LIVE UPDATE | Ziua 560 de război: Antony Blinken, vizită fulger la Kiev:  „Vrem să vedem cum funcționează contraofensiva”

LIVE UPDATE | Ziua 560 de război: Antony Blinken, vizită fulger la Kiev:  „Vrem să vedem cum funcționează contraofensiva”
Volodimir Zelenski și Antony Blinken - Foto: Profimedia Images
Publicat: 06/09/2023, 09:06
Actualizat: 06/09/2023, 16:05

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 560, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Antony Blinken, vizită fulger la Kiev:  „Vrem să vedem cum funcționează contraofensiva”

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit miercuri la Kiev pentru întâlniri cu oficiali ucraineni cheie, inclusiv cu președintele Volodymyr Zelensky și ministrul de externe Dmytro Kuleba.

„Vrem să vedem, să auzim, cum intenționează să avanseze în următoarele săptămâni”, a declarat oficialul, adăugând că SUA consideră că țara a făcut „unele progrese impresionante în special în sud, dar și în est în ultimele zile și săptămâni”.

Călătoria sa are loc în condițiile în care contraofensiva Ucrainei a decurs mai lent decât se spera.

De asemenea, se așteaptă ca Blinken să anunțe o nouă finanțare de peste 1 miliard de dolari pentru Ucraina, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat.

Kievul a fost ținta unor rachete rusești în cursul nopții, care au fost interceptate, potrivit administrației militare a orașului, potrivit CNN.

UPDATE 3: Kievul, sub asediu rusesc. Mai multe rachete, doborâte de apărare antiaeriană din Capitala Ucrainei

Rusia a lansat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra Kievului, sistemele de apărare antiaeriană ale țării doborând toate rachetele înainte ca acestea să ajungă la ținte, a anunțat administrația militară a Capitalei Ucrainei.

Potrivit martorilor, s-au auzit mai multe explozii care au sunat ca și cum sistemele de apărare antiaeriană ar fi fost desfășurate în jurul orei 05.50, când au fost emise alerte de raid aerian pentru toată Ucraina.

„Un alt atac cu rachete al inamicului asupra unui oraș pașnic cu scopul de a ucide populația civilă și de a distruge infrastructura”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nu au existat distrugeri în Kiev și nici victime, potrivit The Guardian.

UPDATE 2: Blindatele americane Bradley oferă mai multă protecție pe „drumul spre iad”, spun soldații ucraineni

T0408 a fost cândva un drum de țară care ducea liniștit spre sud prin câmpurile deschise din sudul regiunii Zaporojie din Ucraina, de la Orikhiv prin Robotyne și mai departe spre Tokmak.

Acum, oamenii din Brigada 47 mecanizată din Ucraina l-au redenumit „drumul spre iad”, iar imaginea pe care o descriu este apocaliptică: cerul „negru de drone”, bombardamente constante de artilerie și aeriene și câmpurile cândva fertile, înțesate de mine rusești, tranșee și tranșee care fac practic imposibil orice progres spre sud.

Cu toate acestea, progresul spre sud este exact ceea ce caută soldații ucraineni cu indicativele Karatsupa, Pan și Taba, conducând vehiculele lor de luptă Bradley de fabricație americană pe un drum care este, de asemenea, cred ei, drumul spre victoria ucraineană.

În fiecare zi, sub un foc necruțător, ei conduc trupe proaspete înăuntru și pe cele uzate afară, având la dispoziție doar 30 de secunde pentru a face schimbul pe câmpul de luptă.

„Sunt în serviciu din 2014 și nu am mai întâlnit nicăieri asemenea câmpuri minate. Sunt hectare întregi, în stânga și în dreapta”, a spus Karatsupa.

„O mulțime de tranșee, de tranșee, de adăposturi. Și toate acestea pe zeci de kilometri. Ei aruncă chiar și mine pe teritoriul pe care îl ocupăm. Fără mine, am fi fost deja în Tokmak”.

S-a vorbit mult despre importanța strategică a orașului Robotyne pentru contraofensiva de trei luni din sudul Ucrainei. Dar capturarea sa i-a înfuriat și mai mult pe ruși, spun oamenii din Brigada 47.

Rămășițele a ceea ce a fost un sat de 500 de locuitori înainte de război continuă să fie bombardat zi și noapte. Nu doar de artilerie și bombardamente aeriene, ci mai ales de drone.

„Cerul este negru de ele”, a spus Pan. Drone de supraveghere, drone de atac, unele ucrainene, altele rusești – este, a spus el, imposibil de spus. Cele mai rele sunt dronele kamikaze care te urmăresc și te nimicesc, a explicat el.

UPDATE 1: Primul tanc britanic Challenger 2 din istorie, distrus în luptele din Ucraina

O înregistrare video publicată pe rețelele de socializae din apropierea satului Robotyne, în sudul Ucrainei arată ceea ce o sursă occidentală spune că este un tanc Challenger 2 donat recent de Marea Britanie, distrus.

Tancul era folosit ca parte a arsenalului de contraofensivă al Ucrainei, potrivit sursei.

Videoclipul, aparent filmat dintr-un vehicul civil, arată un tanc distrus în timp ce mașina trece pe un drum devastat de război.

„Este un Challenger 2”, a declarat pentru CNN o sursă occidentală care a analizat imaginile de pe câmpul de luptă.

Sursa a adăugat că echipajul tancului „a supraviețuit atacului inițial asupra vehiculului”. Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa în mod oficial despre logistica sensibilă a câmpului de luptă.

„Este o dovadă a calității și nivelului acestor capacități, în comparație cu echipamentele sovietice pe care Ucraina le folosea înainte”, a adăugat sursa.

Acesta este primul caz cunoscut de distrugere a unui tanc Challenger 2 pe câmpul de luptă de când Marea Britanie a pus la dispoziția Ucrainei această capabilitate la începutul acestui an.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie