LIVE. Război în Ucraina, ziua 336. Germania a anunțat câte tancuri va trimite Ucrainei, în cadrul aranjamentului cu SUA

LIVE. Război în Ucraina, ziua 336. Germania a anunțat câte tancuri va trimite Ucrainei, în cadrul aranjamentului cu SUA
Război în Ucraina / Foto: Profimedia
Publicat: 25/01/2023, 07:52

Guvernul Germaniei a hotărât furnizarea unui număr redus de tancuri în Ucraina și va autoriza livrarea de vehicule blindate de fabricație nemțească de către țările aliate, în cadrul acordului cu SUA, anunță oficiali politici de la Berlin.

Potrivit acestora, care au dorit să rămână anonimi, Guvernul Olaf Scholz vrea să furnizeze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2.

Volodimir Zelenski dorește sute de tancuri. Va primi…14

Volodimir Zelenski va fi, însă, dezamăgit: Germanii vor să trimită cel puțin o companie de tancuri de tip Leopard 2A6, adică doar 14 vehicule blindate.

De asemenea, Scholz va da undă verde livrării de tancuri nemțești de către statele aliate, printre care se numără Polonia și țările scandinave.

Deciziile vor fi luate, cel mai probabil, miercuri și se înscriu într-un acord cu SUA, care au exercitat presiuni asupra Berlinului pentru a trimite echipamente militare Ucrainei.

Mai mult, Berlinul a primit de la Washington asigurarea că va furniza tancuri ultramoderne Ucrainei.

Joe Biden ar putea livra un număr mare de tancuri M1 Abrams în Ucraina.

Pe de altă parte, Germania ar putea fi criticată pentru numărul foarte redus de vehicule militare livrate în Ucraina.

Avertisment dur din partea Kremlinului

Germania încearcă să evite, astfel, un conflict între NATO și Rusia, mai ales după ce, marți, Moscova a avertizat că eventuala furnizare de tancuri Leopard către Ucraina va avea consecințe și nu va aduce „nimic bun”.

Opoziția germană a criticat decizia lui Scholz de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, din cauza riscurilor unui război mondial între Rusia și NATO. Livrarea de armament nu este susținută de majoritatea cetățenilor în Germania.

Liderul grupului Partidului Stângii, Dietmar Bartsch, a spus că „furnizarea de tancuri riscă să ducă la o catastrofă”. El a mai declarat că, după tancuri, Ucraina va cere inclusiv avioane de vânătoare și alte tipuri de armament ofensiv, transmite pressalert.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase