai puțin față de perioada anterioară pandemiei (2019). Obiectivul global este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36 %, a anunțat Comisia miercuri.

Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să fie votată de senatori, apoi de deputați, să treacă de controlul de constituționalitate, să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului