VIDEO | Locuitorii din județul Argeș, terorizați de atacurile frecvente ale urșilor: ”Se doarme cu moartea la ușă”

În județul Argeș, de o bună perioadă de timp, prezența urșilor pe lângă gospodăriile localnicilor a devenit o problemă care naște semne de întrebare nenumărate, reclamă măsuri urgente din partea autorităților și, în ultimă instanță, înspăimântă. 

În căutare de hrană, animalele înfometate atacă stânele, coboară până în câmpie și dau buzna în gospodăriile oamenilor, omoară animalele, iar localnicii nu mai pun geană pe geană și fac de pază, cu rândul, noapte de noapte. Pare un tablou aproape apocaliptic, însă locuitorii din județ trăiesc fiecare zi cu teama că nu numai animalele, dar chiar și ei ar putea fi sfâșiați, așa cum s-a întâmplat, din păcate, în unele cazuri.

Alarmați pe bună dreptate, localnicii se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită până acum și solicită măsuri din partea autorităților locale, interacțiunea din ce în ce mai frecventă cu animalele sălbatice fiind un real pericol pentru o întreagă comunitate.

Practic, în județul Argeș ”se doarme cu moartea la ușă”, afirmă localnicii speriați, iar GÂNDUL.RO prezintă câteva dintre mărturiile cutremurătoare ale acestora.

”Am rămas cu o traumă fizică, am fost aruncat, tăvălit, a început să mă rupă”

Cei care au avut nenorocul să se întâlnească cu animalele sălbatice agresive nu vor uita niciodată momentele teribile prin care au trecut. Anton Tuță – 67 de ani – din Curtea de Argeș își amintește că întâlnirea cu un urs înfometat ar fi putut să-l coste viața.

Bărbatul s-a luptat cu animalul, cu toate că fusese aruncat câțiva metri mai departe, iar ursul – în doar două secunde, spune bărbatul – fusese cu labele peste el. Carne smulsă, piciorul rupt, bărbatul a trecut prin momente groaznice. A fost dus cu ambulanța la Curtea de Argeș, ca o ”legumă”, văzând doar alb în fața ochilor.

Același bărbat avertizează că în aceeași zi când a fost atacat de urs s-a petrecut o altă dramă, la Albeștii de Muscel. Atacat de un urs, un pădurar a fost ucis, cu toate că era înarmat.

”Am rămas cu o traumă fizică, am fost aruncat, tăvălit, a început să mă rupă. M-a aruncat câțiva metri, în două secunde a fost cu labele pe mine. Mi-a spart nasul cu laba, am și acum colții pe aici (n.red. – arată brațul stâng). Când m-a lăsat prima data, l-am prins de bot și i-am sucit nasul (n.red. – așa de tare), încât n-am știut două zile de ce mă dor degetele. Mi-a făcut patru rupturi de femur. De patru ori m-a prins și a smuls carnea. Se vedea osul și țâșnea sângele din femurală. Și mi-a rupt piciorul. (…) A venit o salvare de la Curtea de Argeș. (…) M-au băgat în sală, eram legumă, nu știam, vedeam numai alb în fața ochilor. În ziua când am fost eu atacat, la Albeștii de Muscel un pădurar a fost omorât și era cu arma în spate (:..) Cei din capul statului să-și bage mințile în cap, că noi nu suntem datori să plătim cu viața dobitociile lor din cap.”, povestește Anton Tuță, din Curtea de Argeș, primul localnic atacat de urs în această zonă.

Anton Tuță, din Curtea de Argeș: ”Am rămas cu o traumă fizică, am fost aruncat, tăvălit, a început să mă rupă”

Popescu Gheorghe, 53 de ani: ”Dacă nu erau câinii eram mort”

Popescu Gheorghe are 53 de ani. Se afla cu turma de oi, pe munte, atunci când a avut neșansa de a întâlni o ursoaică. Animalul, însoțit de doi pui, l-a atacat imediat.

Își amintește că nici nu a mai apucat să fugă, a căzut pe burtă și a început să strige după câini. Numai apariția acestora l-a salvat, ursoaica retrăgând-se în cele din urmă. Spune că soluția ar fi ca acești urși agresivi să fie uciși de vânători, fiindcă e mult prea târziu dacă se ajunge la tragedii.

”Pe 4 iulie mergeam cu oile pe munte, era o ursoaică. Avea doi pui. A tăbărât pe mine. Am dat să fug, m-am mai apucat, a venit, a sărit pe mine. Am căzut pe burtă și am strigat la câini. Au venit câinii și m-au salvat. Dacă nu erau câinii eram mort. Cineva să-i împuște, dacă aș avea o pușcă i-aș omorî eu. De ce-l mai omoară pe urmă, după ce a omorât omul și vitele? Să-l omoare înainte, ca să nu mai facă pagubă. Să se ia măsuri, să se ia măsuri…”, povestește și Popescu Gheorghe, în vârstă de 53 de ani.

Popescu Gheorghe, 53 de ani: ”De ce-l mai omoară pe urmă, după ce a omorât omul și vitele?”

Localnic: ”A venit o noapte, a venit și a doua noapte, era imens”

Un alt localnic povestește că stâna i-a fost atacată de urs, și nu o dată, ci de mai multe ori. Spune că dintr-un miel n-a mai găsit de urechile și, în fiecare noapte, ciobanii fac de pază, cu rândul, până la patru și jumătate dimineața.

”Ți se face părul măciucă”, mai spune bărbatul, amintuindu-și că ursul care i-a atacat stâna era imens și, de atunci, de fiecare dată când aude câinii lătrând, strigă și fluieră pentru a încerca să-l sperie.

”Nu știu de unde a apărut ursul, în primul rând a rupt gardul, a agățat trei miei, bănuiesc că a fost ursoaică și i-a aruncat peste gard, la pui, dintr-un miel au mai rămas numai urechile. Când auzim câinii, începem să strigăm, să fluierăm, face cu rândul (n.red. – de pază), până la trei și jumătate, patru, chiar patru jumătate nu ne culcăm. A venit ursul… A venit o noapte, a venit și a doua noapte, era imens… Am țipat de n-am mai vorbit o lună, mi s-a dus graiul… (…). Ți se făcea părul măciucă…”, spune și un alt localnic.

”Am țipat de n-am mai vorbit o lună, mi s-a dus graiul… Ți se făcea părul măciucă”

”Când am întors capul, am văzut pielea atârnată pe umăr. Cu nas cu tot”

Un alt argeșean a trecut printr-o experiență care îi va marca întreaga viață. Întâlnirea nedorită cu o ursoaică, chiar în ziua sfinților Mihai și Gavriil, i-a afectat ochiul drept pentru totdeauna.

Urmează și acum un tratament, de trei ori pe zi, a stat luni de zile numai prin sălile de operații, după ce ursoaica i-a smuls, literalmente, partea dreaptă a feței.

”Era în ziua de Mihail și Gavriil. Ea, ursoaica, a fost acolo. Era băgată dedesubt, se pregătea pentru hibernare. Odată a sărit, între arini, în două picioare, așa, și a urlat la mine (n.red. – arată cum ursoaica a ridicat labele). Și câte curse am făcut unul după altul nu știu. A venit și m-a apucat cu gura de pufoaică (n.red. – din partea dreaptă a feței). Când am întors capul, am văzut pielea atârnată pe umăr. Cu nas cu tot. Am luat-o și am pus-o pe ochi și am coborât, așa, vreo șase kilometri. De la Mihail și Gavriil am stat, până la Revelion, numai în operații. Bandajul (n.red. – de la ochiul drept) o să-l port toată viața. Stau cu tratament de trei ori pe zi. Trebuie să găsească o metodă (n.red. – autoritățile) să-i ducă, să le facă ce le-o face. Sare gardul, îți intră în casă, umblă și-n frigidere, nu se mai poate așa ceva. Am ajuns foarte rău. Consideră cineva că ursul este mai important decât omul…”, murmură bărbatul.

”Sare gardul, îți intră în casă, umblă și-n frigidere, nu se mai poate așa ceva. Am ajuns foarte rău”…

”Urșii s-au înmulțit foarte mult, trebuie neapărat să facem ceva

Localnicii spun că trăiesc cu teamă, din cauza urșilor, iar turiștii – în multe cazuri – nu înțeleg o asemenea stare de fapt. Autoritățile au transmis, de altfel, în mai multe rânduri recomandări pentru ca oamenii să nu încerce să hrănească urșii, iar dacă îi întâlnesc întâmplător să nu se oprească în preajma lor.

Dar oamenii care locuiesc în zonă spun că ar putea ajunge să nu mai iasă din casă, încercând să evite pericolul, iar animalele pe care le cresc în gospodării sunt în pericol în fiecare noapte.

”Am sunat cu goarnă, am bătut în oale, au venit jandarmii, a venit poliția. Au spus că nu ne pot ajuta prea mult, pentru că e soluție de moment”, spune o femeie.

”Am sunat cu goarnă, am bătut în oale, au venit jandarmii, a venit poliția”

”A intrat de trei ori în aceeași seară. A treia seară s-a urcat pe scări, să intre în casă. Eu am un cireș, când s-a ridicat în două labe era cât cireșul”, povestește o altă femeie.

”Au intrat, au mâncat două capre, patru iezi. Intră peste noi. Mie, acum trei ani, mi-a mâncat câinele în lanț. Locuim la stradă, între vecini, nu suntem răzleți. O soluție trebuie să găsim, că nu mai putem trăi cu ei. Urșii s-au înmulțit foarte mult, trebuie neapărat să facem ceva”, își manifestă îngrijorarea și alți localnici.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată