LIVE TEXT | Război în Israel. Hamas eliberează doi ostatici americani / Guvernul israelian prezintă etapele operațiunii din Fâșia Gaza

Publicat: 20/10/2023, 08:27
Actualizat: 20/10/2023, 21:28
21:23

Noi alerte privind atacuri cu rachete în sudul Israelului

Sirenele antiaeriene au fost activate, vineri seară în sudul Israelului, din cauza atacurilor cu rachete lansate din Fâșia Gaza de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, informează cotidianul Haaretz.

Sirenele au răsunat în orașele Sderot, Ashdod și Kiryat Malkhi. O rachetă a lovit un imobil rezidențial din Sderot, dar nu au fost raportate victime.

20:53

Biden anunță că primele camioane cu asistență umanitară vor ajunge în Fâșia Gaza în 48 de ore

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat, vineri, că primele camioane care vor transporta provizii umanitare spre Fâșia Gaza vor ajunge pe teritoriul palestinian în următoarele două zile.

Primele 20 de camioane vor ajunge în Fâșia Gaza în următoarele 24-48 de ore, a declarat Biden, precizând că a primit angajamente în acest sens atât din partea Egiptului, cât și a Israelului.

20:28

Divizia militară a grupului Hamas anunță eliberarea a doi ostatici americani

Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, divizia militară a organizației islamiste Hamas, au anunțat vineri seară eliberarea a doi ostatici care au cetățenie americană, din rațiuni umanitare.

”În urma eforturilor Qatarului, Brigăzile Al-Qassam au eliberat doi cetățeni americani, mamă și fiică, din rațiuni umanitare”, a declarat Abu Obeida, un purtător de cuvânt al organizației, denunțând afirmațiile ”false” ale președintelui SUA, Joseph Biden, informează cotidianul Le Monde.

Potrivit autorităților israeliene, grupul Hamas deține peste 200 de ostatici israelieni, inclusiv zeci de persoane cu dublă cetățenie.

18:54

Biden a cerut formal Congresului fonduri urgente pentru Israel și Ucraina, dar și pentru asistență umanitară în Gaza

Președinția Statelor Unite a transmis solicitări formale Congresului pentru asistență militară de urgență destinată Israelului și Ucrainei.

Solicitările totale de finanțare din partea Congresului se ridică la 105 miliarde de dolari, dintre care 14,3 miliarde sunt destinate Israelului, în contextul confruntărilor militare cu grupurile Hamas și Jihadul Islamic, și aproximativ 60 de miliarde ar urma să fie oferite Ucrainei, pentru continuarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

De asemenea, Biden cere fonduri pentru asistență umanitară în teritoriul palestinian Fâșia Gaza.

17:51

Egiptul dă asigurări că permite ieșirea din Fâșia Gaza a cetățenilor statelor terțe

Egiptul a comunicat, vineri, că permite ieșirea cetățenilor statelor terțe din Fâșia Gaza, prin punctul vamal Rafah.

”Punctul de trecere Rafah este deschis, Egiptul nu este responsabil de obstrucționarea ieșirii cetățenilor statelor terțe”, a transmis Ministerul de Externe de la Cairo, părând să atribuie Israelului responsabilitatea blocării punctului vamal.

17:46

Noi confruntări militare la frontiera dintre Israel și Liban

Armata israeliană a anunțat, vineri după-amiază, că a ripostat la atacuri cu obuze și rachete lansate din sudul Libanului spre localități din Israel.

Mișcarea șiită Hezbollah a confirmat, conform cotidianului Le Monde, atacarea unor ”zone aflate sub ocupație israeliană” din Platoul Golan.

16:21

Israelul vrea înlăturarea de la putere a Hamas și securizarea Fâșiei Gaza

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a declarat vineri, în fața membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare din Knesset, că armata israeliană va distruge infrastructura militară creată de Hamas și va crea un nou ”regim de securitate” în Fâșia Gaza.

”Acum, suntem în prima etapă, raiduri aeriene, care vor fi urmate de manevre terestre, pentru eliminarea combatanților și avarierea infrastructurii, pentru a învinge și a distruge Hamas. Operațiunea terestră va continua la intensitate mai redusă, pentru eliminarea punctelor de rezistență”, a afirmat Yoav Gallant.

15:27

Palestinienii protestează în Cisiordania

Demonstrațiile pro-Palestina au izbucnit în Orientul Mijlociu, Asia, Europa și SUA, în special după atacul asupra spitalului Baptist Al-Ahli din Gaza, care a făcut sute de morți.

Sunt tensiuni pe străzi și în Cisiordania, pentru a treia zi.

15:17

Noi proteste în mai multe orașe din Egipt

Vineri sunt așteptate noi proteste împotriva asediului Fâșiei Gaza de către Israel. În Egipt, zeci de protestatari din Cairo, Matrouh, Fayoum, Assiut au ieșit în stradă.

Protestatarii și-au exprimat sprijinul președintelui Abdel Fattah El-Sisi în luarea de măsuri pentru protejarea securității naționale pe fondul planurilor israeliene de strămutare a palestinienilor în Sinai, informează presa locală.

Egiptenii au protestat în solidaritate cu palestinienii, îndemnând populația din Gaza să mențină rezistența în fața sionismului.

14:27

Armata israeliană a atacat o celulă Hezbollah, pe teritoriul Libanului

Armata israeliană a atacat, vineri, o celulă a mișcării șiite Hezbollah, pe teritoriul Libanului. Trei militanți Hezbollah au fost eliminați într-un atac cu dronă efectuat de armata israeliană în sudul Libanului, în apropierea frontierei comune, conform cotidianului The Times of Israel.

În ultima săptămână au avut loc o serie de incidente militare între militanți Hezbollah și armata israeliană. Vineri, lunetiști din cadrul Hezbollah au tras focuri de armă spre Israel. Nu au fost raportate victime pe teritoriul Israelului.

14:18

Antonio Guterres se află la punctul de trecere Rafah, între Egipt și Fâșia Gaza

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, s-a deplasat, vineri, la punctul de trecere Rafah, la frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza, informează cotidianul Le Monde.

Națiunile Unite așteaptă deschiderea acestui punct de tranzit, pentru furnizarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza.

Egiptul a anunțat că va permite, în prima etapă, intrarea a zeci de camioane cu provizii umanitare. Deocamdată, punctul de trecere nu a fost deschis. În Fâșia Gaza, au intrat echipe de lucru egiptene, pentru lucrări la drum.

14:18

Războiul din Israel se desfășoară deja de două săptămâni. Mii de oameni au murit din ambele tabere în confruntarea dintre Hamas și Israel.

Civilii din Gaza sunt de mai mult zile fără apă, astfel că s-a stabilit crearea unui coridor pentru a trimite ajutoare umanitare.

Egiptul va permite trecerea ajutorului umanitar în Gaza, astfel că ajutoarele umanitare aşteptate de palestinienii din Fâşia Gaza vor putea începe să tranziteze prin punctul de trecere Rafah, dinspre Egipt, vecin cu enclava aflată sub asediu de când Hamas a atacat Israelul.

Ministrul iordanian de externe avertizează Israelul

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept „o declaraţie de război” orice încercare a Israelului de „expulzare a palestinienilor din Cisiordania”, o deplasare forţată pe care Egiptul, care se învecinează cu Fâşia Gaza, o respinge de asemenea.

Miercuri, în plină vizită a preşedintelui Joe Biden în Israel, Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care cerea o „pauză umanitară” între Hamas şi statul evreu. Washingtonul a criticat textul pentru că nu a menţionat „dreptul Israelului de a se apăra”.

Activitate militară crescută de-a lungul graniţei dintre Israel şi Gaza

Jurnalistul Nic Robertson de la CNN a fost martor, vineri dimineaţa devreme, la o activitate militară sporită de-a lungul graniţei dintre Israel şi Gaza. Mai multe rachete de semnalizare se văd plutind în depărtare, însoţite de sunetul unor focuri de mitralieră grea. Robertson spune că a auzit focuri de mitralieră şi explozii la distanţă, scrie news.ro.

CNN precizează că nu este în măsură să ofere mai multe detalii cu privire la tipul de activitate militară văzut de-a lungul graniţei.

Foto: Profimedia

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?