LIVE TEXT | Război Israel-Hamas: Militari israelieni, uciși în Gaza /Hamas acuză Israelul de atacarea unei tabere de refugiați și va elibera ostatici

LIVE TEXT | Război Israel-Hamas: Militari israelieni, uciși în Gaza /Hamas acuză Israelul de atacarea unei tabere de refugiați și va elibera ostatici
Război Hamas-Israel
Publicat: 31/10/2023, 08:33
Actualizat: 31/10/2023, 22:16
Actualizări
22:14

Jens Stoltenberg cere Israelului să evite atacarea civililor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut armatei israeliene să protejeze civilii și a avertizat Iranul și mișcarea Hezbollah să nu intervină în conflict.

”Viețile civililor trebuie protejate, iar în Fâșia Gaza trebuie să ajungă asistență umanitară”, a declarat Stoltenberg.

Citește continuarea articolului

20:35

Armata israeliană confirmă atacarea taberei de refugiați Jabaliya

Armata israeliană a confirmat, marți seară, atacarea taberei de refugiați Jabaliya, situată la periferia orașului Gaza, precizând că a fost eliminat un lider operațional din cadrul grupului Hamas.

”Eliminarea sa a avut loc în cadrul unei vaste operațiuni de combatere a terorismului și a infrastructurii teroriste a batalionului central din Jabaliya, care preluase controlul asupra clădirilor civile din Fâșia Gaza”, a comunicat armata israeliană.

20:07

Hamas anunță că va elibera ostatici străini

Grupul Hamas a anunțat marți că, ”în următoarele zile”, va elibera ostatici care au alte naționalități în afară de cea israeliană. Anunțul a fost făcut de Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine Al-Qassam, filiala militară a grupului Hamas.

”Le-am transmis mediatorilor că vom elibera un anumit număr de străini în următoarele zile”, a declarat Abu Obeida, citat de site-ul german Tagesschau.de.

Potrivit armatei israeliene, grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic au răpit cel puțin 240 de persoane din comunitățile situate în sudul Israelului. Mulți ostatici au și altă cetățenie în afară de cea israeliană.

19:21

Hamas acuză Israelul de atacarea unei tabere de refugiați

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului Hamas, a acuzat marți armata israeliană că a atacat tabăra de refugiați Jabaliya.

Conform autorităților din Gaza, cel puțin 50 de oameni au fost uciși, iar alți aproximativ 150 au fost răniți în atacul atribuit Israelului.

Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.

18:15

Doi militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza

Doi militari israelieni au fost uciși în confruntările cu militanți islamiști în Fâșia Gaza, afirmă surse militare citate de cotidianul Haaretz.

Oficiali militari israelieni au confirmat că doi militari au fost uciși, iar alți doi sunt în stare gravă.

15:50

Confruntări intense între armata israeliană și militanți Hamas

Armata israeliană este implicată în confruntări militare cu militanți Hamas, la periferia orașului Gaza.

”Au loc confruntări militare intense cu teroriști Hamas în zone din Fâșia Gaza”, a transmis armata israeliană.

Citește continuarea articolului

14:24

„Trageți de trei ori în aer, iar a patra oară în cap”. Ordinul pe care Ramzan Kadîrov l-a dat Poliției

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a emis ordine de împușcare a protestatarilor pentru a preveni tulburări similare cu revolta anti-israeliană de duminică seara din Daghestan, țara vecină, informează The Moscow Times care citează presa locală din Cecenia.

Agenția de știri RIA Novosti a declarat la rândul ei că liderul cecen a transmis Ministerului de Interne și forțelor Gărzii Naționale să rețină pe oricine care iese în stradă în republica majoritar musulmană Cecenia, din Caucazul de Nord al Rusiei.

„În caz contrar, trageți trei focuri de avertisment în aer, iar dacă persoana nu se supune legii după aceea, dați al patrulea foc în frunte”, a spus liderul cecen.

„Nimeni altcineva nu va ieși [la protest]. Acesta este ordinul meu”, a adăugat el.

Kadîrov, în vârstă de 47 de ani, conduce cu o mână de fier Republica Cecenia din Caucazul de Nord din 2007. Regiunea a fost devastată de două războaie separatiste în anii 1990 și la începutul anilor 2000, scrie G4Media.

12:52

UNICEF: Peste 420 de copii sunt uciși sau răniți în Gaza în fiecare zi

Peste 420 de copii sunt uciși sau răniți în Gaza în fiecare zi, anunță UNICEF, potrivit Sky News.

Declarația a fost făcută de directorul executiv al organizației, Catherine Russell, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU. Ea a spus că din cele peste 8.000 de persoane care ar fi fost ucise în Gaza în ultimele trei săptămâni, potrivit unor surse palestiniene, 3.400 sunt copii.

„Acest lucru înseamnă că peste 420 de copii sunt uciși sau răniți în Gaza în fiecare zi, un număr care ar trebui să ne zguduie pe fiecare dintre noi până în măduva oaselor”, a declarat Russell, citat de Mediafax.

Ea a mai spus că violențele comise împotriva copiilor sunt și dincolo de Fâșia Gaza. În Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, cel puțin 37 de copii ar fi fost uciși, a susținut reprezentanta UNICEF.

În Israel, peste 30 de copii ar fi fost uciși și cel puțin 20 au fost luați ostatici, a precizat Catherine Russell.

11:21

IDF desfășoară operațiuni terestre extinse în Fâșia Gaza/ Aproximativ 300 de ținte ale Hamas au fost lovite de armata israeliană

IDF continuă să prezinte imagini video din timpul operațiunii de la sol din Fâșia Gaza. Armata israeliană susține că desfășoară operațiuni terestre extinse în Gaza, în timp ce Forțele Aeriene Israeliene susțin soldații de la sol și execută atacuri țintite asupra clădirilor și tunelurilor Hamas.

În imaginile video postate de Tzahal, se poate observa cum infanteria israeliană avansează în gaza. Aceștia au pătruns într-o localitate distrusă de bombardamente din Gaza, în apropierea graniței cu Israel. Aici, șenilatele și blindatele „bat” terenul pentru a face din localitate o bază în interiorul Gazei pentru trupele israeliene. Tot în imagini se poate observa cum soldații IDF au început deja să blindeze geamurile locuințelor rămase în picioare.

Mai multe detalii și imagini video – AICI

Sursa: IDF
10:30

IDF demoleaza casa unui lider al Hamas, Saleh al-Arouri

Trupele IDF au demolat marți dimineața casa liderului Hamas, Saleh al-Arouri, în satul arab palestinian Arura, de lângă Ramallah, informează presa israeliană.

Ordinul pentru demolarea locuinței a fost semnat vinerea trecută, scrie Israel National News. Saleh al-Arouri este șeful adjunct al biroului politic al Hamas și este responsabil pentru activitățile organizației în Iudeea și Samaria. Arouri locuiește în Liban de câțiva ani.

După ce au demolat casa, forțele de securitate au atârnat pe ruinele acesteia un steag combinat al Hamas și ISIS, cu inscripția, pe care o afișează în social media partea israeliană:  „Hamas = ISIS”.

Demolarea proprietăților palestinienilor este o metodă pe care Israelul a folosit-o în teritoriile ocupate de Israel, încă de când au intrat sub controlul său în Războiul de șase zile, pentru a atinge diverse scopuri.

În linii mari, demolările pot fi clasificate fie ca fiind administrative, adică în semn punitiv și descurajator, fie ca parte a unor operațiuni militare.

10:06

Ella Haimi, soția românului ținut ostatic de Hamas, mesaj disperat după ce a ajuns în România: „Nu mai știu despre el dacă este viu sau nu”

Soția lui Tal Haimi, bărbatului cu dublă cetățenie română și israeliană, răpit de teroriștii din Hamas, a ajuns duminică seară în România.

Ella Haimi s-a întâlnit cu înalți oficiali ai statului, între care ambasadorul Israelului la București, șeful Senatului, Nicolae Ciucă, dar și cu ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

Ella Haimi / Sursa foto: Antena 3
Ella Haimi / Sursa foto: Antena 3
09:38

Teroriștii Hezbollah, apropiați de Hamas și Iran, revendică un atac cu drone asupra unei baze americane din Irak

Kata’ib Hezbollah, un grup proxy iranian care operează în Irak și Siria, susține că a atacat baza militară Ain al-Assad, operată de SUA, în vestul Irakului.

Grupul afirmă că a trimis două drone „care au obținut lovituri directe asupra țintelor lor”.

Luni, surse de securitate au declarat pentru Reuters că patru rachete Katyusha au fost trase asupra bazei.

Până luni, forțele americane și aliate din Irak și Siria au fost atacate cu drone și rachete de 23 de ori în această lună, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

„De la 17 octombrie până la 30 octombrie, forțele americane și ale coaliției au fost atacate de cel puțin 14 ori separat în Irak și de nouă ori separat în Siria”, a declarat luni oficialul. „Majoritatea nu au reușit să își atingă țintele datorită apărării noastre robuste”, potrivit Times of Israel.

09:30

Forțele israeliene spun că au ucis un comandant Hamas care a condus atacurile teroriste din 7 octombrie

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că l-a ucis pe comandantul batalionului Beit Lahiya al Hamas, Nisam Abu Ajina, într-un atac aerian efectuat în timpul nopții în nordul Fâșiei Gaza.

Abu Ajina era responsabil pentru comanda teroriștilor Hamas care au efectuat atacul mortal din Kibbutz Erez și Netiv Ha’asara la 7 octombrie.

Armata spune că el a comandat anterior forțele aeriene ale Hamas și a lucrat la dezvoltarea dronelor și a parapantelor grupării teroriste, folosite în atacurile din 7 octombrie.

Forțele de apărare israeliene afirmă că atacul aerian a fost efectuat în urma informațiilor colectate de agenția de securitate Shin Bet și de Direcția de informații militare.

Acesta adaugă că „eliminarea sa constituie o lovitură semnificativă pentru eforturile grupării teroriste Hamas de a perturba operațiunile terestre ale IDF” în Fâșia Gaza.

09:07

Turcia condamnă "în cei mai fermi termeni" atacul israelian asupra „Spitalului de Prietenie” turco-palestinian

„Nu poate exista nicio justificare pentru un astfel de atac asupra singurului spital pentru bolnavii de cancer din Gaza, în timp ce toate informațiile necesare, inclusiv coordonatele instituției în cauză, au fost împărtășite în prealabil autorităților israeliene”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat marți de agenția Xinhua.

Atacurile aeriene israeliene au afectat grav spitalul finanțat de Turcia, potrivit autorităților palestiniene din Gaza.

Între anii 2011 și 2017, guvernul turc a finanțat construcția spitalului cu 180 de paturi, care se întinde pe o suprafață de 34.800 de metri pătrați.

„Asediul și aceste atacuri inumane, care urmăresc să priveze poporul palestinian din Gaza de cele mai fundamentale drepturi ale sale, încalcă în mod clar dreptul internațional”, se menționează în comunicat, cerând Israelului să înceteze să-i vizeze pe locuitorii din Gaza.

Numărul deceselor palestinienilor în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza a crescut la 8.382, potrivit agenției oficiale de știri palestiniene WAFA, în timp ce peste 1.400 de persoane din Israel și-au pierdut viața, marea majoritate în atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat acest ultim conflict.

De când a început conflictul, se crede că Gaza se află în pragul unei crize umanitare, cu acces foarte limitat la alimente și apă, fără combustibil pentru electricitate, iar sistemul său de sănătate este copleșit.

08:56

Forțele armate israeliene spun că au lovit 300 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore

Peste noapte, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au bombardat Fâșia Gaza cu rafale de artilerie, mortiere și lovituri aeriene.

Videoclipurile publicate marți dimineață de IDF arată soldați israelieni pe teren în Gaza, care avansează pe jos și cu tancurile prin zone rurale, precum și în ceea ce pare a fi un district urban semnificativ afectat de război.

În pofida intensificării operațiunii terestre a FDI, Hamas a continuat să lanseze rachete din Gaza.

IDF a declarat marți că forțele sale au lovit „aproximativ 300 de ținte”, inclusiv complexuri militare din interiorul tunelurilor subterane aparținând Hamas în ultima zi.

În timpul operațiunilor terestre, soldații IDF „au avut mai multe confruntări cu celule teroriste care au tras spre ei atât rachete antitanc, cât și focuri de mitralieră. Soldații i-au ucis pe teroriști și au dirijat forțele aeriene pentru a lovi în timp real obiective și infrastructuri teroriste”, se arată în comunicat.

Operațiunile terestre extinse ale Israelului din ultimele zile au ucis „numeroși teroriști Hamas”, iar sute de obiective militare au fost lovite, a precizat IDF.

08:37

Reprezentantul palestinian la ONU: „Gaza este acum iadul de pe Pământ. Salvați oamenii!””

Riyad Mansour, reprezentantul palestinian la ONU, a descris suferința populației din Fâșia Gaza ca fiind „iadul de pe Pământ”, conform relatării agenției DPA de marți.

În cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU de la New York, Mansour a evocat celebrele cuvinte ale fostului secretar general al ONU, Dag Hammarskjol, care în 1954 a afirmat: „Națiunile Unite nu au fost create pentru a ne aduce în rai, ci pentru a ne salva din iad”.

Mansour a adăugat: „Gaza este acum iadul de pe Pământ”.

Diplomatul palestinian a subliniat că peste 8.000 de palestinieni au pierit până în prezent, dintre care peste 3.000 în sudul Gazei, unde Israelul a „mutat cu forța sute de mii de oameni”.

„Practic, întreaga noastră populație din Gaza este fără adăpost, evacuată, trecută dintr-o casă de familie în alta, dormind în mașini, pe străzi și este ucisă oriunde merge, pentru a-i arăta că nu va fi în siguranță niciunde în Gaza”, a subliniat el. „A salva umanitatea din iad înseamnă pentru Națiunile Unite să salveze palestinienii din Gaza”, a adăugat Mansour.

Acesta a cerut cu insistență celui mai influent organism al ONU să trateze poporul palestinian cu demnitate și să salveze viețile palestinienilor din Gaza.

„Salvați-i. Priviți-i ca pe ființe umane”, a subliniat el.

08:29

Ofensiva terestră israeliană complică eforturile de scoatere a ostaticilor din Gaza

Oficialii americani se concentrează intens asupra încercării de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza – printre care se numără și cetățeni americani – o sarcină care, potrivit unor surse, este acum și mai complicată de extinderea operațiunilor terestre ale Israelului în Gaza.

SUA continuă să facă parte din discuțiile în curs de desfășurare, care includ Israel, Qatar, Egipt și Hamas, pentru a scoate un grup mare de ostatici din Gaza, iar oficialii se confruntă acum cu faptul că Israelul continuă să avanseze cu operațiunile terestre în fâșie.

Oficiali din cadrul administrației președintelui american Joe Biden au cerut Israelului să ia în considerare așa-numitele „pauze umanitare”, care pot permite civililor din Gaza, inclusiv ostaticilor, să iasă și să permită intrarea ajutoarelor.

Oferind o imagine a cât de imprevizibilă și fluidă rămâne situația, un oficial american de rang înalt a declarat luni pentru CNN că, în opinia sa, perspectivele de a scoate ostaticii din Gaza ar putea fi descrise ca fiind „50/50”.

08:29

"Este timpul pentru război". Netanyahu respinge apelurile pentru încetarea focului în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat luni că Israelul nu va fi de acord cu o încetare a focului în Gaza, făcând o paralelă cu poziția Statelor Unite după Pearl Harbor în 1941 și atacurile din 11 septembrie 2001.

„Vreau să clarific poziția Israelului cu privire la încetarea focului. La fel cum Statele Unite nu ar fi fost de acord cu o încetare a focului după bombardamentul de la Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Israelul nu va fi de acord cu o încetare a ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie”, a declarat el.

„Apelurile pentru o încetare a focului sau apelurile pentru ca Israelul să se predea la Hamas, să se predea teroriștilor, să se predea barbariei, acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.

Netanyahu a declarat că, deși Biblia spune că există un timp pentru pace, el a spus: „Este timpul pentru război”.

Întrebat dacă s-a gândit să demisioneze, Netanyahu a spus că singurul lucru la care ar demisiona este Hamas.

„Îi vom resemna la coșul de gunoi al istoriei. Acesta este obiectivul meu. Aceasta este responsabilitatea mea”, a spus el.

Între timp, un purtător de cuvânt al Hamas a declarat luni că Israelul nu a reușit să intre în Gaza „decât în unele zone limitate” și a descris situația umanitară din enclavă ca fiind „dezastruoasă”.

08:03

Bombardamente israeliene în apropierea unui spital al Semilunii Roșii din Fâșia Gaza. 14.000 de refugiați în complex

Organizația Semiluna Roșie Palestiniană a exprimat marți îngrijorarea în legătură cu atacurile care au avut loc în apropierea unuia dintre spitalele sale din nordul Fâșiei Gaza. Aici, civilii s-au refugiat din calea bombardamentelor israeliene, conform informațiilor furnizate de AFP.

„Am fost martorii unor lovituri de artilerie și aeriene continue în zona Tel al-Hawa din Gaza, unde se află spitalul al-Quds”, a menționat organizația pe rețeaua de socializare X.

Semiluna Roșie a semnalat deja bombardamente în această zonă duminică seara.

Directorul spitalului a declarat pentru AFP că a primit un ordin de evacuare din partea armatei israeliene.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a numit acest apel „profund îngrijorător”, subliniind că este imposibil să se evacueze un spital fără a pune în pericol viața pacienților. „Reiterăm că este imposibil să evacuăm spitale pline de pacienți fără a le pune viața în pericol”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe platforma X.

Pe lângă pacienți, complexul medical găzduiește 14.000 de persoane care s-au refugiat din cauza atacurilor israeliene, conform informațiilor furnizate de Semiluna Roșie.

Israelul a acuzat în repetate rânduri mișcarea Hamas că folosește spitalele pentru a ascunde arme sau luptători. În schimb, mișcarea islamistă palestiniană a negat categoric aceste acuzații.

Bombardamente israeliene în apropierea unui spital al Semilunii Roșii din Fâșia Gaza. 14.000 de refugiați în complex

Organizația Semiluna Roșie Palestiniană a exprimat marți îngrijorarea în legătură cu atacurile care au avut loc în apropierea unuia dintre spitalele sale din nordul Fâșiei Gaza. Aici, civilii s-au refugiat din calea bombardamentelor israeliene, conform informațiilor furnizate de AFP.

„Am fost martorii unor lovituri de artilerie și aeriene continue în zona Tel al-Hawa din Gaza, unde se află spitalul al-Quds”, a menționat organizația pe rețeaua de socializare X.

Semiluna Roșie a semnalat deja bombardamente în această zonă duminică seara.

Directorul spitalului a declarat pentru AFP că a primit un ordin de evacuare din partea armatei israeliene.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a numit acest apel „profund îngrijorător”, subliniind că este imposibil să se evacueze un spital fără a pune în pericol viața pacienților. „Reiterăm că este imposibil să evacuăm spitale pline de pacienți fără a le pune viața în pericol”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe platforma X.

Pe lângă pacienți, complexul medical găzduiește 14.000 de persoane care s-au refugiat din cauza atacurilor israeliene, conform informațiilor furnizate de Semiluna Roșie.

Israelul a acuzat în repetate rânduri mișcarea Hamas că folosește spitalele pentru a ascunde arme sau luptători. În schimb, mișcarea islamistă palestiniană a negat categoric aceste acuzații.

Ofensiva terestră israeliană complică eforturile de scoatere a ostaticilor din Gaza

Oficialii americani se concentrează intens asupra încercării de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza – printre care se numără și cetățeni americani – o sarcină care, potrivit unor surse, este acum și mai complicată de extinderea operațiunilor terestre ale Israelului în Gaza.

SUA continuă să facă parte din discuțiile în curs de desfășurare, care includ Israel, Qatar, Egipt și Hamas, pentru a scoate un grup mare de ostatici din Gaza, iar oficialii se confruntă acum cu faptul că Israelul continuă să avanseze cu operațiunile terestre în fâșie.

Oficiali din cadrul administrației președintelui american Joe Biden au cerut Israelului să ia în considerare așa-numitele „pauze umanitare”, care pot permite civililor din Gaza, inclusiv ostaticilor, să iasă și să permită intrarea ajutoarelor.

Oferind o imagine a cât de imprevizibilă și fluidă rămâne situația, un oficial american de rang înalt a declarat luni pentru CNN că, în opinia sa, perspectivele de a scoate ostaticii din Gaza ar putea fi descrise ca fiind „50/50”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani